28 maart, 2007

Presidentsverkiezingen in Frankrijk: Links nog veel hopelozer verdeeld dan in België!

Voor diegenen die menen dat de linkerzijde in België hopeloos verdeeld is, raden we aan eens een kijkje te gaan nemen naar de campagne voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk. In totaal zijn er zo een 12 kandidaten voor het presidentschap.

Links van de kandidaten van La Gauche Plurielle (PS, de groenen en de Parti Communiste Français) nemen nog 4 andere kandidaten de electorale handschoen op. Het betreft hier de 3 trotskistische kandidaten van LCR (de jonge postman Olivier Besancenot), de ‘beroepspresidentskandidate’ Arlette Laguiller van Lutte Ouvrière en de kandidaat van de PT (Parti des Travailleurs).

Naast deze trotskistische partijen, die in de vorige presidentsverkiezingen samen 11 % van de stemmen haalden, is er ook nog de kandidatuur van de Asterix van de antiglobaliseringsbeweging: José Bové.

Wie al grijze haren krijgt bij de barensweeën van het Comité voor een Andere Politiek (CAP) zou in Frankrijk al lang bezweken zijn aan een beroerte…In ons buurland heeft men al meerdere malen de kans laten passeren voor het opzetten van een nieuwe brede arbeiderspartij maar enerzijds het sectarisme maar ook het opportunisme en anderzijds het gebrek aan visie van de verschillende componenten van radikaal links hebben zo een nieuwe formatie tot nu toe onmogelijk gemaakt. Eén van de elementen die meespeelt is de relatieve grootte van de formaties LCR en LO die voor elkaar niet willen onderdoen.

Wat ons wel opvalt is dat er in Frankrijk relatief veel fairder omgegaan wordt met de persaandacht voor de kandidaten terwijl men hier in België kennelijk alleen maar oog heeft voor de partijen die de toekomstige premier kunnen leveren.

Al bij al valt het hier in België nog goed mee: maar 2 lijsten links van SP en GROEN!

Maak van het CAP een echte arbeiderspartij-in-wording: sluit aan en word actief!

Geen opmerkingen: