11 juni, 2007

Eerste bedenking bij de verkiezingen en de uitslagen

Eerst en vooral willen we onze kiezers bedanken die ondanks de ontegensprekelijke 'ruk naar rechts' toch hun stem gegeven hebben op een consequent links alternatief. De SP.a werd serieus afgestraft maar dit vertolkte zich duidelijk in een rechtse (protest)stem.

Verdere analyses zullen in de loop van de volgende dagen volgen. We moeten toch opmerken dat radikaal links (CAP en PVDA +) in kanton Aalst vooruitgaat en samengeteld over de drempel van 1 % springt... misschien iets om mee te nemen naar de toekomst toe? Het is geleden van de Kamerverkiezingen in 1987 dat radikaal links zoveel scoorde (PVDA + SAP + KPB) in kanton Aalst!

Een blinde kan zien dat de regeringsvorming niet van de poes zal zijn. De kiezer heeft de basis gelegd voor een heel onstabiele politieke situatie. Een situatie waar communautair opbod maar ook sociale onrust steeds in de buurt zal zijn. Het is net daar waar CAP zich zal moeten laten kennen: op betogingen, stakingspiketten en allerhande actie- en wijkcomités.

Tijdens de campagne kregen we veel positieve respons en sympathieverklaringen. Uiteraard speelden de relatieve mediaboycot, een beperkt verkiezingsbudget, de prille leeftijd van de beweging, de 'nuttige stem' en de ruk naar rechts ... hun rol. Echter, het resultaat in kieskanton Peer (5,32 %) toont aan wat er mogelijk is met een lokale inplanting!

Het politiek signaal is echter gegeven. Elke nieuwe politieke beweging die vanuit de basis vertrekt is moeten starten met een verkiezingsuitslag achter de komma. Het is een noodzakelijke stap naar de opbouw van een nieuwe arbeiderspartij.

Een interessante bijdrage tot discussie-evaluatie van de verkiezingen kan je ook lezen bij onze collega-bloggers van Het vrije leven is voor iedereen

Op de nationale CAP-website kan je ook deelnemen aan de discussie-evaluatie maar dan moet je je wel inschrijven voor het forum.

Resultaten CAP Aalst en Dendermonde

kanton Aalst

Kamer: 0,41 % (ter vergelijking: LSP bij Vlaamse verkiezingen 2004: o,31 %)
Senaat: 0,32 %

kanton Dendermonde

Kamer: 0,3 % (ter vergelijking: LSP bij Vlaamse verkiezingen 2004: o,17 %)
Senaat: 0,2 %

Voorkeurstemmen kandidaten Aalst-Dendermonde

Senaat (kieskring Vlaanderen)

Bart Van der Biest: 543 stemmen

Kamer (kieskring Oost-Vlaanderen)

Hugo Mathieu: 147
Sylvain Moens: 115
Ivy Meert: 142
Sabrina Verstraeten: 152
Melissa Moens: 143
Marie-Christine Van Mieghem: 150
Peter Van der Biest: 101

Geen opmerkingen: