29 maart, 2007

Doe de Stem-test. Met of zonder CAP?

artikel overgenomen vanop de nationale CAP-website

De VRT-redactie bespreekt momenteel de uitzendingen van de Doe de Stem test. Voorlopig ziet het er naar uit dat CAP niet aan bod kan komen in dat programma. De Lijst-Dedecker zou dat wel kunnen. Reden: CAP zou niet genoeg nieuwswaarde hebben... Opkomen voor gewone mensen is niet spectaculair genoeg. Als CAP niet aan bod kan komen in een zogenaamde wetenschappelijke test, trekken we alvast de waarde van die test ernstig in twijfel. Er verscheen hieromtrent een lezersbrief in De Morgen van vandaag.

Lezersbrief in De Morgen:

Deze week praat de VRT-redactie over het omstreden Doe de stemtest, dat ook dit jaar uitgezonden zal worden. Uit universitair onderzoek is gebleken dat de stemtest bij vorige verkiezingen weinig invloed zou hebben gehad op het effectieve stemgedrag, ook omdat alleen de traditionele partijen aan bod kwamen. Toch blijft de stemtest een bron van discussie. In essentie is de politiek die de VRT hier voert systeembevestigend en dus ondemocratisch. Voor nieuwe politieke formaties is de stemtest - en de media-aandacht in het algemeen - wel degelijk belangrijk. Het is immers een manier om een kiespubliek te bereiken.

Ik verwijs hierbij naar het Comité voor een Andere Politiek (CAP). De VRT stelde dat het CAP niet werd opgenomen in de stemtest omdat de partij de kiesdrempel niet zou halen, wat een selffulfilling prophecy is. Zonder brede media-aandacht kan dat kiespubliek van 15 procent immers niet bereikt worden en via huis-aan-huisbezoeken 380.000 kiezers persoonlijk gaan overtuigen is ook onbegonnen werk.

De VRT werkt hier dus duidelijk systeembevestigend, fundamenteel ondemocratisch en enkel in het belang van de zogenaamde 'democratische' partijen in het parlement. Dat een brulkikker zonder politieke inhoud als Jean-Marie Dedecker, die samen met zijn persoonlijke fanclub bij de verkiezingen opkomt met de steun van vier VB-handtekeningen wél opgenomen wordt in de stemtest, en het CAP niet, is een absolute schande.

Jonas Van Vossole, student politieke wetenschappen UGent

Geen opmerkingen: