31 oktober, 2008

Aanvallen op stakingsrecht blijven aanhouden!

Ondertussen werd ook het stakingspiket bij Eandis Erembodegem op bevel van een gerechtsdeurwaarder ontruimd (TV Oost: 1e punt 'kort nieuws')
i
Ook bij Carrefour in o.a. Ninove was het vandaag prijs: een dertigtal vakbondsmensen werd hardhandig administratief aangehouden omdat ze zich weigerden te identificeren voor de gerechtsdeurwaarder. Als kers op de taart vaardigde de rechter nog een verbod af om gedurende 1 maand actie te voeren in de vestiging in Ninove. Nochtans, volgens onze aardrijkskundige kennis ligt Ninove nog altijd niet in Latijns-Amerika...
i
Het rijtje van stakingspiketten die de laatste weken opgeheven werden door een gerechtsdeurwaarder blijft aangroeien: diverse vestigingen bij Beaulieu, Eandis, Carrefour... Wie volgt?
i
Het is niet toevallig dat in het perspectief van een zware economische crisis er een aanval op het stakingsrecht gelanceerd wordt. Patronaat en regering zullen de crisis willen doen betalen door de werknemers en hun gezinnen met een verhevigde aanval op onze lonen, arbeidsomstandigheden, afbouw van openbare diensten... met een algemene verpaupering van de bevolking (en niet alleen van de armsten) tot gevolg. Men wil het krachtigste wapen van de enigen die nog de belangen van de werkenden verdedigen, de vakbonden, neutraliseren en daarmee neutraliseert men ook grotendeels de slagkracht van de arbeidersbeweging.
i
Na het inzetten van gerechtsdeurwaarders lijkt een heksenjacht op strijdbare militanten op de werkvloer logischerwijze een volgende stap. Betreffende ontslag van delegees is er de laatste jaren veel gepalaverd en inkt gevloeid. Echter buiten een occasionele fakkeltocht bleef het hierbij...i
i
Het wordt hoog tijd dat de nationale vakbondsinstanties reageren met concrete stappen én acties waaronder het enige wapen dat ons nog rest tegen het juridisch en politiek apparaat dat enkel de belangen van de werkgevers verdedigt: (een reeks van) massamobilisatie(s). Ondertussen worden syndicalisten en vakbondssecretarissen gemolesteerd door de politie op bevel van de deurwaarder, een escalatie waarvan we niet weten waar het gaat eindigen. Er heerst heel wat verontwaardiging onder vakbondsmilitanten over de huidige ontwikkelingen: het komt er op neer dit op een constructieve manier te kanaliseren in georganiseerde massa-acties alvorens het in woede omslaat in geïsoleerde vechtpartijen aan piketten. De nationale vakbondsleidingen dragen hier een zware verantwoordelijkheid.
i
Het is niet de taak van de nationale vakbondsleiding om voor 'rust' te zorgen in het door politieke en ondertussen ook economische crisis geplaagde België. De feiten van de afgelopen weken zijn niet zomaar een 'fait divers', een 'toevallige' provocatie om af te tasten wat mogelijk is, maar zijn vrij fundamenteel. Ook de werkgevers en achter hun de grote aandeelhouders staan met hun rug tegen de muur. De enige manier om de winsten op peil te houden (nu de 'virtuele economie' op zijn gat ligt) , is een nooit geziene aanval op de arbeidsvoorwaarden van de werknemers, een verdere afbraak van de openbare diensten...
i
De manier bij uitstek om dit te doen is door de ruggegraat van de vakbonden te breken. In het Verenigd Koninkrijk kan men er van mee spreken: de 'iron lady' verbrijzelde daar in de jaren '80 de meest militante kern van de vakbonden: de mijnwerkers. De manier waarop kan gerust vergeleken worden met een semi-burgeroorlog. Er gingen dan ook enkele jaren van voorbereiding aan vooraf. De Britse mijnen waren tot dan winstgevend. Er was geen enkele 'economisch argument' om de mijnwerkers te provoceren, de politieke motieven waren dan ook overduidelijk. Tot op de dag van vandaag (2008) zijn de Britse vakbonden deze nederlaag nog niet te boven gekomen. Volgens officiële cijfers leven 30% van de Britten onder de armoedegrens: dat zegt genoeg!
i
Als we een soortgelijk scenario willen voorkomen in België, wordt het hoog tijd om in actie te schieten. Eén van de voorwaarden hiervoor is het herstellen van de eenheid in het ABVV en logischerwijze het verstevigen van de interprofessionele werking. Het probleem van het stakingsrecht overschrijdt de centrales en de sectoren zoals in de laatste weken gebleken is: Eandis (ACOD), Carrefour (BBTK), Beaulieu (ABVV TKD)...
i
Ondertussen beschikt de vakbond niet langer over een politieke stem: de SP.a hangt nog steeds in de koorden en lijkt enkel nog verder te zinken, wat ook vrij logisch is... De SP.a heeft 20 jaar lang mee gestalte gegeven aan de neoliberale politiek. Na de inhoudsloze 'JA!' verkiezingscampagne kwam men tijdens het recente SP.a-congres aandraven met hét alternatief: "de eerlijke maatschappij". Men zou voor minder als ABVV'er zijn broek laten zakken... Kennelijk zijn de nakomelingen van de Teletubbies de enigen op deze aardbol die nog geloven in een 'maakbare' eerlijke vrije markteconomie.
i
In onze buurlanden zijn er links van de sociaal-democratie en de groenen nieuwe breed-linkse partijen opgestaan die tot op zekere hoogte de verzuchtingen van syndicalisten verwoorden. Er is het voorbeeld van de Nederlandse SP, 'Die Linke' in Duitsland... Vooral in West-Duitsland speelden figuren uit de vakbond een belangrijke rol in het tot stand komen van de 'WASG' die op zijn beurt na de fusie met de PDS-Linkspartei tot 'Die Linke' leidde.
i
Het CAP-experiment in België was een eerste voorzichtige poging, een eerste ministapje in de tocht naar een nieuwe breed-linkse (arbeiders)partij in ons land. De twee grootste radicaal-linkse formaties (PVDA en LSP) kunnen het politiek vacuüm links van de SP.a met alle goede wil van de wereld niet invullen maar zij kunnen wel de ontwikkeling van een nieuwe partij versnellen of vertragen... De opbouw van een krachtige syndicale linkerzijde lijkt ons één van de basisvoorwaarden om tot een nieuwe breed-linkse partij te komen.
i

VOOR MEER INFO:

speciale website over het thema door ABVV Total Raffinaderij Antwerpen: blog syndicale vrijheden

Oproep syndicale delegaties ABVV Agfa Gevaert en ABVV Total Raffinaderij Antwerpen

Deze oproep die ondertussen door tientallen andere delegaties is ondertekend, kan je nog altijd ondertekenen via syndicalevrijheden@gmail.com of rudidom@gmail.com

Artikel op website voor syndicalisten ter ondersteuning van de oproep

30 oktober, 2008

woensdag 29 oktober: stakingspiket Eandis Erembodegem

Op woensdag 29 oktober stond er een stakingspiket in de Eandisvestiging in Erembodegem als protest tegen het gedwongen opheffen van het piket op dinsdag aan de hoofdzetel in Melle door de deurwaarder. Een praktijk die erg 'in' is vandaag de dag. Hetzelfde gebeurde bij de piketten bij Beaulieu.

Een sterk antwoord vanwege de nationale vakbonden, buiten de traditionele veroordelingen op TV en radio, blijft echter uit. De ernst van de feiten, gecombineerd met de passieve houding vanwege de nationale vakbondsinstanties, maakt heel wat strijdbare delegees 'kregelig'. Er is ondertussen een initiatief genomen door een gekende syndicale delegatie om deze situatie 'vanuit de basis' aan de kaak te stellen. Meer hierover later.

TV Oost maakte een reportage over het conflict en bezocht het piket in Erembodegem.

29 oktober, 2008

8 november: Vangfilmavond van de Socialistische B-FilmClub (SBFC)

*Van 18.00 uur tot en met 19.30 uur: spaghetti met glas rode wijn voor 5 euro (apart vermelden bij inschrijving)
*Van 20.00 uur tot ... : Vangfilms op groot scherm. Voor drank en versnaperingen wordt er een bijdrage gevraagd van 10 euro.
*Plaats van onheil: 'DBS18'
*Vooraf inschrijven via de geijkte kanalen VERPLICHT!

22 oktober, 2008

Voorbije sp.a congres: wachten op Godot...

In tijden van het faillissement van het casinokapitalisme houdt Caroline Gennez koppig vast aan de term 'sociaal-democraat' en werpt de 'eerlijke maatschappij' op als alternatief. Kennelijk zijn de zuigelingen van de teletubbies de enigen op deze planeet die nog oprecht geloven in een maakbare eerlijke vrije markteconomie. Dat is volgens ons eerder dom dan eerlijk... Naïef kan het niet zijn want we spreken immers over beroepspolitici...

17 oktober, 2008

Tijd voor wat galgehumor: 'De beleggingsadviseur'

Volgend tekstje kregen we binnen in onze mailbox en willen we de lezer niet onthouden in deze crisistijd waarin de onfeilbaarheid van de 'vrije' markt meer en meer ter discussie staat.

"Wanneer je in januari 2007 voor 1000,00 euro aandelen hebt gekocht van Dexia, heb je vandaag nog 96,00 euro.

Wanneer je in januari 2007 voor 1000,00 euro aandelen hebt gekocht bij Fortis, heb je vandaag nog 85,00 euro.

Wanneer je in januari 2007 voor 1000,00 euro aandelen hebt gekocht bij Agfa Gevaert, heb je vandaag nog 180,00 euro.

Wanneer je echter dit jaar voor 1000,00 euro volle bakken Leffe hebt gekocht en nadat je alles uitgezopen hebt, dan heb je vandaag nog statiegeld ter waarde van 290,00 euro. Dus : de hele dag in de luie stoel naar de TV kijken, met een flesje bier in je hand levert het meeste op! Proost!Uw beleggingsadviseur"

PS: Het hier aangehaalde alternatief voor aandelen is ook niet echt goed voor de gezondheid...

12 oktober, 2008

Kort verslag vergadering CNAP-kern van 9 oktober

Op donderdag 9 oktober ging in Aalst een vergadering door van de CNAP-kern om o.a. een evaluatie te maken van de actiedag van 6 oktober.

De aanwezigheid van delegees van verschillende centrales en sectoren (voornamelijk ACOD en BBTK) naast andere kameraden die niet meteen een vakbondspositie hebben, zorgde voor een interessante mix aan informatie. De boeiende en hoogstaande actualiteitsdiscussie die voorafgegaan werd door een inleiding van Bart Vandersteene gaan we hier niet in detail bespreken maar het is voor iedereen duidelijk dat gezien de zich ontwikkelende crisis er zich in de toekomst heel wat kansen zullen aanbieden voor links. Uiteraard is de afwezigheid van een breed-linkse partij een ernstig obstakel. Deze discussie versmolt organisch met de evaluatie van de actiedag van 6 oktober.

Vervolgens werd er gebrainstormd hoe én welke initiatieven we met CNAP Aalst in de toekomst kunnen nemen (eventueel samen met anderen) betreffende het stimuleren van de idee van een nieuwe arbeiderspartij én actieve tussenkomst in de syndicale strijd op lokaal vlak maar met een oriëntatie naar het nationaal vlak. Het is duidelijk (en ook meteen de les van het CAP-debackle) dat een initiatief (of meerdere initiatieven zoals het geval was in Duitsland) in de richting van zo een nieuwe linkse partij uit syndicale middens zal moeten komen. We zullen alvast de conclusies uit de vergadering meenemen in de discussie met ‘derden’.

Wat betreft onze werking zullen we ook de nodige aandacht schenken aan ‘sociale activiteiten’, het moeten niet altijd ‘met de bajonet op het geweer’-acties zijn… Op zaterdag 20 december zal er alvast een eindejaarsfeestje doorgaan in navolging van het welgesmaakte ‘Salon d’Alost’ van eind augustus.

08 oktober, 2008

Nog foto's en verslagen op website ABVV Oost-Vlaanderen

Foto's (ABVV Oost-Vlaanderen) aan het piket van Tekni-Plex (inclusief LSP-delegatie)
Voor meer verslagen en fotoreportages (o.a. Tupperware):
www.abvv-oost-vlaanderen.be

06 oktober, 2008

6 oktober: geslaagde actiedag dankzij inzet militanten!

6 oktober: geslaagde actiedag ondanks verwarring rond concrete oproep: militanten vragen een duidelijk ordewoord van hun vakbondsleiding!

Omstreeks 5u30 bezochten vakbondsafgevaardigden van LSP een stakingspiket van Tekni-Plex, een fabriek in Erembodegem waar zo een 150 arbeiders en 70 bedienden werken. Het was één van de fabrieken die valt onder de Algemene Centrale in het Aalsterse. Opvallend was de aanwezigheid van jonge vakbondsmilitanten die het overgrote deel van het piket uitmaakten dat op het hoogtepunt ongeveer uit een kleine 20-tal mensen bestond. Bij aankomst werden we verkeerdelijk aangekondigd als PVDA’ers, maar dit werd onmiddellijk ontkracht op onze eigen manier… Ondanks het feit dat dit één van de weinige fabrieken was in het Aalsterse waar er concreet een staking werd georganiseerd, was de sfeer strijdbaar en allesbehalve defaitistisch. Alle militanten beschouwden dit als een opwarmingsoefening…

Even na 8 uur was het tijd om richting Volkshuis te trekken waar de bussen vertrokken naar de betoging in Gent. Vier volle bussen vertrokken naar Gent. Tijdens de bustrip deelden we het LSP-pamflet uit (zie foto), dat in tegenstelling met vroeger zonder de nodige giftige SP.a-commentaren werd gelezen. Waar de eis voor een arbeiderspartij nog de nodige opmerkingen opriep over het bestaan ervan in de SP.a werd dit argument geheel terzijde geschoven door de herformulering van deze concrete eis als “syndicale partij”. Het is duidelijk dat de militanten van het ABVV de SP.a niet meer zien als hun spreekbuis, eerder als het mindere kwaad bij gebrek aan beter…

In Gent sloten we aan bij de andere duizenden militanten. Het was duidelijk dat ACV en ACLVB zich voor de mobilisatie eerder tot de textiel-sector beperkten terwijl het ABVV aanwezig was met militanten uit de diverse centrales. Na de terugtocht naar Aalst was er de traditionele verbroedering onder militanten in het Volkshuis. Donderdag is er een vergadering van CNAP-Aalst (Comité voor een Nieuwe ArbeidersPartij) waar er een evaluatie opgemaakt zal worden van de actiedag.

piket Tekni-Plex in Erembodegem.

De bus naar Gent.

Betoging in Gent.

De Actief Linkse Studenten...

Eindpunt van de betoging.

Verslagen en fotoreportages van acties in andere steden en bedrijven vind je hier.

02 oktober, 2008

Actiedag: verslag vergadering 1 oktober + concrete afspraken

Inschrijven kan via mail oost-vlaanderen@abvv.be
of telefonisch 09 265 52 01 of 09 265 52 31
.
Betoging in Gent
.
Het betreft een actie van ABVV TKD (Textiel, Kleding en Diamant) maar verscheidene andere centrales roepen (bij gebrek aan eigen acties) op aan deze betoging deel te nemen.
.
Verder willen we een pluim geven aan ABVV Oost-Vlaanderen (en we zijn daar door de band zeer zuinig mee!) wegens het (nieuw) leven inblazen van hun website. Het is de enige ABVV-website waar we de concrete afspraken weergevonden hebben voor de lokale militantenvergaderingen én van een concrete actie.
.
Verder willen we onze lezers ook aansporen om deze website te bezoeken voor het ruim aanbod aan brochures en powerpointpresentaties betreffende de koopkracht. De link van de website vind je hier: abvv-oost-vlaanderen.be
.
Op de militantenvergadering van ABVV Aalst op 1 oktober waren er een dikke 50-tal aanwezigen. Kennelijk was dit meer dan verwacht want er moesten nog wat stoelen bijgezet worden.
.
Erwin Callebaut van de Algemene Centrale zat de vergadering voor. Er was eerst een inleiding door de nieuwe adjunct gewestelijk secretaris ABVV Oost-Vlaanderen: Katrien Neyt. Inhoudelijk was er niets op aan te merken maar er mag nog wat geschaafd worden aan de stijl (wat niet vanzelfsprekend is voor een 'halve Gentse' voor een Aalsters vakbondspubliek) Er werden ook geen doekjes omgedaan over de verdeeldheid in de rangen van het ABVV over de te volgen strategie. Dit blijkt ook op de maag te liggen van veel militanten.
.
Daarna was het aan de woordvoerders van de centrales om hun standpunt toe te lichten en info te geven over concrete actie. De gewestelijk secretaris van de Metaal had hierin een moeilijke opdracht. Het standpunt van de Metaalcentrale kunnen we synthetiseren als: eerst de onderhandelingen voor het IPA afwachten maar tegelijkertijd (enkel mondeling? -onze eigen bedenking) solidariteit betonen met de andere centrales die wél in actie gaan.
.
Vervolgens was het aan de militanten om tussen te komen. Er kwam o.a. een 'buikreactie' van een afgevaardigde van Gates Erembodegem die de vraag stelde wat de Metaalcentrale zou doen indien zij niet akkoord waren met het IPA maar andere centrales wél... Een zeer pijnlijke manier om de vinger op de wonde te leggen... Verder werden er nog andere tussenkomsten gedaan en praktische vragen gesteld over bijvoorbeeld hoe de stakingsdekking moest opgevat worden voor de nachtploegen.
.
Ons besluit
.
Er heerst heel wat verwarring bij de militanten en de leden die veroorzaakt wordt door het concreet ordewoord van het ABVV: algemene stakingsdekking maar het is aan de centrales en de afdelingen om de actie zelf in te vullen wat spijtig genoeg in sommige gevallen neerkomt op enkel het uitbetalen van de stakingsvergoeding aan de individuele stakers/actievoerders en verder niets. Gezien het toenemend repressief klimaat op de werkvloer is dit allesbehalve verstandig.
.
Veelal is het aan de militanten zelf om zich aan te sluiten bij concrete acties van andere centrales of afdelingen maar dit is extra moeilijk aangezien de info over acties zéér intern verspreid wordt (met enkele uitzonderingen zoals de betoging in Gent) Daar waar er ervaren delegaties aanwezig zijn, zullen er informatie-activiteiten plaatsgrijpen zoals symbolische 'zachte piketten' (o.a. Tekni-Plex en Tupperware) of personeelsvergaderingen gekoppeld aan een werkonderbreking. Bedrijven met 'harde piketten' zullen eerder een uitzondering op de regel zijn. Sommige bedrijven zullen in de praktijk platliggen (zelfs zonder piket) doordat er massaal aan de betoging in Gent zal deelgenomen worden zoals Gates Erembodegem waar er op donderdagavond al 45 arbeiders ingeschreven waren voor de bus. Ondanks de ongunstige omstandigheden zullen veel militanten en delegaties hun best doen om alsnog een succes te maken van deze actiedag.
.
Naar onze mening versterkt de strategie van ABVV-nationaal de interne verdeeldheid binnen de vakbond én de meest bewuste militanten beseffen dit. De verwarring kan vrij snel omslaan in demoralisatie en dat is echt wel het laatste dat we kunnen gebruiken nu we aan het begin staan van een serieuze economische crisis. En dan zwijgen we nog maar over de (traditionele?) rol van het ACV...
.
Meer foto's van de meeting volgen later. (bovenaan: foto's van onze nieuwe huisfotograaf op Indymedia en op de website van ABVV Oost-Vlaanderen)
.
Voor de ABVV-vergadering begon, deelden we de nieuwe pamfletten van LSP uit en verkochten we 7 nummers van Socialistisch Links en haalden we 6 Euro strijdfonds op.

cartoon

Raadsel: waar staan Fortis, Dexia en KBC voor?
De letters in de namen van deze drie grote banken staan blijkbaar in een foute volgorde. Jon uit Leuven wist te achterhalen in welke volgorde ze wel horen te staan...