03 november, 2008

FAX: staking in ASZ

Vanaf vandaag gaat er een staking door in de drie campussen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. Het sociaal conflict zat er al een ganse tijd aan te komen...

Het personeel protesteert tegen het verbreken van de belofte door de directie in verband met vaste benoemingen. Zo een 350 personeelsleden waren geslaagd voor een examen dat uitzicht gaf op een vaste benoeming. Verlede jaar beloofde de directie dit uit te voeren maar nu heeft ze echter beslist om over te gaan tot het benoemen van slechts 42 van de 350 werknemers...

Reden van die beslissing is de erbarmelijke staat van de pensioenkas die door het ASZ zelf beheerd wordt. De 'tweede pensioenpijler', beter gekend als 'groepsverzekering', die de directie als alternatief aanreikt, vinden de vakbonden een troostprijs.
i
Rond 8 uur stonden zo'n veertig actievoerders aan de hoofdingang en de personeelsingang van de campus in Aalst.
i
Een pittig detail: voorzitter van het ASZ is Daisy Van Gheit van de SP.a. Voorzitter van het OCMW en 'superschepen' (als OCMW-voorzitter maakt hij deel uit van het schepencollege waar hij tevens verantwoordelijk is voor 'Welzijn en Sociale Zaken') is partijgenoot Patrick De Smedt.
i
Het recente pleidooi voor een 'eerlijke maatschappij' van Caroline Gennez klinkt wel erg wansmakelijk voor wie de interne keuken van het ASZ en het OCMW kent... Jarenlang wanbeleid door de SP.a-clan in het ASZ kon niet ongestraft blijven: dit moest vroeg of laat tot een conflict komen. De aangekondigde ondergang van de SP.a in Aalst?

Geen opmerkingen: