19 september, 2006

Volgens de Berliner Zeitung was de intrede van de Berlijnse WASG in de districtsraden een 'gelukte verkiezingsstart.' De WASG is alvast bevestigd als politieke factor in Berlijn ondanks de prognoses van sommige klojo's van de nationale leiding van de WASG (die de Linkspartei.PDS steunde) die de Berlijnse afdeling een resultaat achter de komma gaven. Verder blijkt ook dat minder dan de helft van de WASG-kiezers in 2001 voor de PDS gestemd heeft wat dus bewijst dat de partij een zeer breed potentieel heeft en niet enkel tot de 'traditionele linkse visvijver' beperkt is. Het is hetzelfde kiespotentieel waar dat de NPD op mikt.

Maar zoals de cartoon (door Ronny Barracuda) boven stelt, zijn de verkiezingen echter maar de eerste etappe in de opbouw van de WASG. Zoals ook al in de verkiezingscampagne bleek, ligt het accent van de WASG op buitenparlementaire actie op school, in de wijken en op de werkvloer. Door de grote anti-politieke sfeer die er hangt in Berlijn zal de WASG in de praktijk moeten bewijzen dat zij 'anders dan de anderen zijn.' Eénmaal men die twijfel kan wegnemen bij bredere lagen van de bevolking ligt er een groot onontgonnen gebied vrij voor de nieuwe partij. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel!

Een héél gedetailleerde analyse met veel cijfers kan je vinden op de website van de SAV: http://www.sozialismus.info/ Je moet dan wel een zinnetje Duits verstaan.

Geen opmerkingen: