20 maart, 2008

Vlaamse ambtenaren willen hun eisen ingewilligd zien en gaan over tot stakingsacties

Sinds 17/03 is er een staking aan de gang bij de Vlaamse overheidsdiensten en die kan nog voor onbepaalde duur verder gaan tot als aan de eis van het gemeenschappelijk vakbondsfront van 5% koopkrachtverhoging is tegemoet gekomen. Die koopkrachtverhoging moet ook in de eerste plaats een verhoging van het salaris inhouden en pas op de tweede en derde plaats één van de eindejaartoelage en van het werkgeversaandeel in de maaltijdcheques. Verder heeft de Vlaamse overheid via een onderhandelingsdocument laten blijken dat het de statutaire rechten verder zal afbouwen en een bijkomende ontslagregeling wil instellen. Dit moet ten allen tijde voorkomen worden. De Linkse Socialistische Partij ondersteunt dan ook deze eisen en staat volledig achter de staking.

De syndicale acties werden provinciaal georganiseerd. Op 17/03 werd in West-Vlaanderen de Vandammesluis in Zeebrugge bezet en op 18/03 in Oost-Vlaanderen de sluis van Evergem, Merelbeke, de brug van Zelzate en de sluis van Oudenaarde zodanig dat de schepen niet konden passeren. De sluis van Evergem blijft waarschijnlijk nog tot het eind van deze week dicht. Deze acties laten toe dat de economie van ons land wordt geraakt en dat is het enige waarvoor de Vlaamse Overheid nog wil buigen. De media laat blijken dat de schippers zeer ontevreden zijn over de stakingsacties, maar in de praktijk blijken de meeste schippers zeer solidair. De opkomst naar de syndicale acties was al vrij groot.

Woensdag gaan er nog syndicale acties door in Antwerpen, op 20/03 in Limburg en op 21/03 in Brussel en Vlaams-Brabant.

UPDATE: De acties worden vandaag (20 maart) opgeschort: o.a. de blokkade van de sluis van Evergem (foto onder) wordt opgeheven MAAR de actie vrijdag in Brussel gaat wel door! Vanaf morgen worden er onderhandelingen opgestart.

Geen opmerkingen: