20 september, 2006

‘Groene oorlogsvoering’ of maak eens een mens kapot op ecologisch verantwoorde wijze…

Dat de kapitalistische logica soms tot rare kronkels leidt, dat wisten we al. Maar dat de modetrend van milieuvriendelijke producten (waar de hoogopgeleide-tweeverdieners met bijhorend opzichtig brilletje en een neerkijken-op-de-arbeiders-houding, zot van zijn) zich ook ging manifesteren in de wapenindustrie…daar hebben we even niet van terug! In een artikel in de Metro van dinsdag 19 september onder de titel ‘Nieuwe dimensie voor bio-oorlog’, wordt deze laatste fraaie ontwikkeling in de kapitalistische perversie geopenbaard.

Het Britse ‘BAE Systems plc’,de vierde grootste wapenfabrikant in de wereld, wil milieuvriendelijke wapens produceren! Een voorbeeld van hun nieuw ‘groen gamma’ zouden loodvrije kogels zijn: “Lood is schadelijk voor het milieu en kan mensen in gevaar brengen.” Dat is inderdaad je eerste bekommernis als je darmen voor je eigen ogen aan gort geschoten liggen en je amper nog een woord kan zeggen terwijl het bloed uit je mond gulpt: DENK AAN HET MILIEU MAN! En dat loden kogels mensen in gevaar kunnen brengen…dat hadden we al ergens gelezen, was het niet in EOS of zo? Dus: weg lood en welkom milieuvriendelijke stof die liefst nog veel efficiënter is in het uit elkaar rijten van het menselijk lichaam. Verder werkt het bedrijf ook aan “stillere bommen” …om geluidsoverlast te vermijden. Anders zou je er nog eens een proces bovenop kunnen krijgen van je buren wegens nachtlawaai of zoiets?

Uiteraard mogen milieuvriendelijke raketten niet in het rijtje ontbreken. Ook ecologisch afbreekbare explosieven en granaten die minder schadelijke rook ontwikkelen, staan in de nieuwe catalogus. Daar zullen de ik-steek-mijn-wapendepot-weg-in-de-grond guerillastrijders in de toekomst toch aandacht moeten aan besteden. Hopelijk denkt de firma aan deze laatste ambachtslieden en voorziet men het wapentuig van een waarschuwing:”Read before hiding” Anders kan men na het wapentuig opgegraven te hebben, de vijand te lijf gaan met een hoopje compost of iets van die aard. Dat de granaten niet te veel mogen roken zal waarschijnlijk een toegeving zijn aan de anti-sigarettenlobby. Liever milieuvriendelijk schrapnel in mijn lijf dan bezoedelde longen! En VERBODEN granaten te gooien in publieke ruimten of op de werkvloer behalve in de daarvoor bestemde lokalen ( liefst van maar een paar vierkante meter waar je als haringen in een ton zit)

Maar het beste houden we natuurlijk altijd voor het laatste. Welk argument haalt dokter Debbie Allen, de directeur, aan om zijn ‘groen gamma’ te verkopen? “Wapens zullen toch gebruikt worden” en dat men “ de wapens zo veilig mogelijk wil maken voor de gebruiker en de schade die ermee gepaard gaat, zoveel mogelijk wil beperken.”

Om te eindigen een laatste aanbeveling voor GROEN! Als België nog eens wapens levert aan een land, Nepal om maar een voorbeeld te geven, is het minste dat de milieupartij kan eisen toch milieuvriendelijk wapentuig!

3 opmerkingen:

Renaat zei

Beste Bart,
Een wereld zonder wapens zou natuurlijk het beste zijn wat denkbaar is, maar als ik zo een beetje om me heen kijk is dit wel erg naief.
Als wapens er dan toch zijn en als je ziet dat jaren na een gewapend conflict er nog steeds slachtoffers vallen door bvb landmijnen, waarom is het dan zo absurd om die landmijnen zichzelf na een tijd te laten desactiveren en te laten ontbinden?
Maar wat mij in uw artikel stoort zijn de woorden "kapitalistische logica". Kijk, wapens worden ontworpen door zieke geesten. Hebben ze echt niets anders te doen? Maar ook zij die in de wapenfabriek werken behoren tot die categorie, zelf als dat arbeiders zijn. Zij moeten toch ook beseffen dat door hun werk drama's gebeuren! Dood en verminking zijn het gevolg.
Bovendien: Niet het kapitalisme is de oorzaak van oorlog, maar wel menselijke emoties zoals woede, haat, machtsdrang, pogingen om het gebied uit te breiden en emoties hebben niets met kapitalisme te maken. Ze zullen voorkomen in elk "-isme", ook in marxisme. Dan herhaal ik nog even de vraag of het dan zo fout is om bepaalde wapens zichzelf te laten ontbinden? Want inderdaad oorlog is van alle tijden.
Tot slot nog dit: Ik behoor tot de tweeverdieners met bril maar ik kan u verzekeren dat ik niet neerkijk op arbeiders. Zo zijn er dus ook.

Bart zei

Beste Renaat,
Zoals je misschien gemerkt hebt, was dit een satirisch artikel waarbij cliché's en uitvergrotingen bijna obligatoir zijn.
Nergens heb ik beweerd dat oorlog het monopolie is van het kapitalisme. In alle vroegere maatschappijvormen kennen we oorlog...de aziatische productiewijze, de slavenmaatschappij, het feodalisme...Enkel tijdens het oercommunisme (jagers-verzamelaars) kunnen we moeilijk spreken van oorlog in de zin van systematisch gepland geweld met een duidelijk economisch of politiek doel. Bij de jagers-verzamelaars zal er wel hier en daar eens een fysieke confrontatie geweest zijn als 2 groepen elkaars pad kruisten maar daar hield het dan ook op. Deze maatschappijvorm was veel te 'primitief' om van oorlog te kunnen spreken...de grondslag ontbrak namelijk: het privébezit en van productiemiddelen kon je ook moeilijk spreken.
Dat de oorzaak van oorlog de menselijke emoties zouden zijn, dat is pas naief en/of idealistisch voorgesteld. Oorlog is niets meer of minder dan politiek met andere middelen en politiek is belangenstrijd. Daar kunnen misschien wel emoties komen bij kijken (een parlementair die zich bij een interpellatie eens kwaad maakt bijvoorbeeld) maar dat is zeker niet de essentie. Het is vooral de al dan niet georganiseerde schaarste, de zoektocht naar afzetgebieden, arbeidskrachten/slaven, natuurlijke rijkdommen, het streven naar winstmaximalisatie enzoverder die de aanleiding geven tot politieke en economische conflicten die uiteindelijk kunnen uitmonden in oorlog. En het streven naar winstmaximalisatie is geen natuurlijke menselijke emotie aangezien dat (winst)in de vroegste maatschappijvormen gewoonweg niet bestond. Doorheen de geschiedenis zijn de maatschappijvormen veranderd maar is ook de psychologie van de mensen veranderd.
PS: Ik draag ook een bril, lol

Anoniem zei

Dat groene wapens onzin is, is nogal evident. Dat er hier smalend gedaan wordt over milieuvriendelijke producten in het algemeen, is dan weer te gek voor woorden. Nog een geluk dat niet alleen marxisten zich vragen stellen bij kapitalisme, of de wereld zou er echt wel slecht voor staan.