25 juni, 2007

CAP voert actie tegen dreiging met sluiting supermarkten van GB-Carrefour

persbericht:

Comité Andere Politiek op Tournée tegen sluiting GB's

Het Comité voor een Andere Politiek (CAP) start maandagochtend om 7u30 met een campagne tegen hetontslag van 900 werknemers van GB en de sluiting van 16 filialen.

Op drie dagen tijd trekt CAP met haar solidariteitsbus langs 10 vestigingen in Vlaanderen, Brusselen Wallonië. We willen onze solidariteit met de werknemers tonen en samen met hen, de klanten enbuurtbewoners overleggen wat er moet gebeuren. We voorzien straattheater en trekken ook de wijkenin om de bewoners pamfletten en raamaffiches te overhandigen. De campagne wordt getrokken door eenvoormalige syndicale delegué bij GB, Marijke Tilley die haar ervaring zal delen met betrekking totde overname van GB door Carrefour en de impact daarvan op het personeel en de dienstverlening.

CAP legt het verband met de sluiting van postkantoren, herstructurering van VW, Opel, de verhogingvan de aardgasprijs, enz. Deze beslissingen houden geen rekening met het personeel, de klanten ofbuurtbewoners of het algemeen belang. Het enige wat telt is de winst voor de aandeelhouders. Zoals de bank Ackermans & Van Haren schreef: "om waarde te creëren voor haar aandeelhouders. Opdie manier hoopt men toch de beloofde winsten te kunnen uitkeren."

CAP hecht geen geloof aan het sluitingsscenario: de supermarkt in Ekeren vierde haar volledigerenovatie de dag voor aangekondigde sluiting. Ook die van Heppen is pas vernieuwd en die vanOudenaarde is nog maar twee jaar open. Het gaat om geïntegreerde supermarkten met personeel onderGB-statuut. "In franchise zijn de lonen 25 pct goedkoper dan in het GB-statuut", zegt Chris VanDrogenbroeck (LBC). We vermoeden dan ook dat de vestigingen zullen heropenen onder franchise, eenandere naam en vooral een slechter statuut voor het personeel. Dat is volgens ons deachterliggende agenda.

Tijdens onze acties stellen we u graag ons persdossier ter beschikking. U kan dan ook terecht voormeer uitleg en eventuele interviews. Voor de audiovisuele media voorzien we op diverse plaatsenook straattheater en artistieke tussenkomsten.

Voor meer informatie kan u terecht bij: voor details over de tournée: Peter terryn (0486 499 453)• voor informatie over werken bij GB/Carrefour: Marijke Tilley (0477 409 586) • voor informatieover CAP: Raf Verbeke (0497 230 760)

De volledige tournée ziet er als volgt uit:

maandag:
start actie: Gent-Dampoort om 7u30 tot 12u - Oudenaarde om 13u - Dendermonde om 15u

dinsdag:
St. Niklaas om 8u - Ekeren om 12u - Deurne om 15u30

woensdag:
Ukkel om 8 uur - Halle om 10u30 - La Louvière om 12u30 - Anderlues om 14u afsluiting actie

Geen opmerkingen: