30 augustus, 2007

Raadsleden uit Deinze stappen over naar CAP

Nieuwsblad van donderdag 30 augustus:

Raadsleden naar Cap
DEINZE - De Deinse gemeenteraadsleden Tony De Kimpe en Annick Verstraete hebben zich aangesloten bij de alternatieve linkse partij Comité voor een andere politiek (Cap). Een goed jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen stapten beiden uit de SP.A om met de groenen de partij GroenRood op te richten. Zowel De Kimpe als Verstraete werden verkozen. Dirk Stroobandt sleepte namens Groen! de derde zetel in de wacht. (jdv)

New World Order (NWO) : de voorspelbare fabels

Als hysterie en occultisme het overnemen van de nuchtere wetenschappelijke analyse…

Sinds enige tijd maken de adepten van de NWO (New World Order) opgang op het internet. Met de aanslag op de WTC-torens op 11 september 2001 kreeg deze samenzweringstheorie genoeg zuurstof om de oversteek te maken van de VS (het vaderland van alle complottheorieën; denk maar aan de ‘red scare’ na WO 2, buitenaardse ontvoeringen…) naar het Europese vasteland. Een reactie op de staatsgeleide paranoia tegen terrorisme in de VS, gepaard met een agressieve neoliberale politiek, kon niet uitblijven.

Echter bij het ontbreken van een massale arbeiderspartij (en dus een onafhankelijke politieke traditie en analyse van de brede arbeidersklasse) werd het ideologische antwoord op de nieuwe wereldsituatie in dit vacuüm ingevuld door o.a. allerhande complotten die perfect kunnen gedijen in bijvoorbeeld de antiglobalistische beweging. De ideologische diffuusheid van deze beweging maakt dit mogelijk: de antiglobalistische beweging telt genoeg rare vogels met dito ideeën in haar rangen.

Deze complottheorieën slaan ook gemakkelijk aan bij jonge internauten in Europa doordat er inderdaad ook geen massaal politiek alternatief van de brede arbeidersklasse bestaat die hier met de nodige autoriteit een degelijk rationeel antwoord kan op formuleren. De nieuwe formaties links van de sociaal-democratie zijn meestal in een beginfase en/of zijn heel onstabiel (denken we maar aan de levensbedreigende politieke crisis van de Rifondazione Comunista in Italië) en hebben inderdaad nog niet de tijd gehad om diepe wortels te laten zinken in de arbeidersklasse zoals dit het geval was bij de sociaal-democratie in het verleden. (wat op zich een uitzonderlijke situatie was) Men mag de ideologische ontreddering en wat de zogezegde intellectuelen betreft kan je gerust van verloedering spreken, die gepaard ging met de restauratie van het kapitalisme in de voormalige stalinistische wereld bij de arbeidersklasse niet onderschatten.

Welke houding moeten marxisten hierin aannemen? Moeten de ‘NWO occulte linksen’ te zwaard en te vuur bestreden worden naar het voorbeeld van de gurujagende Rationalisten in India? Gelukkig zijn de NWO-waanideeën nog niet doorgedrongen tot bredere lagen van de bevolking want dat zou inderdaad ernstige 'Indische' methoden vragen. Het moet alvast duidelijk gemaakt worden aan deze mensen dat de ideeën die zij aanhangen in het kastje ‘bijgeloof’ thuishoren naast de DVD-reeks van ‘the X-files’. De vermeende bloedverwantschap van wereldleiders hebben geen zak te zien met een vooropgesteld plan voor werelddominantie zoals in de betere James Bond film. Wat voor een verschil zou bijvoorbeeld een familieband (met al dan niet satanistische rituelen – dat laten we nog in het midden) tussen pakweg Georges Bush en de Engelse Queen maken voor de wereldkrachtsverhoudingen in onze moderne geglobaliseerde maatschappij? NADA! Toevallige bloedverwantschappen zijn natuurlijk niet uit te sluiten: de wereldleiders maken immers deel uit van de heersende klasse die doorgaans niet zo toegankelijk is voor het brede publiek.

Het vergif zit hem in het feit (buiten dat het totaal onwetenschappelijk is) dat de indruk kan gewekt worden dat een kruistocht door een kleine groep van uitverkorenen de oplossing is. Immers, mocht de ‘wereldmacht’ uitsluitend in handen zijn van een aantal bloedverwante families (en dus ‘erfelijk’) volgens een vooropgesteld plan, dan is individuele actie bijna een logische keuze. Wat terroristische aanslagen en opgeruimd staat netjes? Het probleem is niet die ‘machtsfamilies’: deze mensen zijn vervangbaar. Veronderstel even dat we over een teletijdmachine zouden beschikken en we beslissen om Adolf Hitler als kleuter te vermoorden. Wie hiermee verwacht de opkomst van het fascisme te vermijden, zou bedrogen uitkomen maar zich wel als kindermoordenaar mogen bestempelen. Een figuur als Adolf Hitler werd mogelijk gemaakt door de maatschappelijke processen: Hitler heeft het fascisme niet uitgevonden maar omgekeerd: het fascisme heeft Hitler gemaakt. De rol van het individu wordt bewust door de burgerlijke geschiedschrijving flink overdreven. En als je daar dan wat verder op borduurt en de nodige bochten mankeert, krijg je logischerwijze NWO-toestanden.

De echte macht gaat uit van een zeer anoniem maar allerminst abstract gegeven: het economisch systeem op zich. Een economisch systeem en dus de maatschappelijke verhoudingen die er aan vast hangen, breng je niet ten val door wat figuren uit de heersende klasse een kopje kleiner te maken maar doe je door massa-actie: de bewuste machtsovername van de productiemiddelen door de werkende klasse. En op dat vlak heeft het kapitalisme een streepje voor op al de voorgaande maatschappijvormen: economisch gezien is het de meest agressieve maatschappijvorm die deze wereld ooit gezien heeft. Consequentie: dit systeem moet politiek bevochten worden en niet ‘economisch weggeconcurreerd’(een andere fabel) of hun al dan niet ‘bloedverwante leiders’ selectief geëlimineerd. Het is misschien ambetant om te horen maar het moeizaam (her)opbouwen van consequente arbeidersformaties is het enige alternatief.

Wij raden de NWO-adepten dan ook aan om wat meer aandacht te hebben voor de kapitalistische productiewijze en het historisch materialisme maar verwissel alsjeblieft ‘creatieve vrijetijdsbesteding’ niet met de realiteit.

Zelfs de Nederlandse premier Balkenende (of Bak-ellende)ontsnapt niet aan de NWO-paranoia. Zijn bijnaam 'Harry Potter' is misschien dan toch niet zo onschuldig? (foto links gedownload van een Nederlandse NWO website)


Met Internationaal Verzet Aalst voelden we enkele jaren geleden instinctief al de bui hangen. Bij wijze van grap werd er in de schoot van de Socialistische B-FilmClub een zware satire op de NWO (zonder dat we zelfs van het bestaan afwisten) in elkaar gestoken. Hier onder vind je enkele afbeeldingen…

NEW WORLD ORDER: A SCI-FI FANTASY
for a socialist solution of the demon civil war

de Socialistische Liga van Vampierenjagers

wapenschild van de IlluminatiDe weerwolvenvakbond

zonder commentaar
Vampyr Rasserein SturmFront
Zoals we al zegden: een creatieve hobby maar laat het alsjeblieft in de wereld van de fantasie blijven!
Afbeeldingen met dank aan Ronny (concept) en Frederik (grafische uitwerking)

27 augustus, 2007

Mars voor de waarheid: waarom marxisten een probleem hebben met sectaire samenzweringstheorieën.


Op 9 september wil men in Brussel een mars voor de waarheid organiseren, bedoeling is dat men via een massale optocht van het Noord naar het Zuid duidelijkheid wil vragen over het drama van 9/11. Wat is de ware toedracht? Waarom was het machtigste land ter wereld niet in staat om de terroristen tegen te houden?

Op zich zijn dit terechte eisen, er is nood aan duidelijkheid. Al was het maar voor de nabestaanden van de slachtoffers. Dat de veiligheidsdiensten en de CIA een serieuze steek hebben laten vallen, is sinds enkele jaren al een publiek geheim.

In alle landen zijn er actiegroepen en verenigingen actief rond deze kwestie. Zo ook in ons land. Maar hier begint het schoentje te wringen … De motivaties en theorieën van deze mensen zijn op zijn minst “twijfelachtig” te noemen.

2 kliks op de links van de website united for truth brengt je bijvoorbeeld op deze site: www.hetechtenieuws.be. Nog 1 klik op deze site en je zit in een waanzinnige complottheorie van Illuminati. Wat te denken van bijvoorbeeld: "/...de ontsluiering van de occulte bloedlijnen en de nauwe bloedbanden tussen de politieke Amerikaanse wereldleiders en het Engelse koningshuis.Het begrip van deze bloedlijnen opent een geheel ander perspectief in onze geschiedenis. Het betreft een elite groep mensen die via een duizenden jaren oude bloedband de wereld regeren. Deze elite groep bestaat uit de machtigste mensen ter wereld, uit de politiek, het bankwezen, de media en de zakenwereld zoals: bedrijfsleven, bankiers, militairen, media, etc. Het is duidelijk dat dit netwerk van geheime genootschappen en geheime groepen niet in een paar jaar of decennia gevormd kan zijn. Hun oorsprong moest tot ver in het verleden zijn wortels vinden."

En het kan gekker, nog veel gekker: wat dacht je bijvoorbeeld van een samenzwering van diezelfde Illuminati om via het gebruik van gevaarlijke voedingsadditieven in cola en andere frisdranken de mensen dommer te maken zodat ze als makke schapen de bevelen van hun meesters zouden volgen. Inderdaad, uw manager drinkt die wereldwinkelfruitsap niet omdat hij of zij het lekker vindt … He knows what’s going on. Hahaha.

Mind control, samenzweringen, complotten: het lijkt alsof een groot aantal mensen achter de united for truth-beweging deze zotternijen als hun voornaamste theoretische onderbouw beschouwen en net daar wringt het schoentje. Het gaat hem hier om het doelbewust mystificeren en mythologiseren van geopolitieke verhoudingen en historische processen.

Deze moderne vorm van mythologie heeft zijn oorsprong in de VS: een miljoenenmaatschappij met een sterk liberaal beleid zorgt ervoor dat een degelijke algemene vorming en een open wereldbeeld onmogelijk zijn voor brede lagen van de bevolking. En omdat mensen nu eenmaal wezens zijn die nood hebben aan een “waarom”, zal men bepaalde zaken gaan verklaren aan de hand van allerlei mythen en onverklaarbare theorieën. Nu probeert dit soort wereldbeschouwing ook in Europa voet aan de grond te krijgen.

Het is daarom dat men zich terecht vragen kan stellen bij de bedoeling van deze beweging. Het beleid van Bush Jr. en de neocons kan perfect worden verklaart aan de hand van politiek, economisch en geschiedkundig onderzoek. Aan de hand van een kritische, materialistische visie op de maatschappij. En in deze tijden van crisis en wanhoop heeft de mensheid nood aan verlichting. Aan objectieve informatie. Niet aan allerlei verzinsels en sprookjes. Neen lieve kinderen, de boze illuminati bestaan niet. De enige kwade krachten die ons bedreigen zijn de kapitalisten. En die pakken we aan via georganiseerd verzet van arbeiders en jongeren. Het is eigenlijk schandalig om de mensen zand in de ogen te strooien met allerlei gekke verhalen ipv de echte problemen aan te pakken: de splitsing van de sociale zekerheid en de regionalisering van CAO’s zijn oneindig veel gevaarlijker voor de bevolking dan “occulte bloedlijnen” en onbewijsbare verdachtmakingen.

Natuurlijk zullen de zelfverklaarde internetpartizanen steigeren bij bovenstaande stelling. Maar ja, meestal gaat het dan ook om misnoegde intellectuelen en kleinburgers die, na de val van de muur en de daaropvolgende verrechtsing binnen de maatschappij hun rol als critici hebben ingeruild om of de rechtse toer op te gaan (en heel erg een hekel te krijgen aan moslims en mensen die wél nog geloven in een ander economisch systeem) of compleet de pedalen kwijt te raken en ineens te gaan beweren dar heel de politieke en economische actualiteit te verklaren valt aan de hand van goedkope SF- scenario’s. En dat laatste is bij United For Truth ongetwijfeld het geval. Bekijk de links op hun site en je weet genoeg.

Ik hoop dat het op 9 september niet regent, maar ja, in laatste instantie zijn het natuurlijk de illuminati die beslissen of de zon al dan niet schijnt...


24 augustus, 2007

Kapitein Leterme lijdt schipbreuk...


Allen die te kap'ren varen (tegen de Walen), moeten mannen met aapjes zijn...

De oranje-blauwe papieren boot van kapitein Leterme is na meer dan 70 dagen gezonken door het communautair mijnenveld.

Zal hij zich als drenkeling samen met zijn irritant aapje De Wever terugtrekken op een onbewoond eiland? Daar zal hij alvast niemand voor het hoofd kunnen stoten... Hoewel: hij kan misschien zijn aapje wat pesten door de nootjes de verkeerde richting in te schieten... op de kaalkop van jaja: wie is er toevallig nog aangespoeld? Zeg-maar-Ja! Johan Vandelanotte.

Johan biedt enthousiast zijn schamele hutje aan als onderdak voor kapitein Leterme. Het eiland is immers groot genoeg voor 2 neoliberalen met een politieke kater! Het eiland is bescheiden qua afmetingen maar heeft alle comfort, zelfs een miniatuur politiek woestijntje ontbreekt niet aan het idyllische plaatje.

Maar Johan heeft zijn rug nog niet gekeerd of het aapje De Wever is al gaan lopen met één van zijn kokosnoten terwijl de rest baadt in een aroma van verse urine. Het aapje rent als de bliksem de dichtstbijzijnde boom in met zijn gepikte kokosnoot. Eénmaal aan de top roept hij zeer breedsprakerig de kokosnotenrepubliek Vlaanderen uit. Hij zit alvast te hoog om de nodige kaakslagen te ontvangen van Johan die ondertussen uit zijn vel gesprongen is van woede. Een geluk met een ongeluk... Johan merkt op dat hij zonder vel toch nog een rode is. Dan schieten kapitein Leterme en Johan in een lach... "We hebben ons toch geamuseerd!"

TO BE CONTINUED?

20 augustus, 2007

Jaarlijkse kaas- en wijnavond voor een andere politiek op 5 oktober

Trefcentrum Nieuwbeek (Nieuwbeekstraat 35 in Aalst)
*19u30: deuren
*20u30: politiek gedeelte met sprekers:
- Bart Vandersteene, woordvoerder CAP Oost-Vlaanderen, over de politieke actualiteit en een woordje uitleg over de nationale CAP-conferentie van 20 oktober.
- Een syndicale spreker over 'Wat met de sociale verkiezingen... en syndicale strijd?' Dit is ofwel een gelegenheidsspreker ofwel Bart Van der Biest.
- Er is de vraag gesteld aan Jef Sleeckx of hij kan komen spreken.
- Het publiek aan het woord
*vanaf 21u30-22u: politiek café
toegang gratis
kaas en wijn: 6 Euro per persoon
steunkaart: 2 Euro (eventueel in mindering te brengen met kaas en wijn)

16 augustus, 2007

kernvergadering CAP Aalst

Op donderdag 6 september komen we om 19 uur (niet om 19u30!) in Trefcentrum Nieuwbeek samen met de Aalsterse CAP-kern.

Op de agenda staan:

1. De praktische voorbereidingen voor de 'Kaas- en wijnavond voor een andere politiek' op vrijdag 5 oktober in Trefcentrum Nieuwbeek. Het materiaal (affiches, flyers en steunkaarten) zullen op de vergadering verdeeld worden.
2. Voorbereiding van het CAP-congres van 20 oktober
3. Voorstellen nieuwe activiteiten, campagnes
4. Lopende zaken

14 augustus, 2007

Vanaf 10 oktober in de Belgische cinema: "Sicko" van Michael Moore

Vanaf 10 oktober kan men in de Belgische bioscoop de meest recente documentaire zien van de ophefmakende Amerikaanse regisseur Michael Moore.

In 'Sicko' stelt Moore op zijn gekende manier de Amerikaanse gezondheidszorg aan de kaak. De VS besteed meer aan gezondheid dan welk ander land ook en toch heeft men de slechtste gezondheidszorg van het Westen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de gezondheidzorg in de VS volledig in privéhanden is en dus vooreerst winst moet opleveren voor de aandeelhouders.

Wij kunnen alvast deze documentaire aanbevelen aangezien ook in België de commercialisering de gezondheidszorg binnensluipt via de achterdeur. Ondertussen probeert het patronaat natuurlijk via de EU de commercialisering via de voordeur te introduceren. We kunnen 'Sicko' dan ook beschouwen als een waarschuwing voor de toekomst. In een volgend artikel zullen we de materie wat verder uitspitten...

De trailer van Sicko kan je hier bekijken.

'Socialistische B-FilmClub' viert jubileum op 15 september

Op zaterdag 15 september gaat zoals reeds eerder aangekondigd de jubileumeditie door van de 'Vangfilmavond.' Het is reeds de elfde editie, georganiseerd door de 'Socialistische B-FilmClub'.

De SBFC zag het levenslicht in 2004 in de schoot van Internationaal Verzet afdeling Aalst als halve cafégrap. Deze (bezwaarlijk?) socio-culturele evenementen in de goede oude traditie van de undergroundcinema vormen een goede afwisseling op politiek activisme en brengen ook de nodige centjes binnen.

Op de jubileumeditie zal o.a. een selectie van 'the best of the worst' vertoond worden van de films die de afgelopen jaren de netvliezen van de SBFC-fans teisterden (zie lijst onder) Tijdens de 'Vangfilmavonden' werden in het verleden ook zelf-in-elkaar-gestoken al dan niet imaginaire filmtrailers vertoond. Deze traditie is echter een stille dood gestorven...

Voor de gelegenheid kan je zo een trailer hier bekijken.

10 augustus, 2007

‘Boeketje neoliberaal Europa’: jongeren betalen als eersten het gelag.

Uit een studie van Eurostat blijkt dat 1 op 7 werknemers in Europa met een tijdelijk contract werkt waarvan de helft onvrijwillig… In België ligt het percentage ‘tijdelijken’ lager maar zit 2 op 3 tegen zijn zin opgescheept met zo een contract.

Het hoeft ons dan ook niet te verwonderen dat gelijk met de sociale afbraak in Europa het percentage tijdelijken de laatste jaren gevoelig gestegen is. Bij de mannen is het percentage op 5 jaar tijd gestegen van 12,5 % (2000) naar 14% (2005) Bij de vrouwen was de stijging minder drastisch maar was dit reeds vrij hoog: van 14,1 naar 14,9 procent. Ongeveer de helft van zowel de mannen als de vrouwen accepteren een tijdelijk contract omdat ze geen ander (vast) werk vinden.

Er zijn echter vrij grote contrasten als men het land per land gaat bekijken. In Polen en Spanje zijn er heel wat tijdelijken aan de slag; respectievelijk 25% en 35% terwijl in Ierland of de zogenaamde ‘Celtic Tiger’ er minder dan 4% van de werknemers met een tijdelijk contract werkt. Daarbij moet je wel rekening houden dat 25% van de werknemers in Ierland tewerkgesteld is in de bouwsector. Juist deze sector is heel afhankelijk van de economische conjunctuur: een zware recessie zou een regelrechte aanslag op de werkgelegenheid beteken en dus een sociale ramp voor het land.

Tijdelijke contracten zijn doorgedrongen tot alle leeftijdscategorieën maar vooral jongeren zijn het slachtoffer van deze Europese trend. Een derde van de twintigers gaat gebukt onder de tijdelijke contracten. Onzekerheid troef dus bij de jongeren. Het wordt duidelijker voor een steeds groter wordende groep van mensen dat we ons in een neerwaartse (neoliberale) spiraal bevinden…

Terwijl in Europa de ene aanval op de andere ingezet wordt op bijvoorbeeld het stakingsrecht, de werklozen, de ontslagregeling… die allen de bedoeling hebben de arbeidsvoorwaarden naar de 19de eeuw terug te katupulteren, zal de Belgische regering moeten volgen... En dat merken we bij de verschillende formatienota’s van Leterme. Zelfs de ‘progressieve neoliberalen’ van de SP.a spreken via Caroline Gennez over een ‘regering voor het grootkapitaal’. Niet dat het anders zou zijn met hen in de regering… maar soit: ze moeten toch oppositie voeren in het ‘parlementaire spel’?

Voor diegenen die menen dat dit er 'wat over is': wat schiet er in de praktijk nog over van de achturenwerkdag? Het bestaan van werkperioden van 77 uur na elkaar (7 opeenvolgende dagen van 11 uur, weliswaar mooi verdeeld over 2 'kalenderweken' om het wettelijk te houden) in de ziekenhuissector lijkt alvast een mooie illustratie. De maximumgrens van 11 uur per dag lijkt het op termijn ook te begeven en wordt in de praktijk al lang aan de laars gelapt door shiften van 12 uur . In Nederland werkt ruim de helft van de werknemers gemiddeld 7 overuren per week wat neerkomt op een de facto 6 dagenweek...

Vakbonden en jongeren: niet vanzelfsprekend…

De jongeren zullen het neoliberaal offensief het sterkst aan den lijve ondervinden. Het wordt dan ook hoog tijd dat de vakbonden zich meer richten tot die jongeren aangezien dit eigenlijk de minst vertegenwoordigde groep is in de georganiseerde arbeidersbeweging (op vlak van lidmaatschap maar ook in de structuren). Indien deze trend in de vakbonden niet gekeerd wordt, riskeert de vakbeweging op termijn enkel de ‘better off workers’ te vertegenwoordigen.

Om het even wat zwart-wit te stellen: de vakbonden moeten hun imago afgooien van een bende saaie 'overleggende' nét-niet-op-prépensioengestelde grijsaards die een zeer technisch taaltje uitslaan dat voor vele jongeren Chinees lijkt. Met het organiseren van een ‘nachtje clubs afdweilen’ zoals de ‘Working Class Night’ van de ABVV-jongeren eind augustus, zal men hierin weinig verandering in brengen. Het kan misschien aangenaam zijn voor de jongeren om eens goedkoop of gratis uit de bol te gaan in het doorgaans dure clubcircuit. Of men er ‘activisten’ of ‘geïnteresseerden’ gaat uithalen: dat is een ander paar mouwen. Een vakbond hoeft niet persé ‘sexy’ of ‘cool’ te zijn om jongeren aan te trekken…

De Nieuwzeelandse vakbond en het kleinere Australische broertje met dezelfde naam ‘Unite’ tonen alvast hoe het wel moet: concreet de strijd aangaan (en met succes!) met werkgevers die hun jonge onderbetaalde werknemers zonder gène uitmelken. Het voeren van gerichte concrete campagnes: dat vormt pas een basis om jonge mensen actief te laten worden in de arbeidersbeweging. Want een tegenoffensief tegen al dit neoliberale geweld is nodig én mogelijk!

07 augustus, 2007

Heraldiek van de arbeidersbeweging: deel 1

Het heeft even op zich laten wachten maar vandaag publiceren we zoals beloofd het eerste deel van onze nieuwe reeks 'heraldiek van de arbeidersbeweging'. In deze en volgende artikels zullen we meer dan 1 woordje uitleg geven bij de symbolen die courant zijn in de (socialistische) arbeidersbeweging.

DEEL I: HET TANDRAD

Hét symbool bij uitstek in de arbeidersbeweging is waarschijnlijk wel het tandrad. Op vakbondsbetogingen in binnen- en buitenland kom je wel altijd vlaggen tegen waarop een tandrad, de één al wat meer gestileerd dan de andere, te bespeuren valt.

Waar tref je het tandrad aan?

Het tandrad wordt zowel in brede zin gebruikt als vrij specifiek. Vooral metaalvakbonden maken gretig gebruik van dit symbool. In een eerste afbeelding (boven) vind je een selectie van logo’s van metaalvakbonden. Maar het tandrad wordt ook gebruikt voor o.a. vakbondskoepels.

Verder kan je het tandrad vinden bij logo’s van partijen die zich op de arbeidersbeweging beroepen of uiteraard ook in allerhande wapenschilden en nationale vlaggen van zogezegd ‘socialistische' landen of verenigingen. De nationale vlag van Angola bevat bijvoorbeeld een half tandrad.
Uiteraard wordt het symbool ook gebruikt door commerciële bedrijven die in de metaalsector actief zijn. Daarbuiten wordt het ook nog gebruikt door verenigingen die niet direct iets met de arbeidersbeweging te maken hebben (verre van) : denken we maar aan de Rotary Club.

Het tandrad en extreemrechts: heden en verleden
Het politiek gebruik van het tandrad blijft echter niet beperkt tot de arbeidersbeweging. Ook extreemrechts blijkt een voorliefde te hebben voor het symbool. Dat het tandrad iets weg heeft van een moderne versie van het zonnewende-symbool, zal er wel voor iets tussen zitten. Hier en daar wordt het gretig gebruikt door allerlei neo-nazistische groepen zoals de NPD (zie afbeelding boven) maar ook meer respectabele extreemrechtse formaties maken wel eens gebruik van de symboliek. Hiervoor moeten we even de geschiedenis in duiken…

Deutsche Arbeitsfront (DAF)

De voorliefde van extreemrechts voor het tandrad is terug te voeren tot het logo van het DAF: Deutsche Arbeitsfront (zie afbeelding links) waarvan het logo bestond uit een hakenkruis omgeven door een tandrad. Het DAF werd opgericht op 10 mei 1933 in nazi-Duitsland door de overname van de vrije vakbonden en hun vermogens (in de praktijk buiten de wet stellen en vervolgen van de vakbondsleiders) en uiteraard werd er ook een algemeen stakingsverbod uitgevaardigd. Het DAF was een eenheidsverband van werknemers en werkgevers en moest in de plaats van de belangen van de arbeiders te verdedigen, vooral de productie verbeteren en opdrijven…klinkt bekend, niet?


In België treffen we tijdens het interbellum het tandrad ook aan op het logo van de 'solidaristen' van het Verdinaso (voluit: Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen) Het logo bestaat uit een oranje veld met daarin de combinatie van een ploeg, zwaard en tandrad. Het Verdinaso-gedachtengoed schijnt niet onpopulair te zijn bij een bepaalde laag van VB-kaderleden...

De FAP

De historiek van het tandrad in Duitsland zorgt ervoor dat dit symbool in combinatie met andere specifieke tekens wettelijk verboden is in dat land. Eén voorbeeld is het buiten de wet gestelde logo van de FAP: de Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei. Deze fascistische partij werd in 1995 bij wet verboden en ontbonden. De gelijkenis tussen het logo van de FAP (meestal op een rode achtergrond: zie afbeelding boven) en de DAF kan zelfs een blinde zien..

Vlaams Blok
Zoals eerder vermeld zijn ook meer ‘respectabele’ extreemrechtse formaties niet vies van de tandradsymboliek. Midden jaren ’90 toen het Vlaams Blok zich specifiek richtte naar het socialistische electoraat en het arbeiderspubliek in het algemeen dook het tandrad ook op tijdens de bruine 1 mei-manifestaties.

In Aalst tijdens de eerste 1 mei-optocht van het VB in 1996 doken er spandoeken van de Vlaams Blok Jongeren op mét tandrad. We weten dat onze Vlaamse ‘huisfascisten’ niet verlegen zitten om een grapje en de gelijkenis met het logo van de Duitse FAP is meer dan toevallig. Zelfs het hoekige lettertype van het VBJ-logo lijkt zo weggewandeld uit de FAP-stal. Ondertussen zijn de 1 mei-manifestaties van het Vlaams Belang al flink verwaterd…. De dagen dat men tijdens een massameeting enkele mensen liet opdraven op een podium in blauwe overall en veiligheidshelm (van een karikatuur gesproken) zijn ondertussen al een tijdje geleden.

Blokbuster en de campagne tegen het economisch congres van het VB

Tijdens de campagne tegen het economische congres van het VB (november 2005) paste Blokbuster zijn logo aan door er een tandrad rond te zetten. Poets wederom poets… Het was ook de eerste campagne die van binnen het ABVV door blokbuster-delegees actief gevoerd werd en effectief overgenomen werd door diverse centrales en vakbondsafdelingen. Op de bewuste Blokbusterbetoging gaven zowel ABVV als ACV present.

CAP

Voor de fun hebben we ook eens een CAP-logo met tandrad in elkaar gezet…wat eigenlijk niet zo ver gezocht is aangezien we heel wat (ex)arbeiders en (ex)delegees uit de metaal in onze rangen tellen. Iets doet ons vermoeden dat CAP in de toekomst wel eens de traditie van het tandrad zou kunnen opnemen.

03 augustus, 2007

cartoon: SP.a bereidt zich voor op de oppositie...

Aanleiding voor de uitspraak was de beslissing om de kerncentrales langer open te houden. Een beslissing die er ook ooit was gekomen met de SP.a in de regering.

Maar aangezien de SP.a naar de oppositiebanken verhuist, wordt de linkse woordenschat na 20 jaar terug vanonder het stof gehaald en het 'blauwe boekje: neoliberalisme voor dummies' even uit het zicht gezet tot de volgende regeringsdeelname in de toekomst.