30 oktober, 2007

De foute (woord)keuzes van Bart De Wever...SATIRE!

Bart over-alles-een-mening-hebbende-al-is-het-over-het-gat-in-de-kousen-van-zijn-grootmoeder De Wever is eigenlijk een vrij tragische figuur... die steeds gepakt wordt op dingen die hij eigenlijk zo niet bedoeld heeft.

De Joodse gemeenschap kan alvast met de laatste Deweveriaanse oprisping niet lachen. De officiële excuses voor de betrokkenheid van de Antwerpse politie bij de jodenvervolging van weleer door burgemeester Patrick vond hij maar niets.

Al gans zijn leven wordt Bart De Wever achtervolgd door mensen die hem verkeerd begrijpen of door foute keuzes...

Een kort overzicht in woord en beeld:

Zijn favoriete liedje: "Achtung Baby... van u2 hé zeg!"
"Als puber was ik zeer trots op mijn eerste klein snorretje... je moet daar weer niets achter zoeken: ik bedoel zo een snorretje van donsharen..."

Nonkel Bob of...
Bart De Wever is ook een man van 12 stielen en 13 ongelukken en kan ons een zeer gevarieerd CV voorleggen.

De lijst van gemiste carrières:

cartoonfiguur in de Simpsons

wegenwerker

Stand-in bij de Muppetshow

wielercoach

En dit is eigenlijk iets waar hij geen keuze in had: hij is te laat geboren...

Ondertussen wachten we in volle spanning op de volgende uitschuiver.

29 oktober, 2007

Vergadering CAP-kern Aalst/Dender

Open vergadering CAP-kern Aalst/Dender op dindsdag 6 november om 19u30 in Trefcentrum Nieuwbeek (Nieuwbeekstraat 35 te Aalst)

agenda: klik hier

27 oktober, 2007

Halfslachtige 'stakingsactie' van ACOD Spoor gisteren.

artikel ingezonden door een militant van ACOD Spoor

Gisteren voerde ACOD-spoor actie tegen de plannen van de regeringsonderhandelaars om een minimale dienstverlening op te leggen bij stakingen. De ACOD riep op om gedurende 1 uur het werk neer te leggen. Zie dit artikel hierover.

Al bij al bleef het treinverkeer tijdens de piekuren redelijk normaal verlopen. Niettemin spreken de voorstanders van de minimumdienst weer schande over deze "onverantwoorde" actie waarmee de pendelaars "alweer" worden "gegijzeld". Om dat tegen te gaan moet er zogezegd een minimale dienstverlening komen. Vraag is dan wat een minimumdienst op het spoor betekent. Weekenddienst ? Winterdienst ? Eén boemeltrein per uur ? In sommige gevallen is zelfs de normale dienstverlening niet veel meer dan een minimumdienst. In de praktijk blijkt dat het invoeren van een minimumdienst zoveel spoorpersoneel vergt dat er van een staking nog nauwelijks sprake kan zijn. En dat is de uiteindelijke inzet van deze voorstellen: het beperken van de mogelijkheid tot staken.

In de discussies wordt de indruk gewekt dat er in België veel spoorstakingen zijn. Nochtans dateert de laatste algemene spoorstaking van 7 oktober 2005, de dag van de algemene staking tegen het generatiepact. Op die dag reden er inderdaad geen treinen. Sindsdien zijn er verschillende beperkte plaatselijke acties geweest, meestal om 2 redenen: geweld tegen treinbegeleiders en tekort aan rijdend personeel. Tijdens die acties zijn er altijd treinen blijven rijden en hebben de voorstanders van de minimumdienst infeite al waar ze nu naar vragen: een minimumdienst.

Zelfs als er een wet zou komen die de minimale dienstverlening oplegt, dan moet die dienst ook nog afgedwongen worden. Dat kan vandaag alleen maar door de politie de baan op te sturen met opvorderingsbrieven. In het geval van een nationale spoorstaking zou dat onbegonnen werk zijn. Mogelijk schuilt er achter de voorstellen voor minimumdienst ook een voorstel om de wetgeving over opvorderingen te versoepelen. Het moet zijn dat de regeringsonderhandelaars nog iets in petto hebben waarvoor zij grote stakingen in de openbare diensten vrezen.

22 oktober, 2007

Fotoreportage betoging tegen fascistisch geweld in Brugge van zondag 21 oktober

Op zondag 21 oktober marcheerden de fascisten van de VJW (Vlaamse Jongeren Westland) door het centrum van Brugge. Blokbuster besliste om een tegenactie te houden en begon hiervoor de laatste 2 weken campagne te voeren.

Ondanks deze zeer korte mobilisatieperiode was het resultaat een succes: volgens de politie namen er 60 personen (met weinig of geen haar) deel aan de fascistenmars terwijl Blokbuster 280 tegenbetogers mobiliseerde. De tegenbetoging was gekenmerkt door de aanwezigheid van een brede waaier van linkse organisaties: leden van CAP, vakbondsmilitanten, de Lappersforters, anarchisten, de Samba-band en bevlagde delegaties van Comac, Animo en uiteraard van Blokbuster zelf (LSP, ALS, Internationaal Verzet) Enkele Aalsterse kameraden versterkten traditioneel de ordedienst van de betoging.

Een uitgebreider verslag vind je hier en een andere fotoreportage hier.

Verzamelen aan de Burg...
Effe wachteuh!
Nog steeds aan het wachten...
De Samba-band die voor de nodige sfeer zorgde.
Enkele foto's van de openluchtmeeting aan het station na de betoging

18 oktober, 2007

België: waar patroons thuis zijn…(én gulzig): een greep uit de actualiteit.

Nacht- en ploegenarbeid goedkoper dan dagjob?

De maatregelen op fiscaal vlak die de regering trof als reactie op het Volkswagendossier en de crisis in de autosector in het algemeen, rekken de hongerige portefeuilles van de patroons nog verder open terwijl de ‘rek’ bij de werknemers stilaan de grens van het menselijke heeft bereikt. Flexibiliteit betekent meer winst op de kap van de gezondheid van de werknemers. Door deze politiek van de aftredende regering wordt ploegen- en nachtarbeid in vele gevallen goedkoper dan een dagjob. De neoliberale perversie op zijn best. Nacht- en ploegenarbeid was tot voor kort steeds duurder juist om het te beperken…maar dat is dan buiten de neoliberalen van de SP.a gerekend. In de praktijk hebben ze maximale flexibiliteit geïnstitutionaliseerd. En de stoere ‘linkse’ oneliners van Vanvelthoven en Gennez waarbij ze de naam van Marx te pas en te onpas foutief laten vallen, zal daar geen zak aan veranderen, behalve dat we ons soms eens verslikken in onze koffie als we die kemels te horen krijgen. Een woordje uitleg…

In de krant De Tijd meldt Herman Baele, vakbondssecretaris Algemene Centrale (ABVV) in de chemiesector, dat de zware lastenverlagingen op ploegen- en nachtarbeid ervoor gezorgd hebben dat het soms goedkoper is een werknemer in dat stelsel tewerk te stellen, dan in een gewone dagjob.

De winst dat dat oplevert, kan in sommige gevallen oplopen tot 5 à 8 percent van de loonkosten. In absolute cijfers kan het al snel om 1500 euro per werknemer per jaar gaan. De vakbondssecretaris verklaart dit verschijnsel door het oneigenlijk gebruik van de lastenverlagingen. Het systeem werd aanvankelijk uitgedokterd voor de auto-industrie waar de nachtpremies doorgaans hoger liggen maar nu wordt het toegepast op de ganse economie. De fiscale korting die 10,7 percent van de loonkosten bedraagt, overtreft in de andere sectoren meestal de kosten van de ploegenpremie: kassa-kassa voor het patronaat! Daarbij werkt de vaagheid waarmee nacht-en ploegenarbeid omschreven wordt door de wet in veel bedrijven sociale spitstechnologie in de hand. Typisch Belgisch. Binnenkort mogen we allemaal ’s nachts optrekken…

Activeringsbeleid in het Volkswagendossier: schertsvertoning dat Generatiepact in zijn blootje zet.

En nu dat we toch VW vernoemd hebben: er is fantastisch nieuws… of toch niet? In tegenstelling met de zegeberichten die door de pers rondgebazuind werden ten tijde van het conflict (vele bedrijven stonden zogezegd te drummen om ‘en masse’ ex-werknemers in dienst te nemen), kan de VDAB niet echt een schitterend rapport voorleggen. Van de 1744 ex-werknemers die bij de VDAB ingeschreven werden, zijn er ‘al’ 627 uit de werkloosheid waarvan 493 door een andere job. Bij de onderaannemers werden er 237 personen ingeschreven bij de VDAB. Hiervan zijn er 86 uit de werkloosheid, minder dan de helft (41) door een nieuwe job. Uiteraard wijst men de (oudere) arbeiders met de vinger die zogezegd geen moeite doen om nieuw werk te zoeken. Er heeft echter niemand van hen gevraagd om de herstructureringen bij VW.

De cijfers die zogezegd de onwil van de arbeiders moeten illustreren: 1.661 schreven zich in in een van de tewerkstellingscellen in Aalst, Dendermonde en Vilvoorde en er namen er 889 deel aan collectieve infosessies over de werking ervan. 496 ex-werknemers zijn tot dusver begonnen met een outplacementbegeleiding. Daarnaast werd nog door 73 anderen een VDAB-opleiding gevraagd. Die tewerkstellingscellen zijn echter een grote klucht: de ex-collega’s komen daar hun verplichte uurtjes slijten met koffie drinken en de krant lezen en dat op een moment dat de stempelcontrole voor werklozen afgeschaft is.

Men zou bijna gaan geloven dat de bedrijven niet geïnteresseerd zijn in oudere werknemers, laat staan in die van VW. Is dat Generatiepact dan toch een maat voor niets? Jeetje! Misschien moeten we gauw eens bellen naar Vanvelthoven: dan kan hij ons verstand verlichten, het liefst met een misplaatste Marx-quote over activeringsbeleid of zoiets, we zijn rap content.

De Europese Richtlijn over economische informatie in KMO's: the Neverending Story

Een andere typerend verhaal in dit patronale belgenland is ondertussen al herdoopt tot het ‘BHV’ van het sociaal overleg. De soap van de Europese Richtlijn betreffende economische informatie aan de werknemers in KMO’s heeft er een nieuwe aflevering bij. België heeft voor de tweede keer van de Europese Commissie uitstel gekregen voor de omzetting van de richtlijn. Het volgende ultimatum vervalt midden december: dan moeten werkgevers en de vakbonden tot een oplossing gekomen zijn. In het Engels heeft men daar een mooie uitdrukking voor: “If pigs might flly.” Onwil van werkgeverszijde noemt men een ‘probleemdossier in het sociaal overleg’, arbeiders met een principiële houding noemt men luieriken. Twee maten en twee gewichten: waarin een klein land groot kan zijn. Wordt vervolgd.

Traditionele vuilbekkerij van Het Laatste Nieuws lichtjes ontkracht door VRT Journaal

Als uitsmijter willen we een quote meegeven van ons favoriet patronaal rioolblaadje Het Laatste Nieuws: “De Belgische arbeider is de op één na duurste van Europa. Alleen in Noorwegen kost een arbeider per uur meer dan in België. In ons land bedraagt de arbeidskost 34,19 euro per uur. De cijfers komen uit een onderzoek van het toonaangevende Instituut der Deutschen Wirtschaft in Keulen. Dat berekende op basis van officiële cijfers van de Europese Commissie en van 31 landen uit 2006 wat een arbeider per uur aan zijn werkgever kost. Daaruit blijkt dat Bulgarije het goedkoopst is met 1,53 euro per uur en Noorwegen het duurst met 38,07 euro. Na België volgen Zwitserland, Zweden en Duitsland.”

En hoeveel winst brengt een Belgische arbeider per uur op? Daarover geen woord… Belgische arbeiders behoren immers tot de meest productieve ter wereld. Never mind: we gaan toch onze klaagzang herhalen: "De lonen zijn te hoog en de bedrijven moeten teveel belastingen betalen!"

En dan komt de VRT roet in het eten gooien: België blijkt vorig jaar 72 miljard dollar buitenlandse investeringen aangetrokken te hebben: Oeps! Dat is het dubbele van in 2005 en méér dan China (CHINA!) en om het mes helemaal rond te draaien: ons land staat op de vierde plaats op de wereldranglijst van buitenlandse investeringen… De coördinatiecentra en de notionele-interestaftrek (in mensentaal: massale belastingverlagingen) schijnen de oorzaak te zijn. En toch vindt één derde van de Belgische bedrijven het nodig om te frauderen of is slachtoffer van fraude (waar ligt de grens: mét of zonder medeweten van het management?). Was gulzigheid niet één van de 7 hoofdzonden?

13 oktober, 2007

CAP congres op 20 oktober: teksten en amendementen

Op een open CnAP-vergadering (4 oktober) werden de teksten voor het komende CAP-congres besproken. Onderstaande tekst bevat de amendementen/bedenkingen van de vergadering.

Comité Nieuwe ArbeidersPartij Aalst

1. amendement bij de werkingsprincipes:
In punt 6: "Aan de leden van Brussel Halle Vilvoorde wordt de vrijheid gelaten zich als "provincie" te groeperen dan wel aan te sluiten bij een Vlaams Brabants of een Brussels uitvoerend comité." Deze formulering is onduidelijk en leidt tot tegengestelde interpretaties. Daarom stellen we voor ze te vervangen door: "Aan de leden uit Brussel-Halle-Vilvoorde wordt de vrijheid gelaten aan te sluiten bij het Vlaams-Brabants of het Brussels uitvoerend Comité."

2. amendement/bedenking bij het campagnevoorstel voor een referendum over de herwerkte Europese "grondwet":
CnAP is geen voorstander van een referendum. Het referendum is geen democratisch instrument. Ingewikkelde kwesties worden herleid tot eenvoudige ja - neen vragen waarbij het antwoord dikwijls beïnvloed wordt door de keuze en de formulering van de vraag. Een referendum geeft slechts een indruk van inspraak. Het is het middel bij uitstek waarmee dictators zichzelf legitimeren. Bovendien moeten we opletten om methodes zomaar over te nemen. De politieke en sociale context in Frankrijk ten tijde van het referendum, waar binnen de burgerlijke partijen een aanzienlijk verzet tegen de grondwet bestond en waar radicaal links over een grote steun beschikt, is verschillend van de situatie in België.

3. amendement bij het campagnevoorstel "red de solidariteit":
CnAP is voorstander van een beperkte campagne en is er tegen om hier (in dit stadium) alle middelen op in te zetten.
Het is gevaarlijk om al ons poeder te verschieten op een (top-down) initiatief waar we helemaal geen vat op hebben en waarvan de bedoeling misschien wel eens tegengesteld zou kunnen zijn van wat CAP voor ogen heeft.

Enige uitleg: Reeds vóór de verkiezingen van 10 juni circuleren er oproepen in de basis van het ABVV voor concrete mobilisaties voor het behoud van de sociale zekerheid. We zien echter dat de vakbondsleiding (al dan niet bewust) verlamd zit. En ineens komt er een initiatief dat het element van mobilisatie en strijd ver naar het achterplan drijft (als er 100.000 handtekeningen zijn, zou er ‘iets’ georganiseerd worden te Brussel) en volop de kaart van de BV’s kiest en steunt op belgicistische sentimenten van de zogezegde culturele en intellectuele elite. Er is een groot verschil tussen enerzijds de economische, politieke en sociale solidariteit tussen de werknemers van de verschillende landsdelen en anderzijds de symbolen van een politiek verrot systeem. We mogen het nationale vraagstuk in dit land niet uit de weg gaan.

De petitie kan een instrument zijn om te mobiliseren, op voorwaarde dat er ook werkelijk iets is om naar te mobiliseren. Tot nu toe is dat niet het geval. CAP kan een rol spelen om de eis voor een werkelijke betoging (samen met het opzetten van lokale mobilisatiecomités) op het voorplan te brengen en dus in de praktijk het initiatief te verbreden en te democratiseren. Anders dreigt dit het zoveelste ‘HAND IN HAND’ initiatief te worden waarvan er op termijn niets blijft hangen.

09 oktober, 2007

Actie LBC in het kader van de film 'Sicko'

Gisteren voerde de LBC (bediendenvakbond van het ACV) actie aan de Kinepolis te Gent in het kader van de avant-première van de film 'Sicko'. Voor een verslag en fotoreportage verwijzen we graag naar POLSSLAG NON-PROFIT

06 oktober, 2007

Verslag Kaas en Wijnavond CAP Aalst

Vrijdagavond 5 oktober ging voor de 2de keer de Kaas en Wijnavond voor een Andere Politiek door in Trefcentrum Nieuwbeek in Aalst. In tegenstelling tot de mei-avond was dit eerder een interne aangelegenheid die veel kleinschaliger opgevat was. Toch gaven een kleine 50tal mensen acte de présence waaronder heel wat nieuwe gezichten.

We hadden kennelijk ook de eetlust en de dorst van de aanwezigen onderschat, wat ons verplichtte onze voorraad kaas en wijn gedurende de avond zelf nog aan te vullen. Wees gerust: niemand heeft honger of dorst geleden...Voor 6 Euro kreeg men 2 glazen rode wijn en was er kaas en brood à volonté. Die 'à volonté' was kennelijk niet in dovemansoren gevallen, zeker als je weet dat er een keuze uit een 25tal verschillende kazen was. In Aalst zijn het Bourgondiërs...

Ondanks deze zéér democratische prijs bracht de avond ons een nettowinst op van 140 Euro. Daarnaast werd er ook even rondgegaan met postkaarten en postzegels van en voor de solidariteitsbus van CAP: dit bracht een extra 60 Euro op. De CAP-solidariteitsbus is ondertussen een begrip geworden in vakbondsmilieus. Verder werden er ook nog de nodige nummers van Socialistisch Links verkocht.

Rond 21 uur was er een intermezzo met 2 speeches door Bart Vandersteene die het had over de algemene politieke toestand en Bart Van der Biest die vertelde over de gezondheidszorg in de VS naar aanleiding van de film 'Sicko' van Michael Moore. Het nieuwe materiaal werd ook voorgesteld waaronder de CAP-flyer voor het congres van 20 oktober en het nieuwe mini-magazine 'Polsslag' over de gezondheidszorg.

03 oktober, 2007

Bedrijven gaan (nog meer dan vroeger) lopen met de geproduceerde rijkdom: de cijfers

Op hln.be kondigt men het artikel aan als: “Lonen stijgen veel minder dan bedrijfswinsten in ons land.” Dat klinkt alvast niet zo confronterend … In dat artikel weet men te vertellen dat: “De totale loonmassa in België in 2006 voor het vierde jaar op rij trager gestegen is dan het bruto binnenlands product (BBP), terwijl de bedrijfswinsten fors groeiden.” In de krant De Tijd merkt men op dat de vergoeding van alle loontrekkenden in ons land voor het eerst sinds 1971 tot minder dan de helft van het BBP gezakt is.

Een triest record (dat weliswaar als vijgen na Pasen) een opsteker is voor de neoliberale regeringscoalities mét SP.a-Blauw van de laatste 18 jaar. Het zet meteen ook de toon waar een toekomstige (oranje-blauwe?) federale regering zich aan te houden heeft, liefst met het perspectief om dit diepterecord nog wat te ‘verbeteren’. Op hln.be gaat men verder dat:” De cijfers aantonen dat de ondernemingen meer profiteren van de globalisering dan de werknemers.” Tiens, tiens: dat we daar zelf nog niet opgekomen zijn!

De kille cijfers
De beloning van de werknemers, inclusief de sociale bijdragen, groeide tussen 2002 en 2006 met 13 procent tot 158,2 miljard euro. Het bruto-exploitatieoverschot en gemengd inkomen, dat vooral bedrijfswinsten omvat, steeg met 26 procent dubbel zo snel tot 121 miljard euro.” (hln.be) En dit op een BBP van 316,6 miljard euro… In de praktijk wil dit zeggen dat de totale loonsom in 2006 nét niet de helft van de geproduceerde rijkdom bedraagt.

Zoals reeds gezegd ging van 1972 tot en met 2005 altijd ruim de helft van het BBP naar de loontrekkenden. Om de huidige evolutie plastisch uit te drukken: de kruimels die in de geglobaliseerde bakkerij van tafel vallen (voor de werknemers), worden dus kleiner terwijl de taarten groter worden. Niet toevallig met de introductie van regeringen à la Thatcher in het VK en Raegan in de VS in de jaren ’80 begon in de geïndustrialiseerde wereld het loonaandeel in het BBP te dalen.

De schuld éénzijdig steken op de globalisering en technologische vooruitgang lijkt toch wat te gemakkelijk… Dit gaat volledig voorbij aan het politiek klimaat dat geschapen werd die grootscheepse aanvallen op de leef- en arbeidsomstandigheden mogelijk maakten. Het is niet zo onschuldig dat men politiek en economie probeert gescheiden te houden. De burgerlijke media hebben immers niet de intentie om hun lezers duidelijk te maken dat de traditionele politici het bedrijfsleven actief meehelpen om de vruchten van onze arbeid in te pikken.

01 oktober, 2007

Bayer/Lanxess. Protest tegen afdankingen ondanks recordwinsten

Bij Bayer/Lanxess is er heel wat ongenoegen omwille van het door de directies aangekondigde banenverlies. Vorige vrijdag was er een personeelsvergadering waarop de eisen van de arbeiders werden duidelijk gemaakt: geen sociale afbraak, geen outsourcing en geen afbouw van de veiligheidsdiensten. Het VTM-nieuws maar ook ATV brachten een interessant item dat nu ook op google video verschenen is. Eén van de woordvoerders in het filmpje speelde een belangrijke rol bij het beginstadium van CAP...
nieuwsitem op VTM: klik hier
nieuwsitem op ATV: klik hier