13 augustus, 2006

Marxisten over Libanon


De ongenuanceerde en kritiekloze steun van de PVDA aan de Hezbollah bewijst nog maar eens hoezeer stalinisten verschillen van marxisten. Op de site van de PVDA wordt er immers alles aan gedaan om de Hezbollah af te schilderen als een brede massabeweging die zou opkomen voor de rechten van de Libanese bevolking.

In werkelijkheid is deze zogenaamde 'brede massabeweging' een religieuze en nationalistische militie. Door haar ongerichte aanvallen op de Israëlische burgerbevolking drijft zij de Israëlische arbeiders recht in de armen van de imperialistische Israëlische generaals.

Marxisten onderschrijven het recht van de Libanese bevolking om zich te verdedigen tegen de Israëlische terreuraanvallen. Maar deze verdediging kan enkel op steun rekenen als zij uitgaat van een brede arbeidersbevolking dito beweging. Ook de Israëlische arbeiders zijn het slachtoffer van deze terreur en ook met hen dient dus rekening gehouden te worden (iets wat nergens is weer te vinden in het standpunt van de PVDA...).

De rechten van de arbeiders, zowel de Libanese als de Israëlische, kunnen alleen worden gevrijwaard binnen een socialistische maatschappij. Alleen dan kan deze barbarij van het kapitalisme naar de geschiedenisboeken van de mensheid verwezen worden.

Een uitgebreid standpunt kan men hier lezen.

Geen opmerkingen: