24 maart, 2007

Marxisten over 50 jaar Europa en 140 jaar economische kennis...


We worden dezer dagen om de oren geslagen met de viering van de 50ste verjaardag van het verdrag van Rome. Afgezien van het feit dat we met zijn allen in vreugde zouden moeten uitbarsten over 50 jaar vrede, verdraagzaamheid, veiligheid, samenwerking, samenhorigheid, en laat ons zo maar verder gaan (op de site van de EU), wordt er met geen woord gerept over de essentie van de zaak.

Wie zijn geschiedenis kent weet dat de huidige EU het product is van een meer gedreven economische samenwerking. Van de Benelux, over de EGKS, langs de diverse uitbreidingen tot de (uiteindelijke) gezamenlijke Europese munt: alles staat en stond in het teken van méér economische samenwerking.

De toenmalige en huidige regeringsleiders wisten en weten nog altijd héél goed dat een verandering in metafysische concepten zoals verdraagzaamheid, samenhorigheid, enz. in de samenleving enkel en alleen kan bereikt worden door drastische ingrepen in de economie van die samenleving.

Waar hebben we dat nog gehoord? Zouden de heren regeringsleiders op de schoolbanken geïndoctrineerd zijn geweest door de theorie van "onderbouw en bovenbouw"? Of zouden ze toen en nu misschien een boekje ter hand hebben genomen dat exact 140 jaar geleden verscheen? Ik laat het antwoord over aan mensen die het desbetreffende boekje gelezen en/of doorgenomen hebben...*

Eén ding is zeker: er valt hen in ieder geval geen onvoldoende kennis te verwijten van de marxistische theorieën, in dit geval echter gebruikt om hun kapitalistische doelstellingen te verwezenlijken...

Maar het ergste moet nog komen want onze kapitalistische spindoctors hebben de les die Marx hen geleerd heeft wel degelijk grondig ter harte genomen. Ze zijn immers tegenwoordig hard hun best aan het doen om hun neoliberale economie te verankeren in een grondwet.

Laten we dan ook duidelijk wezen: op de vraag die ons bij deze heugelijke viering vandaag gesteld wordt, nl. "Is Europa nodig?", antwoorden wij "ja" maar met deze duidelijke conditio sine qua non: enkel en alleen met drastische economische maatregelen die ten goede komen aan de meerderheid van de Europese bevolking. Om ze bij naam te noemen: "zij die hun loon halen uit arbeid."

*het boekje is te verkrijgen in de betere (tweedehands)boekhandel OF klik op de foto!

Geen opmerkingen: