28 maart, 2008

30 april: mei-avondfeest in de Nieuwbeek!

Mei-avondfeest 30 april vanaf 20 uur
Trefcentrum Nieuwbeek (Nieuwbeekstraat 35 in Aalst)
organisatie: C(n)AP Aalst i.s.m. VZW Mikis

Onder het motto: "Meer vlees, meer loon...ennewa rijstpap!"
Breugeliaans Buffet (warm en koud)
ook voor vegetariërs...

prijs buffet:
volwassene: 10 Euro
kind: 5 Euro

Vooraf kaarten kopen of inschrijven verplicht!
Kaarten te verkrijgen bij leden van de C(n)AP-kern of in Trefcentrum Nieuwbeek tijdens kantooruren bij Heidi

De ambiance zal verzorgd worden met de nodige korte intermezzo's...
Er zal uiteraard ook een tombola doorgaan in het teken van 40 jaar mei '68...

26 maart, 2008

Onverwacht gevolg van antiglobaliseringsprotest in Seattle in 1999

In Aalst zijn we met Internationaal Verzet van dichtbij betrokken geweest bij de antiglobaliseringsbeweging: van de anti-EU protesten in juni 2001 in Zweden waar de politie er een 'battle of Göteborg' van maakte tot de acties in België met als hoogtepunt de scholieren- en studentenstaking in verschillende steden op 19 oktober datzelfde jaar waarvan de deelnemers samenvloeiden in een nationale antikapitalistenmars in Gent.

artikel overgenomen vanop socialisme.be

Bij de antiglobaliseringsbeweging denken we direct aan de eerste acties tegen een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle in 1999. Die acties vormden een schok. Het regime wist niet goed hoe het moest reageren en er werd overgegaan tot massale arrestaties. Een aantal mensen die toen ten onrechte werden opgepakt, begonnen een rechtszaak tegen de politie. Ze wonnen en één van de slachtoffers heeft de schadevergoeding van 3500 dollar nu aan Socialist Alternative (Amerikaanse zusterorganisatie van LSP) geschonken.

Chek Sek

De protestacties tegen de top van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle waren intussen al wat op de achtergrond geraakt, het is inmiddels zowat 9 jaar geleden. Maar de rechtszaak over de onterechte arrestaties van een aantal mensen, bezorgde het stadsbestuur een nieuwe financiële kater. In totaal moet het 1 miljoen dollar betalen aan slachtoffers.

Onder hen bevond zich ook Terrence Kelley, 50 jaar, die destijds voor Quizno werkte als bezorger. Kelley zei: “In de herfst van 99 was er de rebellie tegen de WHO en ik hoorde op het nieuws dat er massale confrontaties waren tussen actievoerders en de politie.”

De volgende morgen stond Kelley vroeg op om “voor mijn werk nog naar de stad te trekken en deel te nemen aan de eerste protestactie die ik zag.” De actievoerders werden ingesloten door de politie die met paarden rond de betogers was gaan staan. De politie kondigde aan dat wie het risico wou lopen op een arrestatie op het plein kon blijven, de anderen moesten tegen een muur gaan staan.

Kelley moest nog gaan werken en wou geen risico lopen. Hij ging tegen de muur staan, maar uiteindelijk werd iedereen sowieso opgepakt. Kelley werd samen met anderen afgevoerd met een stadsbus die naar de staatsgevangenis reed. Na 24 uur gingen de meeste arrestanten, waaronder Kelley, in hongerstaking als protest tegen hun gevangenneming.

“Het eten dat ze ons brachten, als je dat al eten kunt noemen, maakte het makkelijk om in hongerstaking te gaan,” aldus Kelley. Hij werd op 3 december 1999 vrijgelaten. De volgende dag nam hij deel aan een protestactie om ook de vrijlating van de anderen te eisen. Daar kwam hij in contact met een lid van Socialist Alternative dat het blad Justice verkocht. Kelley werd kort nadien lid van onze organisatie.

Later volgde een klacht tegen de stad Seattle wegens het onrechtmatig arresteren van een aantal mensen. Kelley nam deel aan deze klacht en kreeg uiteindelijk een schadevergoeding toegewezen van 3.588,22 dollar. Dat geld komt van de belastingbetalers in Seattle en Kelley vond dat hij het geld niet kon houden voor hem persoonlijk, ook al is hij momenteel werkloos. “Ik dacht na hoe ik dit geld het best kon besteden, en de ik dacht onmiddellijk aan Socialist Alternative”, vertelde Kelley. Zo krijgen de antiglobaliseringsprotesten in Seattle bijna 9 jaar later nog een onverwacht staartje voor de linkse socialisten in de VS.

20 maart, 2008

Natuurwandeling zondag 13 april

Een tocht door het schaarse groen in de voormalige industriestad Aalst met aansluitend een picknick met streekbieren.
Zondag 13 april om 11 uur
* verzamelplaats: Het Volkshuis op de Houtmarkt in Aalst
* bijdrage picknick: 5 Euro per persoon
Vooraf inschrijven verplicht!
Bij REGEN gaat de wandeling en picknick NIET door!

Vlaamse ambtenaren willen hun eisen ingewilligd zien en gaan over tot stakingsacties

Sinds 17/03 is er een staking aan de gang bij de Vlaamse overheidsdiensten en die kan nog voor onbepaalde duur verder gaan tot als aan de eis van het gemeenschappelijk vakbondsfront van 5% koopkrachtverhoging is tegemoet gekomen. Die koopkrachtverhoging moet ook in de eerste plaats een verhoging van het salaris inhouden en pas op de tweede en derde plaats één van de eindejaartoelage en van het werkgeversaandeel in de maaltijdcheques. Verder heeft de Vlaamse overheid via een onderhandelingsdocument laten blijken dat het de statutaire rechten verder zal afbouwen en een bijkomende ontslagregeling wil instellen. Dit moet ten allen tijde voorkomen worden. De Linkse Socialistische Partij ondersteunt dan ook deze eisen en staat volledig achter de staking.

De syndicale acties werden provinciaal georganiseerd. Op 17/03 werd in West-Vlaanderen de Vandammesluis in Zeebrugge bezet en op 18/03 in Oost-Vlaanderen de sluis van Evergem, Merelbeke, de brug van Zelzate en de sluis van Oudenaarde zodanig dat de schepen niet konden passeren. De sluis van Evergem blijft waarschijnlijk nog tot het eind van deze week dicht. Deze acties laten toe dat de economie van ons land wordt geraakt en dat is het enige waarvoor de Vlaamse Overheid nog wil buigen. De media laat blijken dat de schippers zeer ontevreden zijn over de stakingsacties, maar in de praktijk blijken de meeste schippers zeer solidair. De opkomst naar de syndicale acties was al vrij groot.

Woensdag gaan er nog syndicale acties door in Antwerpen, op 20/03 in Limburg en op 21/03 in Brussel en Vlaams-Brabant.

UPDATE: De acties worden vandaag (20 maart) opgeschort: o.a. de blokkade van de sluis van Evergem (foto onder) wordt opgeheven MAAR de actie vrijdag in Brussel gaat wel door! Vanaf morgen worden er onderhandelingen opgestart.

09 maart, 2008

internationale vrouwendag in Brussel

Enkele foto's van de manifestatie op 8 maart in Brussel. Zie ook de websites 8 maart en LSP










04 maart, 2008

Platte stemmingmakerij van Het Laatste Nieuws: racisme voor gevorderden...


HLN slaat de bal mis: studenten worden afgeschilderd als “extremisten”

In Het Laatste Nieuws van 1 maart 2008 stond een artikel over het boek “Brussel Eurabia” van de Nederlandse journalist Van Amerongen. In het artikel stelt de man met veel verve zijn boek voor en beweert dat in Brussel een groot aantal moslims er fundamentalistische gedachten op nahoudt. ”In de ogen van echte moslims is België een land van wulpse vrouwen, zatlappen en biggenvreters”, aldus Van Amerongen.

Niet enkel het interview is behoorlijk racistisch, vooral de foto’s spreken boekdelen. Ten eerste de foto waar een groep jonge mannen de salat (het islamitische gebed) verricht. De ondertitel bij de foto zegt: “Volgens van Amerongen zijn de gevaarlijkste moskeeën niet de officiële moskeeën maar de achterafmoskeeën.” Foto en bijschrift zijn duidelijk: dit zijn mensen die via hun extremistisch geloof zichzelf afkeren van onze samenleving en haar waarschijnlijk in woord en daad zullen aanvallen. Niets is minder waar want … ik ken deze jongens persoonlijk. Ze zijn net als ik studenten lerarenopleiding aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze streven ernaar leerkracht Islam te worden. Ikzelf studeer Niet Confessionele Zedenleer. Voor bepaalde andere vakken zoals geschiedenis en pedagogie zit ik met hen samen in de klas. Ze waren, net als ik, geschokt door het feit dat ze als “extremisten” werden afgebeeld in Vlaanderen’s grootste krant zonder dan ook maar van iets te weten, laat staan toestemming te hebben gegeven dat men hen fotografeerde. Deze jongens zijn gewone studenten, het zijn geen extremisten die zich in “achterafmoskeeën” ophouden. Trouwens, de gebedsruimte die op de foto is te zien, is speciaal in overeenstemming met het bestuur van ons studentenhome ingericht. Er is niks geheimzinnigs of illegaal aan.

Een andere, grotere foto toont moslims die betogen tegen de oorlog in Libanon anno 2006. Dit was een toegelaten betoging die zonder incidenten is verlopen en waar er naast moslims ook vele anderen aanwezig waren. Is betogen tegen oorlog en het afslachten van burgers ook al een “broeinest van extremisme”? Vreemd genoeg is dezelfde krant (samen met de andere burgerlijke kranten) wel de eerste om geweld van eigen bodem (extreemrechts, knokploegen van Voorpost enz.) te minimaliseren. Het is nog altijd wachten op een paginagroot artikel waarin men zich bijvoorbeeld vragen stelt bij de geweldsverheerlijking van Bruno Valkeniers of de VMO-tradities van VB-kamerleden.

In dit artikel zien we duidelijk hoe de heersende klasse de media misbruikt om via racistische boodschappen verdeeldheid te zaaien. Op school slagen ze hier echter niet in: vele studenten, en vooral de mensen die ook in het studentenhome op kot zitten en de mensen op de foto persoonlijk kennen waren geschokt door dit incident. Zowel moslims als niet-moslims vinden dat de journalist en de fotograaf van het artikel zich moeten verantwoorden. In het verleden hadden we hier ook succes met onze antifa-campagne. Verschillende studenten kopen Socialistisch Links of kochten chocola om onze campagnes te steunen. Op de campus en in het studentenhome hangen affiches voor de anti-nsv betoging. Dit toont aan dat studenten zich vragen stellen bij het huidig beleid en daar ook wat aan willen doen.

Er is ook besloten om namens de school klacht in te dienen. Want volgens Van Amerongen zijn de studenten Islam aan de Erasmushogeschool Brussel “humorloze extremisten” die ongeschoolde moslims aanzetten tot haat tegen het westen. Van Amerongen beweert lessen Islam te hebben gevolgd aan onze hogeschool: welnu, vorig jaar (academiejaar 2006-2007) organiseerden we met de groepen islam en NCZ een dialoog over onze levensbeschouwingen, dit jaar namen nog verschillende mensen op de foto deel aan een conferentie i.v.m. islam en integratie in Oostenrijk. Vreemd dat hij daar niets van verteld, maar ja, hij zal het te druk hebben gehad met leugens te verzinnen.

Als er inderdaad zo een grote dreiging bestaat als men in het artikel beweert: waarom doet justitie er dan niks aan? Of zijn er eerst “speciale maatregelen nodig”? Van Amerongen stelt: “Er moet werk gemaakt worden van nieuwe opsporingsmethodes om gevaarlijke moslims op te sporen” Dit is een andere oude truck van het repressief-burgerlijk apparaat: nieuwe dreigingen uitvinden om het beleid nog rechtser en asocialer te maken.

Het is jammer genoeg een feit dat dit soort desinformatie gretig wordt gebruikt door de kapitalisten om allerlei groepen in een negatief daglicht te plaatsen. Bepaalde studenten die gefotografeerd zijn, stellen zich terecht vragen over de gevolgen voor hun werk, stages, persoonlijk leven … Niet enkel moslims maar ook bijvoorbeeld strijdbare arbeiders en delegees worden op deze manier aangevallen. Het is belangrijk dat we deze aanvallen met gelijke wapens beantwoorden: door de creatie van een onafhankelijke linkse pers en door het op poten zetten van een politieke beweging die uiting kan geven aan onze woede en er ook voor kan zorgen dat de oorzaken van de problemen worden aangepakt. Blokbuster en LSP gaan alvast die uitdaging aan!

Jan Van Olmen