28 juni, 2007

SP.a-bashing in Knack

Het is niet enkel uit de hoek van de ABVV-basis, CAP, LSP, PVDA... dat er pijnlijke kritieken worden geformuleerd naar de paarse yuppiepartij SP.a. De laatste maanden laat de redactie van het tijdschrift Knack zich ook niet onbetuigd.

Deze analyse werd al meer dan 10 jaar geleden gemaakt door de voorlopers van LSP die in 1995 de SP en Jongsocialisten officieel verlieten en een onafhankelijke socialistische actie-organisatie Militant Links opzette. We vergeven echter de Knack-redactie haar empirisme... Het was inderdaad meer dan 10 jaar geleden enkel duidelijk tastbaar voor diegenen die IN de SP zaten, waar deze partij naartoe ging. Op 10 juni 2007 heeft dit degeneratief proces zich voor de eerste keer overduidelijk 'electoraal' vertaald.

In de meest recente editie van Knack kan je ook een interview lezen met Jaap Kruithof, één van de weinige linkse dwarsliggers uit de academische wereld maar er komt inderdaad ook 'sleet' op...

* Knack (Rik Van Cauwelaert) over de SP.a: klik hier

* Bedenking bij het interview van Jaap Kruithof in Knack op de LSP-website: klik hier

26 juni, 2007

CAP op lokale TV AVS

Via onderstaande link kan je de reportage zien op AVS, de lokale TV van Gent en omstreken, over de CAP-campagne tegen de sluiting van GB-supermarkten.

Je kan enkel het volledige nieuws bekijken maar dat geeft niet want de reportage is het eerste item van het nieuws.

klik hier

25 juni, 2007

CAP voert actie tegen dreiging met sluiting supermarkten van GB-Carrefour

persbericht:

Comité Andere Politiek op Tournée tegen sluiting GB's

Het Comité voor een Andere Politiek (CAP) start maandagochtend om 7u30 met een campagne tegen hetontslag van 900 werknemers van GB en de sluiting van 16 filialen.

Op drie dagen tijd trekt CAP met haar solidariteitsbus langs 10 vestigingen in Vlaanderen, Brusselen Wallonië. We willen onze solidariteit met de werknemers tonen en samen met hen, de klanten enbuurtbewoners overleggen wat er moet gebeuren. We voorzien straattheater en trekken ook de wijkenin om de bewoners pamfletten en raamaffiches te overhandigen. De campagne wordt getrokken door eenvoormalige syndicale delegué bij GB, Marijke Tilley die haar ervaring zal delen met betrekking totde overname van GB door Carrefour en de impact daarvan op het personeel en de dienstverlening.

CAP legt het verband met de sluiting van postkantoren, herstructurering van VW, Opel, de verhogingvan de aardgasprijs, enz. Deze beslissingen houden geen rekening met het personeel, de klanten ofbuurtbewoners of het algemeen belang. Het enige wat telt is de winst voor de aandeelhouders. Zoals de bank Ackermans & Van Haren schreef: "om waarde te creëren voor haar aandeelhouders. Opdie manier hoopt men toch de beloofde winsten te kunnen uitkeren."

CAP hecht geen geloof aan het sluitingsscenario: de supermarkt in Ekeren vierde haar volledigerenovatie de dag voor aangekondigde sluiting. Ook die van Heppen is pas vernieuwd en die vanOudenaarde is nog maar twee jaar open. Het gaat om geïntegreerde supermarkten met personeel onderGB-statuut. "In franchise zijn de lonen 25 pct goedkoper dan in het GB-statuut", zegt Chris VanDrogenbroeck (LBC). We vermoeden dan ook dat de vestigingen zullen heropenen onder franchise, eenandere naam en vooral een slechter statuut voor het personeel. Dat is volgens ons deachterliggende agenda.

Tijdens onze acties stellen we u graag ons persdossier ter beschikking. U kan dan ook terecht voormeer uitleg en eventuele interviews. Voor de audiovisuele media voorzien we op diverse plaatsenook straattheater en artistieke tussenkomsten.

Voor meer informatie kan u terecht bij: voor details over de tournée: Peter terryn (0486 499 453)• voor informatie over werken bij GB/Carrefour: Marijke Tilley (0477 409 586) • voor informatieover CAP: Raf Verbeke (0497 230 760)

De volledige tournée ziet er als volgt uit:

maandag:
start actie: Gent-Dampoort om 7u30 tot 12u - Oudenaarde om 13u - Dendermonde om 15u

dinsdag:
St. Niklaas om 8u - Ekeren om 12u - Deurne om 15u30

woensdag:
Ukkel om 8 uur - Halle om 10u30 - La Louvière om 12u30 - Anderlues om 14u afsluiting actie

23 juni, 2007

1 juli: Buurtfeest i.s.m. Trefcentrum Nieuwbeek

Intercultureel Buurtfeest
Zondag 1 juli vanaf 14u tot 20u
Parking Keizershallen, Beekveldstraat


Wat is er allemaal te beleven?

* Kindergrime
* Rommelmarkt
* Afrikaans haarvlechten
* Lekkere hapjes en drankjes
* Voorstelling deelnemende organisaties
* AntooN, de traktortroubadour, folkdans & Rwandese dans
* Tentoonstelling van hobby's en kunst uit de buurt en uit Rwanda

Gratis !!! INFO: 053 21 13 27 (Heidi)

Organisatie : TC De Nieuwbeek, Masereelfonds ism de Vereniging van de Ruandese Onderdanen (GROVG), Denderend Aalst, het Vredeshuis, Amnesty International, de Objectieve Proefajuinen, LETS-dienstenruil, Steunpunt Welzijn, bioboerderij De Loods, ...

CAP Aalst roept zijn leden en sympathisanten op hier naar toe te komen. Er zullen alvast enkele CAP'ers van 14 uur tot 17 uur de toogdienst verzekeren.

22 juni, 2007

Gisteren evaluatievergadering CAP Aalst

Gisteren ging de evaluatievergadering door van CAP Aalst. Leon van CAP Gent was ook te gast. De evaluatie en analyse was gelijklopend met die van de vergadering van zaterdag (open voorlopig nationaal verkiezingscomité) Wel werd de nadruk gelegd dat op de nationale bijeenkomst van 28 oktober 2007 het noodzakelijk is dat de beweging in democratische structuren gegoten wordt. Dit wil zeggen: het opzetten van echte afdelingen, 'natuurlijke' samenwerkingsverbanden tussen afdelingen (districten) en een democratisch verkozen leiding op elk niveau van de structuur. Een duidelijke en heldere structuur is van levensbelang voor een efficiënte interne communicatie, democratische besluitvorming én representativiteit van de leidinggevende organen of figuren.

In de discussie werd het ook duidelijk dat de manier van werken in Aalst en Gent danig verschilt: we kunnen van elkaar leren. Verder werd ook de ledenlijst overlopen en afgesproken om het ledental te verdubbelen tegen het jaareinde. Tijdens de verkiezingscampagne sloten verscheidene nieuwe leden aan maar was de groep van medewerkers nog groter. Aan al diegenen die meegeholpen hebben, zal gevraagd worden zich formeel lid te maken. Op de vergadering werd ook de kandidatuur van iemand van CAP Aalst voor het voorlopig nationaal secretariaat bekrachtigd. Het voorlopig nationaal secretariaat komt om de 14 dagen bijeen en zal werkzaam zijn tot 28 oktober 2007.

Er werd ook beslist om een drietal bredere lokale activiteiten te organiseren per jaar waarbij uiteraard een mei-avondfeest niet mag ontbreken. Ter voorbereiding van 28 oktober zal er vooraf een bredere activiteit op poten gezet worden eind september, begin oktober. De concrete invulling moet nog volgen. De bredere activiteiten hebben tot doel het gehele lidmaatschap en de wijde kring van sympathisanten bij de werking te betrekken. Voor de rest gaan we verder met maandelijkse open vergaderingen. In de mate van het mogelijke zullen we deze houden op een vaste dag en plaats wat niet eenvoudig zal zijn aangezien we heel wat ploegenwerkers in onze actieve rangen tellen. Conclusie:

WIJ GAAN DOOR!

20 juni, 2007

Jan Marijnissen (kopman Nederlandse SP) en Jef Sleeckx in debat op 17 juli in Gent

Al jarenlang organiseert VZW Trefpunt van Eric Goeman politieke debatten tijdens de Gentse feesten. Ondanks het feit dat er dit jaar heel wat interessante thema’s aangesneden worden, blijft de traditionele zweem van ‘we komen nog eens neergedaald uit onze ivoren toren’ duidelijk hangen doordat het dikwijls blijft bij een koffieklets tussen al dan niet zelfverklaarde ‘intellectuelen’; de usual suspects van academici en journalisten, aangevuld met hun onkritische bewonderaars van vakbondslui uit het apparaat, sociale bewegers en ga zo maar voort. De ‘klassieke opiniemakers’ dus.

Maar net zoals bij de klassieke politiek ligt er ook een dikke laag stof op de ‘opinionmakers’ (Engels is trendy en zeker als je wil onderstrepen dat je niet tot ‘the great unwashed’ behoort) Deze debatten zijn dan ook een mooie illustratie van de kloof tussen elitair-intellectualistisch maar wel ‘officieel links’ en het bredere, volkse, basispubliek van o.a. de arbeidersbeweging.

Het is in deze kloof dat CAP moet optreden en ervoor zorgen dat intellectualistische zelfbevrediging bij koffietafels blijft maar niet op een pied de stal (in het correct Nederlands: 'piëdestal') wordt gehesen in de dagdagelijkse politieke praktijk. Zoals de intellectuelen misschien de zelfverklaarde heersers over het luchtruim zijn, zo zijn de mensen op de werkvloer en in de wijk de catalysatoren van het verzet IN DE PRAKTIJK. En op dat vlak hebben de werkenden geen lessen te ontvangen.

‘Een raad van wijzen’ was gebruikelijk in vroegere maatschappijvormen maar we leven nu éénmaal onder het moderne kapitalisme en niet in de klassieke slavenmaatschappij, om er maar eentje te noemen.

Maar nu even terzake…
Op dinsdag 17 juli gaat er van 14u tot 18u in het Laurentinstituut (Onderstraat in Gent) een debat door over “Is er nog toekomst voor het socialisme?” met Jan Marijnissen (SP Nederland), Jef Sleeckx (CAP), Bart Tromp (hoogleraar), Eric Corijn (professor VUB), Walter Pauli (De Morgen), Caroline Gennez (SP.A), Jan Dumolyn (KP), Jaap Kruithof.

Het panel is niet echt het traditionele publiek voor Jef Sleeckx… en dat is het minste dat we kunnen zeggen. Op voorhand kunnen we al stellen dat het debat een flinke schep cynisme zal genereren bij de beroepsbetweters. Maar het blijft wel interessant, al is het maar om het samenspel tussen Jef Sleeckx en Jan Marijnissen te volgen.

19 juni, 2007

Vlaams Belang en Bart Debie horen het in Keulen donderen...?

Het Vlaams Belang is afgelopen weekend naar Keulen getrokken om er deel te nemen aan een omstreden betoging tegen de uitbreiding van een moskee en tegen de islam in het algemeen.

Sinds wanneer betoogt een Vlaamse partij tegen een godsdienst en dan nog in het buitenland? Misschien sinds er skinheads op dergelijke betogingen afkomen? Een 50-tal neo-nazi skinheads werden opgepakt. Onder de betogers onder meer Bart Debie van het VB en de topman van het FPÖ uit Oostenreik (HC Strache). De belofte van het VB om twee bussen te sturen, is niet waargemaakt. Onder de 300 betogers waren er slechts een handvol VB'ers. De 600 tegenbetogers waren met meer aanwezigen...

meer hierover: klik hier

cartoon door Ronny Barracuda

cartoon: Franky en co boos op de Waalse PS

cartoon door Jon (meer leuks: klik hier)
De SP.a steekt liever de schuld van de electorale pandoering op de Walen dan op hun eigen progressieve yuppienest (dat vóór de vernieuwing ooit een arbeiderspartij was) Binnenkort Vlaamse Leeuwen op de 1 mei-optochten?

18 juni, 2007

Individuele evaluatiefiche over CAP op de nationale website

Op de nationale CAP-website anderepolitiek.be kan je een digitaal evaluatiedocument invullen over wat je denkt hoe CAP tot hiertoe gewerkt heeft (campagnes, verkiezingen,...) en kan je ook ideeën aanbrengen van hoe het in de toekomst beter kan.

Je moet gewoon naar de rechterkolom van de hoofdpagina gaan en daar klikken op de knop 'evaluatie'. Na een korte inleidende tekst kan je dan doorklikken naar de digitale fiche. Ieders mening telt bij CAP: invullen dus die boel!

PS: De opmerkzame lezer zal ook wel zien dat de doorklikknop het eindresultaat is van het huiswerk dat ons werd opgedragen door de nationale CAP-redactie.

Wie direct terzake wil komen, klikt hier

Mededeling over onze blogspot

Vanaf deze week zullen we beginnen met onze blogspot discreet te verbouwen. In de volgende dagen zal alvast de eenvoudige banner vervangen worden door een meer figuratieve versie die ook meteen moet verduidelijken waar we voor staan.

Ondertussen zullen we ook zorgen voor terug een breder spectrum van posts om de naderende komkommertijd op te vangen. De laatste maand en een half was immers vooral toegespitst op de verkiezingen.

16 juni, 2007

CAP kort

Vandaag is er in Brussel een vergadering doorgegaan van het voorlopig nationaal bestuur van CAP dat openstond voor alle regionale/lokale verantwoordelijken van de verkiezingscampagne. Op deze vergadering gebeurde de evaluatie van de verkiezingen en werd er een motie gestemd.

Vanuit Aalst waren er verscheidene leden aanwezig. We komen hier later op terug aangezien ondergetekende niet aanwezig was (een werknemer is immers gedoemd zijn arbeidskracht te verkopen om zijn boterham te verdienen, in sommige sectoren ook in het weekend.

15 juni, 2007

huiswerk van de redactie van de CAP-website

Binnenkort zal er een fiche verschijnen op de nationale CAP-website waarmee de bezoeker zijn mening kan geven over de betreffende website. Ik kreeg alvast de opdracht om een opvallende doorklikknop te ontwerpen om de lezers naar de betreffende fiche te leiden. Een eerste resultaat vind je hiernaast.

14 juni, 2007

internetsprokkels!

Antiglobalisten

Na zoveel jaar getuigt een agent die aan het hoofd van de speciale politie-eenheid stond, over de politiebrutaliteiten tijdens de G8 in Genua.
*artikel op HLN.be: Politieagent bekent geweld tijdens G8-top in Genua
*verslaggeving en foto's over de G8 top in Duitsland door het CWI (in het Engels): klik hier

Humor

De gekke bekken na de verkiezingen van:
*Dedecker: Lach eens voor de bazen.
*Johan Vandelanotte

Méér van dit (metamorfoses en animaties) kan je vinden op deze webpagina van Jon

Politieke rel rond sociale verkiezingen

bericht van het ABVV:
benadrukking in kleur door redactie van deze blogspot

14/06/2007
Sociale verkiezingen: het ABVV vraagt respect voor de wet!

Het ABVV is verheugd dat minister Vanvelthoven zijn verantwoordelijkheid opnam en, om bewarende redenen, twee KB’s tekende in verband met de sociale verkiezingen.

Eén KB legt de data van die verkiezingen vast, nl. van 5 tot 18 mei 2008.Het tweede KB gaat over de procedure.Dit KB respecteert het advies van de Raad van State dat verwijst naar de wet van 1948. Die wet legt de drempel voor verkiezingen voor een ondernemingsraad op 50 werknemers.

Het ABVV is tevreden dat de onzekerheid over de datum en de procedure voor de komende sociale verkiezingen is weggenomen.

Door de ondertekening van deze KB’s vermijdt minister Vanvelthoven langdurige rechtsonzekerheid bij werknemers en werkgevers in verband met de sociale verkiezingen en laat hij toe dat de democratie, ook in de bedrijven, normaal verder kan functioneren.

Het sociaal overleg in dit verband mislukte immers omdat de werkgeversorganisaties het onderling niet eens geraakten.

Het ABVV begrijpt de reactie van premier Verhofstadt niet, die aandrong bij de Koning om de KB’s niet te ondertekenen.

Dit gaat in tegen het advies van de Raad van State. De onzekerheid over de datum en organisatie van de sociale verkiezingen zou dan bestendigd worden, vooral omdat we niet snel een nieuwe regering zullen hebben.

Bovendien gaat dit voorbij aan de dwangsommen die ons land boven het hoofd hangen, vanaf eind juni, wegens de niet-toepassing van de Europese richtlijn ivm. informatie en raadpleging van de werknemers.

artikel over de kwestie op de LSP-website: klik hier

13 juni, 2007

donderdag 21 juni: vergadering CAP Aalst

Op donderdag 21 juni houden we met CAP Aalst een evaluatie van de verkiezingen (gericht naar de toekomst toe) We beginnen stipt om 19u30 in Trefcentrum Nieuwbeek (Nieuwbeekstraat 35)

Alle leden en sympathisanten zijn welkom.

evaluatie CAP-campagne op YouTube

Op YouTube kan je een reportage bekijken waar Jef Sleeckx en Raf Verbeke een evaluatie maken van de verkiezingen en CAP.

voor de reportage (5 minuten) : klik hier
Het besluit: "CAP bestaat en gaat door!"

12 juni, 2007

CAP op TV Oost (na de verkiezingen)

Op de website van TV Oost lezen we:

Desiré Minnoye uit Moerbeke Waas haalde bij deze verkiezingen het minste stemmen in heel Oost Vlaanderen. Maar Desiré is niet teleurgesteld. Hij stond op de 9 de opvolgersplaats voor de Kamer op de lijst CAP. En met de Vlaamse verkiezingen, in 2009, gaat hij er weer voor.

Desiré maakt goed van de gelegenheid gebruik om uit te leggen wat het verschil is tussen CAP en de rest van de politieke partijen.

Voor de reportage: klik hier

Evaluatie verkiezingen door het Uitvoerend Bestuur van LSP

Zoektocht naar “anders” bereidt weg voor rechtse regering.

Als de verkiezingen van 2007 iets hebben aangetoond, dan is het ongetwijfeld het diepgewortelde ongenoegen over het politieke beleid van de voorbije jaren. CD&V-NVA, Lijst Dedecker en in veel mindere mate Groen en het Vlaams Belang komen in Vlaanderen als overwinnaar uit de bus. In Wallonië profiteert vooral Ecolo van de klappen die de PS moet incasseren. MR wordt weliswaar de grootste, maar haalt nauwelijks meer dan in 2003. De tijd van verschuivingen achter de komma is voorbij, men rekent voortaan in meerdere volle procenten.

De volledige tekst (inclusief evaluatie CAP) vind je hier.

Aankondiging: Vangfilmavond 'mini-editie 9.5' op 21 juli

Na de verkiezingscampagne en evaluatie hoort ook een beetje ontspanning in de sociaal-culturele sfeer...

In afwachting van de jubileumeditie op zaterdag 15 september van de Vangfilmavond organiseert de Aalsterse Socialistische B-FilmClub (SBFC) een 'mini-editie 9.5' op 21 juli. Wat je kan verwachten, zie je hierboven. De Vangfilmavond staat dan in het teken van 'BLOOD SPATTERING HEROES' en 'CRAZY FRENCH' Voor de gelegenheid zullen we ook een portie coq au vin aanbieden.

11 juni, 2007

Eerste bedenking bij de verkiezingen en de uitslagen

Eerst en vooral willen we onze kiezers bedanken die ondanks de ontegensprekelijke 'ruk naar rechts' toch hun stem gegeven hebben op een consequent links alternatief. De SP.a werd serieus afgestraft maar dit vertolkte zich duidelijk in een rechtse (protest)stem.

Verdere analyses zullen in de loop van de volgende dagen volgen. We moeten toch opmerken dat radikaal links (CAP en PVDA +) in kanton Aalst vooruitgaat en samengeteld over de drempel van 1 % springt... misschien iets om mee te nemen naar de toekomst toe? Het is geleden van de Kamerverkiezingen in 1987 dat radikaal links zoveel scoorde (PVDA + SAP + KPB) in kanton Aalst!

Een blinde kan zien dat de regeringsvorming niet van de poes zal zijn. De kiezer heeft de basis gelegd voor een heel onstabiele politieke situatie. Een situatie waar communautair opbod maar ook sociale onrust steeds in de buurt zal zijn. Het is net daar waar CAP zich zal moeten laten kennen: op betogingen, stakingspiketten en allerhande actie- en wijkcomités.

Tijdens de campagne kregen we veel positieve respons en sympathieverklaringen. Uiteraard speelden de relatieve mediaboycot, een beperkt verkiezingsbudget, de prille leeftijd van de beweging, de 'nuttige stem' en de ruk naar rechts ... hun rol. Echter, het resultaat in kieskanton Peer (5,32 %) toont aan wat er mogelijk is met een lokale inplanting!

Het politiek signaal is echter gegeven. Elke nieuwe politieke beweging die vanuit de basis vertrekt is moeten starten met een verkiezingsuitslag achter de komma. Het is een noodzakelijke stap naar de opbouw van een nieuwe arbeiderspartij.

Een interessante bijdrage tot discussie-evaluatie van de verkiezingen kan je ook lezen bij onze collega-bloggers van Het vrije leven is voor iedereen

Op de nationale CAP-website kan je ook deelnemen aan de discussie-evaluatie maar dan moet je je wel inschrijven voor het forum.

Resultaten CAP Aalst en Dendermonde

kanton Aalst

Kamer: 0,41 % (ter vergelijking: LSP bij Vlaamse verkiezingen 2004: o,31 %)
Senaat: 0,32 %

kanton Dendermonde

Kamer: 0,3 % (ter vergelijking: LSP bij Vlaamse verkiezingen 2004: o,17 %)
Senaat: 0,2 %

Voorkeurstemmen kandidaten Aalst-Dendermonde

Senaat (kieskring Vlaanderen)

Bart Van der Biest: 543 stemmen

Kamer (kieskring Oost-Vlaanderen)

Hugo Mathieu: 147
Sylvain Moens: 115
Ivy Meert: 142
Sabrina Verstraeten: 152
Melissa Moens: 143
Marie-Christine Van Mieghem: 150
Peter Van der Biest: 101

09 juni, 2007

Laatste uitzending debat TV Oost: link

Het laatste deel van het politiek debat in Aalst op TV Oost: klik hier

08 juni, 2007

Synthese van de verkiezingsaffiches op zijn CAP's

Voor diegenen die menen dat CAP enkel de andere partijen kan afzeiken en steeds vervalt in negativistisch gedoe: een CAP-kandidaat uit Leuven heeft een voorbeeld genomen aan het inhoudsloze positivistische gejuich van de SP.a. Het resultaat: een synthese-affiche mét inhoud.

Een andere geslaagde collage, exclusief aan Lijst Dedecker besteed, vind je terug bij onze collega-bloggers van Het vrije leven is voor iedereen

Vanavond wordt het laatste deel uitgezonden van de debatten van TV Oost ...mét CAP

De links van de vorige uitzendingen van de debatten kan je hier vinden. De denigrerende opmerkingen van Karel De Gucht tegenover de CAP-vertegenwoordiger (in tegenstelling tot de aanwezige beroepspolitici, een gewone werknemer en vakbondsmilitant) zijn helaas niet gefilmd.

07 juni, 2007

zondag 10 juni: een frisse pint met CAP Aalst na de campagne

Nadat we onze kiesplicht vervuld hebben spreken we met de kandidaten en militanten van CAP Aalst af om wat uit te blazen van een drukke campagne. Aan de toog met een frisse pint kunnen we al een eerste informele evaluatie maken en de nodige commentaren leveren bij de verkiezingsresultaten.

Voor de vroege vogels opent café Vredeplein al om 9 uur de deuren. Vanaf 14 uur is er een politiek café (georganiseerd door de VZW Mikis) in de uitvalsbasis van CAP: Trefcentrum Nieuwbeek. Daar blazen we dan ook verzamelen!

Iedereen welkom


cartoonreeks 'AFTELLEN naar 10 juni': Lijst Dedecker

De prijs voor de meest 'kleurrijke' partij gaat natuurlijk naar Lijst Dedecker... Mocht John Lennon van The Beatles nog geleefd hebben, hadden ze hem misschien ook nog gevraagd om op de lijst te staan... Vandaar lieten we ons even inspireren door de 'Blue Meanies' van de tekenfilm 'The Yellow Submarine' ...

06 juni, 2007

Politiek debat TV Oost...mét CAP

De volgende dagen worden 2 verkiezingsdebatten in steeds twee delen uitgezonden door TV Oost. In tegenstelling tot de VRT laat TV Oost alle partijen aan bod komen... dus ook CAP en PVDA.

Dinsdag en woensdag is het de beurt aan St.-Niklaas waar voor CAP Bart Vandersteene in het panel zat en donderdag en vrijdag wordt het debat in Aalst uitgezonden waar Bart Van der Biest voor CAP aan de tafel schoof.

Het eerste deel van het debat in St.-Niklaas kan je hier bekijken
Het tweede deel van het debat in St.-Niklaas kan je hier bekijken
Het eerste deel van het debat in Aalst kan je hier bekijken

cartoonreeks: AFTELLEN naar 10 juni: NVA


Oproep van syndicalisten voor de verkiezingen van 10 juni

Deze oproep van syndicalisten voor de verkiezingen van 10 juni gaat goed rond op het internet, weliswaar soms met aangepaste ondertekenaars (andere vakbondscentrale, sector of regio) Ben je vakbondsmilitant en steun je CAP? Aarzel dan niet deze mail over te nemen en door te sturen naar je collega-syndicalisten.

Een nuttige stem op 10 juni?

Stem CAP
lijst nr 13 voor Vlaanderen
lijst nr 24 voor Wallonië
lijst nr 22 voor de kamer in Brussel-Halle-Vilvoorde

Beste,

Aankomende zondag is het weer zover. We kunnen dan met zijn allen nog eens kiezen wie ons de komende jaren zal besturen. Afgaand op de partijprogramma's en verklaringen van de diverse politici mogen we ons aan een verderzetting van het neo-liberale beleid verwachten.

Competitiviteit voor arbeiders en bedienden

Alle traditionele politici zijn het erover eens: we moeten competitief zijn op alle niveau's. Voor arbeiders en bedienden betekent dit, dat ze de concurrentie moeten aangaan met goedkopere collega's in Oost-Europa of erger nog in Azië. Daarvoor moet de flexibiliteit maximaal worden opgedreven. Niet voor niets staat België vooraan inzake depressies, hartinfarcten en zelfmoorden. Bovendien moeten onze lonen naar beneden, soms door regelrechte inleveringen na herstructureringen, soms door de creatie van lage-loonsectoren die een neerwaartse druk uitoefenen op alle lonen. Resultaat een spiraal naar beneden, waarbij iedere inspanning hooguit een aanloop is naar een nog grotere inspanning.

Wie dacht via vervroegde uittreding uit te kunnen blazen na dit helse ritme, is er sedert het generatiepact aan voor de moeite. Activeren noemt men dat. Gedaan met "profiteren" van de brugpensioenen of andere uitkeringen. Wie niet mee kan of mee wil, zal op straffe van broodroof verplicht worden om het even welke job aan om het even welke voorwaarden te aanvaarden. De politici beweren dat er honderduizenden openstaande vacatures zijn, vooral in de bouwsector. Nochtans staan talloze bouwvakkers ingeschreven in diverse interimkantoren. Wie echter niet bereid is een deeltijds contract te tekenen, aan te vullen met zwartwerk aan minder dan 5 euro per uur, mag het vergeten. Controle op de werven gebeurt nog nauwelijks. De activering van de werklozen is geen instrument voor meer jobs, maar een middel om meer druk te zetten op de lonen van diegenen die wel nog aan het werk zijn. Bovendien willen alle traditionele partijen, met inbegrip van SPa en PS, niet alleen een uitbreiding van de activering, maar ook nog een tweede en een derde generatiepact.

Verzet tegen deze afbraakpolitiek wordt steeds meer bemoeilijkt. Eenzijdige verzoekschriften en dwangsommen behoren vandaag tot het gebruikelijke arsenaal van de patroons. Stakende VW-arbeiders noemt men de "stoottroepen van het Waalse FGTB", alsof men het heeft over de maffia. Bij Opel heten dat "onveranwoordelijke heethoofden". Op de luchthaven van Zaventem heeft men na de sociale ramp waarmee de privatisering gepaard ging, eindelijk de "openbare dienstverlening" ontdekt, maar dan wel enkel om ons stakingsrecht te beknotten. Steeds meer politici willen het stakingsrecht beperken door een minimumdienst op te leggen. Van VLD en CD&V-NVA of het Belang hoeft ons dat niet te verbazen, dat ook Groen er oren naar heeft, laat het ergste vermoeden. De SPa sprak zich nog niet officieel uit, maar een CAO bij de Lijn die de deur op een kier zet voor een minimumdienst, terwijl alle bazen bij De Lijn van SPa signatuur zijn, zegt al genoeg. "Het stakingsrecht blijft behouden", roepen ze allemaal in koor, maar dan wel enkel als het geen pijn doet.

En competitiviteit voor de bazen

Ook voor de patroons geldt dat ze competitief moeten zijn, maar deze keer niet met goedkope Oost-Europeanen en Aziaten, maar met dure Amerikaanse patroons. Alle politici lijken ervan overtuigd dat de "goede" managers tgaan lopen, als we ze niet genoeg betalen, een redenering die om een of andere reden niet van toepassing is op "goede" arbeiders en bedienden. De regering past die redenering ook toe in de zogenaamde openbare diensten, alsof het probleeem bij De Post te herleiden zou zijn tot het gebrek aan "goede" managers. Resultaat: alweer een spiraal, maar deze keer naar boven.

Even was er hoop op een beetje gerechtigheid. Zelfs notoire rechtse politici als De Gucht hadden begrepen dat men de rijkdom niet tentoon spreidt terwijl 15% van de bevolking aan het verarmen is. Het heeft CD&V politicus De Clerck niet verhinderd in zijn rol als gastheer voor de millionair fair in Kortrijk. Het heeft evenmin de SPa kunnen vermurwen tot een graaitaks. Het enige waar iedereen het in woorden over eens is, is de beperking van de ontslagvergoeding tot maximaal 1 jaar. Onder het motto "iedere crisis opent nieuwe opportuniteiten" wil het VBO de ontslagvergoedingen ook voor arbeiders en bedienden in die zin beperken. Benieuwd wie hier uiteindelijk de zwarte piet zal dragen.

Het volstaat dat patroons eens flink wat arbeiders eruit borstelen of de premier trekt zijn dansschoenen aan om met het management een feestje te bouwen (VW). Tegelijk pleit de ene alweer voor een lineaire lastenverlaging (VLD), de ander voor een selectieve lastenverlaging (CD&V en SPa). De winnaars zijn gekend, enkel over de verdeling van de buit wordt nog wat gekibbeld. Intussen wordt de inning van belastingen danig gedesorganiseerd dat controles hoegenaamd onbestaand zijn. Enkel de loontrekkenden, wiens inkomen sowieso gekend is bij de belastingen, blijven braafjes de verschuldigde bedragen betalen. Als patroons na de fiscale wetgeving, ook de sociale wetgeving aan hun laars lappen en als dieven in de nacht de werkplaats plunderen, hebben onze politici geen verhaal. Als de arbeiders en hun gezinnen zich niet aan de wet houden of zelfs nog maar opkomen voor hun rechten, worden ze meteen met harde hand en als het kan ieder appart tot inkeer gedwongen.

De oppositie bij monde van CD&V'er Leterme stelt daar enkel goed bestuur tegenover. Het klopt dat Vlaanderen geen schulden meer heeft, maar intussen groeien de wachtlijsten, zowel voor sociale woningen als voor gehandicapten. Is het een teken van goed bestuur als de huisvader zijn schulden afbetaalt door zijn kinderen uit te hongeren? Alle partijen, inclusief SPa, willen de fiscale en parafiscale geschenken aan de patroons compenseren door de stijgende uitgaven voor gezondheidszorg nog meer te beperken. Aan de artsenhonoraria en de winsten van de farmaceutische industrie durven ze niet raken, bijgevolg zullen de patiënten, het administratief, technisch en verzorgend personeel hiervoor moeten opdraaien.

Kan dit beleid gestopt worden ...

... door VLD, CD&V-NVa of Vlaams Belang te stemmen?
Neen.

... door Groen te stemmen?
Ieder van ons wil een gezonde leef-en werkomgeving, en ieder van ons is bereid daarvoor een inspanning te leveren. Het antwoord van Groen op de milieuproblematiek laat zich echter als volgt kenmerken: de gezinnen laten betalen en beboeten, terwijl de patroons vrijuit gaan. Het feit dat groen bereid is in ruil voor een nieuw te creëeren ministerpost voor klimaat, in om het even welke regering te stappen, laat vermoeden dat Groen ook nu het neo-liberale beleid van sociale afbraak niet zal afremmen, laat staan omkeren.

... door SPa te stemmen zoals de voorpagina van de Nieuwe Werker suggereert?
Vandaag zouden Rudi (Opel), Meryame (Ford), Jan (VW) en nog eens Rudi (Picanol) de stem van de arbeiders moeten vertalen in een SPa-mandaat. Eerder werden zij vooraf gegaan door Robert Voorhamme en Mia De Vits. Hun aanwezigheid heeft de activeringspolitiek van Frank Vandenbroucke niet gestopt, net zomin als de topbenoemingen aan de NMBS door Vande Lanotte, net zomin als Freya's generatiepact. Welke garantie hebben we dat deze nieuwe lichting parlementairen dat wel zal kunnen, laat staan wensen?

De beste garantie om een andere politiek af te dwingen is door meteen voor deze andere politiek te stemmen. Vandaar dat wij u uitnodigen hetzelfde te doen als wij:

stem voor een andere politiek,
stem nuttig,
stem CAP
lijst nr 13 voor Vlaanderen
lijst nr 24 voor Wallonië
lijst nr 22 voor de kamer in Brussel-Halle-Vilvoorde

met vriendelijke groeten,

Jef Sleeckx, Mol, 21 jaar parlementslid SP, 18 jaar partijbureau SP
Rudi Dom, Mortsel, woordvoerder ABVV (AC) Agfa Gevaert
Levi Sollie, Antwerpen, syndicaal afgevaardigde ABVV Bayer/Lanxess
Kris Vandael, Antwerpen, syndicaal afgevaardigde ABVV Total-Raffinaderij

www.anderepolitiek.be

05 juni, 2007

curieus beeld: CAP vist in de kiesvijver van Vlaams Belang

Tijdens de opnamen van het televisiedebat van TV Oost in Aalst alludeerde Els Keytsman (GROEN!) op het feit dat er een huis is in Aalst waar zowel affiches van GROEN! als van CAP hangen. Iemand had haar gezegd dat hij voor CAP ging stemmen "omdat die mooie vrouwen hebben." De affiches van kandidaten van GROEN! zijn moeilijk te lezen aan dat huis (voor zover er iets te lezen valt) aangezien ze op de eerste verdieping hangen, enkel de foto's zijn duidelijk. De CAP-affiches en het logo zijn echter zeer duidelijk op grote afstand. Vandaar de "vergissing." Karim Van Overmeire reageerde dat dit waarschijnlijk nooit zou gebeuren bij Vlaams Belang (een affiche van GROEN! er naast)

Deze woorden zijn nog geen week koud of wat stellen we vast in Aalst...(zie foto boven)
"Alliejn in Oilsjt kan da gebéren, alliejn in Oilsjt kejje da riskeren..."

Tijdens de verkiezingscampagne hebben we al ondervonden dat het referentiepunt voor de Aalstenaars van Rechteroever die hun sympathie uitspreken voor CAP , voor een groot stuk het Vlaams Belang is... En we vermoeden dat het VB dit zelf ook beseft. Door zich krampachtig respectabel voor te doen verliezen ze hun aantrekkingskracht als protestpartij. Misschien nog niet direct maar het is een proces dat bezig is. Indien CAP er in slaagt deze ruimte in te vullen...

cartoonreeks 'AFTELLEN naar 10 juni': CD&V

03 juni, 2007

Nieuws van onze campagneploeg...

ingezonden artikel door Jan

Een terugkerend fenomeen: de Vlaams-Belang-brulaap tijdens een verkiezingsplaktocht.

Op 2 juni gingen militanten van CAP voor de zoveelste keer op plakronde. Nu was de streek rond Ninove aan de beurt.

Het Vlaams Belang meent daar blijkbaar meer panelen te moeten beplakken dan de rest en neemt op verschillende plaatsen 3 borden in. Hierdoor kon CAP niet anders dan haar rechtmatig deel daarvan op te eisen. Niemand die daar aanstoot aan nam, behalve dan een VB’er in Denderwindeke, die het nodig vond om eerst wat te staan toekijken en roepen vanuit zijn auto, vervolgens het blokje rondreed en dan terug van zijn tak kwam maken en onze nummerplaat noteerde.

Dit komt ons bekend voor… In 2004, tijdens de verkiezingscampagne van LSP, kreeg één van onze sympathisanten een dreigbrief in de bus naar aanleiding van een plaktocht. Onder de naam van Blokbuster/LSP reageerden we toen direct en deelden enkele dagen later een kopie van die dreigbrief mét ons antwoord uit op een verkiezingsdebat te Aalst. De VB’ers waaronder Karim Van Overmeire waren verrast toen ze een ‘erehaag’ van Blokbusters in dito plastiekvestjes moesten passeren en nog meer van onze ‘open brief’ waar een duidelijke waarschuwing in stond. Sindsdien hebben we geen last meer gehad van VB’ers met Gestapo-neigingen… tot gisteren.

We roepen iedereen op om zich tijdens de laatste dagen van de campagne niet te laten intimideren door dit soort praktijken. Dit soort van intimidaties toont enkel aan dat we de juiste weg hebben gekozen en met onze campagne voor een andere politiek zowel neoliberalen als neofascisten serieus op de zenuwen werken! De VRT kan ons niet tegenhouden, ambetante burgemeesters kunnen ons niet tegenhouden en een would-be Mussolini zal ons zeker niet tegenhouden, laat staan ons bang maken!

Tot spijt van wie het benijdt, CAP gaat ervoor!

cartoonreeks:"AFTELLEN naar 10 juni"

open vld: de werknemers nog verder uitmelken om de recordwinsten op te drijven.
cartoon ingezonden door Ronny Barracuda

02 juni, 2007

Aalsterse CAP militant legt uit op TV Oost waarom hij campgne voert voor CAP

Via onderstaande link kan je de korte reportage zien op de website van TV Oost. Voor alle duidelijkheid: de CAP militant heet Kerim Helaut en niet 'Helat' (dat klinkt waarschijnlijk exotischer maar Kerim is een echte Aalstenaar, internationalist en CAP'er in hart en nieren.)

Uiteraard, zoals het een echte CAP'er past, protesteerde Kerim tegen het originele format van de mini-reportage (en we hebben het niet over de bierbak, lol). Het was namelijk de bedoeling om als militant uit te leggen waarom je voor een bepaalde kandidaat campagne voert. Resultaat: veel opnamepogingen volgden... die steeds onderbroken werden door de journalist omdat Kerim zich niet aan het format hield. De afspraak was 30 seconden over de kandidaat en 30 seconden over de partij. Wat het uiteindelijk geworden is, kan je hieronder bekijken .
klik hier

CAP-cartoon: wat de VB slogan niet zegt...

01 juni, 2007

Algemene reportage op website TV Oost over CAP

Onder de titel 'Geloofwaardigheid van sp.a is verdwenen.' staat op de website van TV Oost een reportage over CAP van een kleine 5 minuten. Hier wordt zeer duidelijk de geschiedenis en de bedoeling van CAP uit de doeken gedaan. De reportage komt van ZoominTV en is ook te bekijken op DS online, GVA online,...
Voor de reportage: klik hier

Prototype NVA-kleinburger over CAP...

Naar aanleiding van de opname van het politiek debat van TV Oost in Aalst drukt een lid (een mini-baas uiteraard) van het Aalsters NVA-bestuur zich zeer laatdunkend uit over CAP als zijnde "19de eeuwse ideeën."

Dit staat dan toch in schril contrast met de moderator van het debat die CAP steevast als het meest linkse van het panel aanduidde. 'Links' betekent tot hier toe nog altijd 'progressief' of 'vooruitstrevend'.

Toen CAP aan het woord was tijdens het debat zagen we regelmatig de ogen draaien van misprijzen en regelrechte haat bij het publiek van 'Open' VLD. Karel De Gucht probeerde tussen de opnamen in ook met enkele denigrerende opmerkingen de CAP-spreker van zijn stuk te brengen...wat niet lukte.

Het is natuurlijk bijna godslasterlijk dat een gewone werknemer, een vakbondsmilitant dan nog, of zoals in de bewuste blogspot 'heikneuter', een debat met nationale boegbeelden zoals Pieter De Crem en Karel De Gucht ontsiert. En dat die 'ongewassene' dan nog vlakaf zijn mening durft zeggen en daardoor de gezellige koffieklets tussen de grote partijen verstoort: dat is er echt hélemaal over!

De betreffende blogspot van de gefrustreerde NVA'er én onze korte comment : klik hier

In het geval onze comment mocht verdwijnen publiceren we hem hier: "HIP HIP HOERA: een nieuwe Charles Woeste is opgestaan (om het 19de eeuws te houden…) Gelukkig is neerkijken op het werkvolk iets van alle tijden…"