20 juni, 2007

Jan Marijnissen (kopman Nederlandse SP) en Jef Sleeckx in debat op 17 juli in Gent

Al jarenlang organiseert VZW Trefpunt van Eric Goeman politieke debatten tijdens de Gentse feesten. Ondanks het feit dat er dit jaar heel wat interessante thema’s aangesneden worden, blijft de traditionele zweem van ‘we komen nog eens neergedaald uit onze ivoren toren’ duidelijk hangen doordat het dikwijls blijft bij een koffieklets tussen al dan niet zelfverklaarde ‘intellectuelen’; de usual suspects van academici en journalisten, aangevuld met hun onkritische bewonderaars van vakbondslui uit het apparaat, sociale bewegers en ga zo maar voort. De ‘klassieke opiniemakers’ dus.

Maar net zoals bij de klassieke politiek ligt er ook een dikke laag stof op de ‘opinionmakers’ (Engels is trendy en zeker als je wil onderstrepen dat je niet tot ‘the great unwashed’ behoort) Deze debatten zijn dan ook een mooie illustratie van de kloof tussen elitair-intellectualistisch maar wel ‘officieel links’ en het bredere, volkse, basispubliek van o.a. de arbeidersbeweging.

Het is in deze kloof dat CAP moet optreden en ervoor zorgen dat intellectualistische zelfbevrediging bij koffietafels blijft maar niet op een pied de stal (in het correct Nederlands: 'piëdestal') wordt gehesen in de dagdagelijkse politieke praktijk. Zoals de intellectuelen misschien de zelfverklaarde heersers over het luchtruim zijn, zo zijn de mensen op de werkvloer en in de wijk de catalysatoren van het verzet IN DE PRAKTIJK. En op dat vlak hebben de werkenden geen lessen te ontvangen.

‘Een raad van wijzen’ was gebruikelijk in vroegere maatschappijvormen maar we leven nu éénmaal onder het moderne kapitalisme en niet in de klassieke slavenmaatschappij, om er maar eentje te noemen.

Maar nu even terzake…
Op dinsdag 17 juli gaat er van 14u tot 18u in het Laurentinstituut (Onderstraat in Gent) een debat door over “Is er nog toekomst voor het socialisme?” met Jan Marijnissen (SP Nederland), Jef Sleeckx (CAP), Bart Tromp (hoogleraar), Eric Corijn (professor VUB), Walter Pauli (De Morgen), Caroline Gennez (SP.A), Jan Dumolyn (KP), Jaap Kruithof.

Het panel is niet echt het traditionele publiek voor Jef Sleeckx… en dat is het minste dat we kunnen zeggen. Op voorhand kunnen we al stellen dat het debat een flinke schep cynisme zal genereren bij de beroepsbetweters. Maar het blijft wel interessant, al is het maar om het samenspel tussen Jef Sleeckx en Jan Marijnissen te volgen.

2 opmerkingen:

Stephan zei

Niet om te muggeziften maar het is piëdestal (Nederlands) of piédestal (Frans). Of pedestal, voor de trendhoppers.

Struggle, Solidarity and Socialism zei

Bart Tromp, die aan dit debat op 17 juli zou deelnemen, is op woensdagnacht helaas gestorven op 62-jarige leeftijd.

Veel te vroeg, wat mij betreft.