21 november, 2008

10 november, 2008

Carrefour Sint-Pieters-Leeuw: terug naar de 19de, excuseer, 18de eeuw?

Zaterdagochtend 8 november was het terug prijs bij Carrefour: het optreden van deurwaarder en politie (op aanwijzen van de lokale Carrefour-manager) tartte alle verbeelding in de vestiging in Sint-Pieters-Leeuw. Met een delegatie syndicalisten van CNAP/LSP Aalst (zie foto) versterkten we het piket.

Voor verslagen en fotoreportages van de actie verwijzen we naar socialisme.be
Fotoreportage Frederik (hij werd hiervoor op het matje geroepen door de deurwaarder en politie)
Fotoreportage Stephan

06 november, 2008

Staking ASZ opgeschort tot 1 december

De staking op de verschillende campussen van het ASZ die drie dagen duurde, wordt opgeschort tot 1 december. Er werd een protocolakkoord (zie onder) afgesloten waarin de vakbonden de tijd krijgen om het dossier te bestuderen/'herbekijken'.

Stakingsrecht: nooit van gehoord?
i
De manier waarop er werd omgegaan door de burgemeester en politie met het stakingsrecht was allesbehalve en tartte voor de verandering weer alle verbeelding. "De staking werd steeds grimmiger", zei ASZ-voorzitter van SP.a-signatuur Daisy Van Gheit. Dit lijkt ons vrij logisch als men het personeel behandelt als criminelen die men thuis in de combi duwt.
i
Opeisingen zijn de bevoegdheid van de gouverneur, niet van de burgemeester die echter niet aan haar proefstuk toe is. Tijdens een recent sociaal conflict bij de Aalsterse brandweer overschreed de burgemeester ook al haar bevoegdheid. Wij citeren Serge Meeuws van de VSOA: "We betreuren dat de burgemeester haar ambt misbruikt om personeelsleden op een onrechtmatige manier op te vorderen en onder druk te zetten... Met onrechtmatige middelen het personeel dwingen om te werken, is een miskenning van het grondwettelijk stakingsrecht."

Burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) beweert dat door een gebrek aan duidelijke reglementering het de taak van de burgemeester is om personeel voor het ASZ op te vorderen. Ook de burgemeesters van Wetteren en Geraardsbergen deden dit. Personeelsleden werden 's ochtends vroeg door een politiecombi opgehaald (ZONDER bevel van de gouverneur) en aan het ziekenhuis afgezet. Soms gebeurde dit op een vrij brute manier. Voor anderen was het dan weer een voordeel: zo kreeg bijvoorbeeld iemand die in Aalst woont maar in Geraardsbergen werkt en in normale omstandigheden de trein neemt, dezelfde 'taxi-service' van de politie. In Wetteren zou de politie personeelsleden uit het piket gepikt hebben om ze te dwingen aan het werk te gaan. Het ASZ mag alvast het rijtje aanvullen van Carrefour, Eandis, Beaulieu...
i
Hieronder publiceren we letterlijk de tekst van het protocolakkoord:
i
De staking van heden wordt opgeschort onder voorwaarden opgenomen in onderhavig protocolakkoord, afgesloten tussen de drie vakorganisaties en een delegatie namens het bestuur van het ASZ, hierna genoemd de partijen. Dit akkoord gaat in op heden 5/11/08 bij aanvang van de nachtshift en eindigt op 30/11/08 om middernacht. Het akkoord is in onderling overleg verlengbaar en/of te wijzigen.
i
1. Elke beslissing m.b.t. pensioendossier en de niet-statutarisering wordt opgeschort, inbegrepen de beslissing tot toetreding tot RSZPPO.
i
2. In overleg tussen partijen wordt de pensioenstudie, zoals die is voorbereid met inbreng van Ethias en aangewend in voorbereiding van de beslissingen die zijn genomen in de raad van bestuur van het ASZ, door partijen opnieuw onderzocht. De aangewende methode wordt geëvalueerd en na consensus over de aangewende methode wordt een actuariële studie uitgevoerd.
i
3. Op basis van deze studie zullen partijen nauw overleg plegen om binnen de haalbare financiële mogelijkheden van het ASZ in 't algemeen en de deelgenoten in het bijzonder de nodige beslissingen te nemen m.b.t. het pensioendossier en de daarmee samenhangende beslissingen inzake personeel.
i
4. Partijen engageren zich om vanaf heden nauwer en transparanter met elkaar samen te werken.
i
5. Het ASZ engageert zich om het openbaar karakter en het openbaar statuut van het ziekenhuis te vrijwaren.

03 november, 2008

FAX: staking in ASZ

Vanaf vandaag gaat er een staking door in de drie campussen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. Het sociaal conflict zat er al een ganse tijd aan te komen...

Het personeel protesteert tegen het verbreken van de belofte door de directie in verband met vaste benoemingen. Zo een 350 personeelsleden waren geslaagd voor een examen dat uitzicht gaf op een vaste benoeming. Verlede jaar beloofde de directie dit uit te voeren maar nu heeft ze echter beslist om over te gaan tot het benoemen van slechts 42 van de 350 werknemers...

Reden van die beslissing is de erbarmelijke staat van de pensioenkas die door het ASZ zelf beheerd wordt. De 'tweede pensioenpijler', beter gekend als 'groepsverzekering', die de directie als alternatief aanreikt, vinden de vakbonden een troostprijs.
i
Rond 8 uur stonden zo'n veertig actievoerders aan de hoofdingang en de personeelsingang van de campus in Aalst.
i
Een pittig detail: voorzitter van het ASZ is Daisy Van Gheit van de SP.a. Voorzitter van het OCMW en 'superschepen' (als OCMW-voorzitter maakt hij deel uit van het schepencollege waar hij tevens verantwoordelijk is voor 'Welzijn en Sociale Zaken') is partijgenoot Patrick De Smedt.
i
Het recente pleidooi voor een 'eerlijke maatschappij' van Caroline Gennez klinkt wel erg wansmakelijk voor wie de interne keuken van het ASZ en het OCMW kent... Jarenlang wanbeleid door de SP.a-clan in het ASZ kon niet ongestraft blijven: dit moest vroeg of laat tot een conflict komen. De aangekondigde ondergang van de SP.a in Aalst?