15 september, 2006

Zondag regionale verkiezingen in Berlijn: zal WASG de kiesdrempel halen?

Nu zondag zijn het regionale verkiezingen in Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern. Het gaat om verkiezingen van de gemeenteraden en de deelstaatparlementen. Vele ogen zijn gericht naar het resultaat van de WASG in Berlijn: zullen zij de kiesdrempel van 5 % halen? In een situatie waar volgens de opiniepeilingen 50% van de kiezers overweegt thuis te blijven, is dit niet vanzelfsprekend.

Je kan de WASG-campagne volgen op de websites van LSP http://www.socialisme.be en voor diegenen die een woordje Duits kennen http://www.sozialismus.info/ en www.wasg-berlin.de.

De verkiezingscampagne ging alvast gepaard met veel sociale onrust: de staking van het Charité-personeel (vanaf dinsdag), de scholierenstaking met 8000 betogers op woensdag, de sociale strijd bij Bosch-Siemens in Berlijn,… Overal is de WASG nauw betrokken en ondersteunen/ organiseren zij actief het verzet.

Wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen is de kiesdrempel veel lager: 3% wat ervoor zorgt dat de WASG hier en daar in de gemeenteraden alvast haar intrede zal doen.

Waarom besteden we op deze blog zoveel aandacht aan de WASG? Het antwoord is heel eenvoudig: de WASG vertoont veel parallellen met het project voor een Andere Politiek in Belgïe maar staat veel verder in haar ontwikkeling . Ondanks het feit dat er ook fundamentele verschillen zijn met een Andere Politiek kunnen we er de nodige lessen uit trekken en zeker wat betreft de verschuiving naar rechts van de leiding van die formatie (WASG dus), de manipulaties en bureaucratische methoden van diezelfde leiding én uiteraard hoe je dit aanpakt als linkse oppositie.

De Berlijnse WASG behoort tot die linkse oppositie en het is niet per toeval dat de lijsttrekster, Lucy Redler, (http://www.lucy-redler.de/) lid is van onze Duitse zusterorganisatie SAV. Op haar website kan je ook video-toespraken van Lucy bekijken.

De dubieuze houding van de NPD tegenover de WASG

De neonazi’s van de NPD beschouwen dan ook de WASG als haar belangrijkste concurrent. Daarin hanteren ze een soortgelijke strategie als de nazi’s in de jaren ’20: al dan niet samen met de KPD (Kommunistische Partij), meetings aanvallen van de SPD. Vertaald naar september 2006: meetings en militanten van SPD (sociaal-democraten), PDS (ex-communisten) en de Groenen fysiek aanvallen terwijl men de WASG ‘links’ laat liggen. Hierbij verwijzen we naar een artikel in De Morgen van deze week over de NPD-terreur. Sommige functionarissen van de NPD gaan zelfs zo ver dat ze actief oproepen tot frontvorming met de WASG en zelfs entrisme (bij de WASG aansluiten)

Als je de website van de NPD gaat bezoeken, zou je denken op een linkse website terechtgekomen te zijn…totdat je iets verder leest! Ze hebben alvast voor een groot stuk de taal en slogans van de WASG ingepikt… net zoals hun illustere voorgangers van de NSDAP heel wat socialistische symbolen ingepikt hebben.

De uitslag van zondag zal alvast een grote invloed hebben op de linkerzijde in Duitsland én internationaal. Leve de Berlijnse WASG!

Geen opmerkingen: