09 juli, 2007

Staking bedienden Tate & Lyle Aalst duurt verder

Sinds vrijdag zijn de bedienden van Tate & Lyle in Aalst in staking. De multinational verkoopt vijf van zijn vijftien fabrieken aan de Franse suikercoöperatie Tereos en zet een deel van het personeel op straat. Slechts een 100-tal bedienden van in totaal 272 worden overgenomen door Tereos waarvan er 95 in Aalst kunnen blijven en een vijftal elders in Europa gestationeerd worden.

Steen des aanstoots zijn de ontslagpremies die veel te licht bevonden worden door het personeel terwijl hun bedrijf grote winsten boekt. Rond de 100 bedienden en kaderleden zullen hun job verliezen (anderen worden verhuisd binnen de Tate & Lyle groep naar o.a. Rijsel, Amsterdam en Oost-Europa... en 38 bedienden kunnen met vervroegd pensioen) Zo zal o.a. de 320 miljoen Euro opbrengst uit de verkoop van de fabrieken (ook de vestiging in Aalst dus) aan de aandeelhouders uitgekeerd en niet in tewerkstelling geïnvesteerd worden.

Vandaag (maandag) vatte het personeel post aan de hoofdzetel, bijna niemand ging naar binnen. Voorlopig zijn er geen onderhandelingen aangezien de directie dit verder wil afhandelen via advocaten en de vakbonden dit weigeren aangezien normale onderhandelingen gebeuren tussen werknemers en werkgever en niet via advocaten.

Omstreeks 9u30 ging het personeel (o.a. door de regen) naar huis. Daarna overlegden de syndicale delegaties in het ABVV-gebouw voor verdere acties. Morgen (dinsdag) zullen er 'hardere acties' volgen om de directie onder druk te zetten. De arbeiders zijn momenteel niet betrokken bij het conflict maar zitten wel in hetzelfde schuitje als de bedienden, namelijk een toekomstige andere werkgever - Tereos- met alle onzekerheden vandien.

CAP volgt de staking op de voet en heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront vanmiddag gecontacteerd om te vragen hoe we de actie van de werknemers het best kunnen ondersteunen... Solidariteit bij CAP is immers geen holle belofte maar wordt zeer praktisch ingevuld. Spijtig genoeg was het ondanks de vele telefoontjes sinds deze middag onmogelijk om tegen morgenvroeg de CAP-solidariteitsbus (mét chauffeur) naar Aalst te brengen. 'Komkommertijd' is ideaal voor (onderhandelingen over) herstructureringen omdat veel mensen op vakantie zijn en dat bemoeilijkt eventuele acties . We zullen alvast fysiek aanwezig zijn bij de actie van morgen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

verdere info:
reportage op TV Oost: klik hier
uitgebreid artikel van belga over het conflict: klik hier

Geen opmerkingen: