26 maart, 2008

Onverwacht gevolg van antiglobaliseringsprotest in Seattle in 1999

In Aalst zijn we met Internationaal Verzet van dichtbij betrokken geweest bij de antiglobaliseringsbeweging: van de anti-EU protesten in juni 2001 in Zweden waar de politie er een 'battle of Göteborg' van maakte tot de acties in België met als hoogtepunt de scholieren- en studentenstaking in verschillende steden op 19 oktober datzelfde jaar waarvan de deelnemers samenvloeiden in een nationale antikapitalistenmars in Gent.

artikel overgenomen vanop socialisme.be

Bij de antiglobaliseringsbeweging denken we direct aan de eerste acties tegen een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle in 1999. Die acties vormden een schok. Het regime wist niet goed hoe het moest reageren en er werd overgegaan tot massale arrestaties. Een aantal mensen die toen ten onrechte werden opgepakt, begonnen een rechtszaak tegen de politie. Ze wonnen en één van de slachtoffers heeft de schadevergoeding van 3500 dollar nu aan Socialist Alternative (Amerikaanse zusterorganisatie van LSP) geschonken.

Chek Sek

De protestacties tegen de top van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle waren intussen al wat op de achtergrond geraakt, het is inmiddels zowat 9 jaar geleden. Maar de rechtszaak over de onterechte arrestaties van een aantal mensen, bezorgde het stadsbestuur een nieuwe financiële kater. In totaal moet het 1 miljoen dollar betalen aan slachtoffers.

Onder hen bevond zich ook Terrence Kelley, 50 jaar, die destijds voor Quizno werkte als bezorger. Kelley zei: “In de herfst van 99 was er de rebellie tegen de WHO en ik hoorde op het nieuws dat er massale confrontaties waren tussen actievoerders en de politie.”

De volgende morgen stond Kelley vroeg op om “voor mijn werk nog naar de stad te trekken en deel te nemen aan de eerste protestactie die ik zag.” De actievoerders werden ingesloten door de politie die met paarden rond de betogers was gaan staan. De politie kondigde aan dat wie het risico wou lopen op een arrestatie op het plein kon blijven, de anderen moesten tegen een muur gaan staan.

Kelley moest nog gaan werken en wou geen risico lopen. Hij ging tegen de muur staan, maar uiteindelijk werd iedereen sowieso opgepakt. Kelley werd samen met anderen afgevoerd met een stadsbus die naar de staatsgevangenis reed. Na 24 uur gingen de meeste arrestanten, waaronder Kelley, in hongerstaking als protest tegen hun gevangenneming.

“Het eten dat ze ons brachten, als je dat al eten kunt noemen, maakte het makkelijk om in hongerstaking te gaan,” aldus Kelley. Hij werd op 3 december 1999 vrijgelaten. De volgende dag nam hij deel aan een protestactie om ook de vrijlating van de anderen te eisen. Daar kwam hij in contact met een lid van Socialist Alternative dat het blad Justice verkocht. Kelley werd kort nadien lid van onze organisatie.

Later volgde een klacht tegen de stad Seattle wegens het onrechtmatig arresteren van een aantal mensen. Kelley nam deel aan deze klacht en kreeg uiteindelijk een schadevergoeding toegewezen van 3.588,22 dollar. Dat geld komt van de belastingbetalers in Seattle en Kelley vond dat hij het geld niet kon houden voor hem persoonlijk, ook al is hij momenteel werkloos. “Ik dacht na hoe ik dit geld het best kon besteden, en de ik dacht onmiddellijk aan Socialist Alternative”, vertelde Kelley. Zo krijgen de antiglobaliseringsprotesten in Seattle bijna 9 jaar later nog een onverwacht staartje voor de linkse socialisten in de VS.

Geen opmerkingen: