17 september, 2006

Voorspellingen van zeer lage opkomst bij Berlijnse verkiezingen lijken uit te komen.

Zondag 17 september 14u30

Tegen 12u deze middag is maar 22,3 % van de stemmers in Berlijn komen opdagen. Dit is nog 3,7 % minder dan de verkiezingen in 2001 (26%) op dit tijdstip. In het westelijke deel kwamen wel meer stemmers opdagen dan in het oostelijk deel.
(Bron: http://www.statistik-berlin.de/wahlen)

In zo een omstandigheden lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat de WASG de kiesdrempel van 5% (deelstaatparlement) zal halen aangezien de meeste proteststemmers de thuisblijvers zijn.

Het overschrijden van de 3% kiesdrempel voor de gemeenteraad lijkt echter bevestigd door de opiniepeilingen die de WASG steeds minimum 3% geven. In een opiniepeiling van 10 september (http://www.nnn.de/) blijkt wel dat de grootste verliezer de Linkspartei.PDS zou kunnen zijn: -7,6%. Dat mogelijk verlies van de Linkspartei.PDS gaat bijna integraal naar de Groenen en de WASG. De rechtse partijen, ondanks het feit dat ze in de oppositie zitten, verliezen. De SPD zou vooruitgaan met 3,3 %.

Het is duidelijk dat het vooral de Linkspartei.PDS is die zal afgestraft worden voor het brutale neo-liberaal beleid. Maar opiniepeilingen blijven natuurlijk maar opiniepeilingen : we zullen de echte resultaten moeten afwachten alvorens verdere conclusies te trekken. We wensen alvast de WASG een goed resulttaat.

Geen opmerkingen: