26 maart, 2007

‘Behoorlijk bestuur’ in Aalst: deel 2

Het artikel ‘behoorlijk bestuur in Aalst’ van 19 maart betreffende de zitpenningen van OCMW-raadsleden bleek er ver naast te zitten. De gegevens waren gebaseerd op een artikel uit Het Laatste Nieuws. Nadien zijn we te weten gekomen dat de journalist in kwestie zich schromelijk vergist had: de realiteit was nog een stukje ‘vettiger’. Onze eigen lokale marxistische onderzoeksjournalist wist de volgende gegevens te verzamelen…

Per vergadering krijgen de OCMW-mandatarissen 150 Euro zitpenning. Het OCMW heeft gemiddeld 4 vergaderingen per maand en telt 12 leden (+ de voorzitter maar die krijgt een aparte vergoeding, zie verder). Dit betekent dus dat de gehele OCMW-raad per vergadering 1800 Euro opstrijkt of gemiddeld 7200 Euro per maand.

Op de laatste OCMW-vergadering was er slechts 1 agendapunt, namelijk het al dan niet toekennen van een éénmalige bijkomende uitkering van 50 Euro (!) aan iemand die leefloon ontvangt zodanig dat deze persoon deurwaardersonkosten zou kunnen betalen. U heeft het goed begrepen: deze vergadering ging over het uitkeren van 50 Euro en kostte de gemeenschap 1800 Euro... En terwijl maar zeggen dat de stad Aalst financiële problemen heeft (o.a. met een structureel tekort van om en bij de 1,5 miljoen Euro)

Bij de bovenstaande uitleg dient wel het vast loon van de OCMW-voorzitter nog bijgeteld te worden, namelijk 5400 Euro per maand plus een forfaitaire onkostenvergoeding van 5600 Euro op jaarbasis plus extralegale voordelen (gratis GSM, laptop, vervoer, enz...)

Voor alle duidelijkheid: alle bedragen zijn bruto en houden nog geen rekening met de eventuele afdrachten aan de partij. Bij de SP.a is dit bijvoorbeeld 10 % van het brutobedrag.

Vakbondsdelegees met meerdere syndicale mandaten zullen minstens evenveel vergaderingen per maand buiten de werkuren bijwonen maar doen dit volledig onbezoldigd. Misschien kan de SP.a eens een voorbeeld nemen aan de arbeidersbeweging…

Zolang zogezegd progressieve politieke partijen persoonlijk geldgewin mogelijk maken in hun rangen zullen zij carrièristen en opportunisten aantrekken die enkel hun eigen materiële belangen nastreven en niet die van de werkende bevolking (waar ze dan nog eens op neerkijken op de koop toe)

Onze onderzoeksjournalist heeft alvast de smaak te pakken. Binnenkort kan je je verwachten aan een gedetailleerde kijk op de ‘politieke portefeuille’ van de officieuze Aalsterse kampioen in de zitpenningen: ex-VLD jongerenvoorzitter en ‘arbeider’ Steve Herman van het Vlaams Belang. En ondertussen maar van hun oren maken tegen de zakkenvullerij van de andere partijen: de ketel verwijt de inktpot dat hij ZWART ziet…

Geen opmerkingen: