14 augustus, 2006

"Sunday Bloody Sunday" in Bagdad: marxisten over terrorisme


Na een reeks terroristische aanslagen vielen gisteren in Bagdad 62 doden. Vandaag vielen in Sri Lanka 7 doden. En ook het Westen blijft niet gespaard van de terreurdreiging: deze week nog werden volgens de inlichtingendiensten een reeks aanslagen op het nippertje verijdeld terwijl de bomaanslagen in Londen en Madrid nog vers in ons geheugen staan om nog maar te zwijgen van de beruchte 9/11.

Marxisten keuren dit individueel terrorisme ten strengste af. Zij is immers enkel gericht op blinde vergelding waar vooral burgers (en dan bedoelen wij vooral arbeiders) het slachtoffer van zijn. Door deze blinde terreur drijven de terroristen hele bevolkingsgroepen in de armen van de heersende klasse. Deze ziet zich op haar beurt dan weer gesteund in de vergeldingsacties die er op volgen. Een vicieuze cirkel dus, die maar kan breken in zijn zwakste schakel...

Tegenover de terreur van de heersende klasse dient als antwoord een georganiseerde beweging te staan, met democratisch verkozen leiders die in hun acties wèl de steun hebben en verdienen van de brede massa. Deze beweging strekt zich uit over de grenzen van nationalisme en/of religie en verenigt de enige bevolkingsgroep die gemeenschappelijke belangen heeft tegenover de barbarij van het kapitaal: de arbeiders. Enkel dan kan men deze vicieuze cirkel van de terreur breken!

Een interessant artikel van Trotsky over terrorisme kan men hier lezen.

4 opmerkingen:

Renaat Vermeersch zei

* Marxisten keuren individueel terrorisme ten strengste af. ->
Kijk elk weldenkend mens doet dit of anders is er iets mis in de bovenkamer.
* Vooral burgers (en dan bedoelen wij vooral arbeiders) zijn het slachtoffer. -> Er zijn er ook het meest, maar elk slachtoffer is er een teveel, om het even uit welke klasse die komt vind ik.
*Tegenover de terreur van de heersende klasse dient als antwoord een georganiseerde beweging te staan, met democratisch verkozen leiders die in hun acties wèl de steun hebben en verdienen van de brede massa. -> de terreur van de heersende klasse: is dit niet overdreven? En ik denk dat we democratisch verkozen leiders hebben. Iedereen heeft toch stemrecht? De leiders worden toch door ons aangeduid?

Kerim zei

WIJ hebben inderdaad democratisch verkozen leiders, WIJ hebben inderdaad stemrecht. Maar dan ga je voorbij aan het wereldwijde probleem.
Het is niet, zoals ik reeds zei, omdat wij het hier in Europa redelijk goed hebben, dat we daarbij de rest van de wereld uit het oog mogen verliezen. Het is niet omdat het voor ons 800 x 600 pixels zijn, dat het voor die mensen geen dagdagelijkse realiteit is. En als ik zeg "die mensen", dan is dat in realiteit een meerderheid op deze planeet.

En als je de terreur van de heersende klasse overdreven vindt, dan daag ik je uit om datzelfde eens te gaan verkondigen in Libanon, Israël, Afghanistan, Congo, Somalië, Sri Lanka, Kazachstan, Tsjetsjenië, enz, enz. Met wat daar allemaal gebeurt, denk ik dat de 'terreur van de heersende klasse' nog een eufemisme is...

Renaat Vermeersch zei

Als het in europa redelijk goed gaat en in al die andere landen redelijk slecht, laten we dan onze liberale doch sociaal gecorrigeerde economie kopieren en ginds ook invoeren. En iedereen krijgt het goed.
Renato

Bart zei

"Als het in europa redelijk goed gaat en in al die andere landen redelijk slecht, laten we dan onze liberale doch sociaal gecorrigeerde economie kopieren en ginds ook invoeren. En iedereen krijgt het goed." Amai, mijn frak: een straf staaltje van 'utopisch socialisme' Deze stelling gaat volledig voorbij aan het feit dat onder het kapitalisme deze 'slechte gebieden' volledig kaalgeplukt worden door de westerse multinationals ter grotere eer en glorie van de winstmaximalisatie... neo-kolonialisme heet dat.'Ontwikkelingsland', is dan ook een zeer cynische term als je het met de harde realiteit confronteert. En dat er aan de levensomstandigheden van de Europese arbeiders een HELE GESCHIEDENIS van sociale strijd voorafgaat...die helemaal niets te maken heeft met een sociaal-democratisch marsmannetje dat besloot 50 jaar geleden de 'sociale markteconomie'of iets dergelijks in Europa in te voeren...daar hadden we even niet bij stilgestaan. Het mondiale kapitalisme kan je niet kopiëren zoals een DVD met 'DVD Shrink' waar je de 'overbodige' stukken (dwz: de sociale puinhoop voor de meerderheid van de wereldbevolking)weglaat en de 'sociaal gecorrigeerde ' film zonder probleem blijft draaien...Kapitalisme is fundamenteel gebaseerd op uitbuiting: hier in ons eigenste Belgenland en overal anders op deze aardbol. Het kapitalisme is een kanker en deze kan enkel genezen worden met een paardemiddel: de omverwerping van de huidige maatschappelijke verhoudingen as such.