25 februari, 2008

Verslag en fotoreportage meeting 22 februari in Aalst in het teken van internationale vrouwendag.

Op 22 februari ging er een meeting door in Trefcentrum Nieuwbeek in Aalst in het teken van de komende betoging in Brussel op internationale vrouwendag (8 maart)

De meeting werd tussen de soep en de patatten georganiseerd door CAP en Internationaal Verzet Aalst: het is een zeer drukke periode met heel wat betogingen in maart en uiteraard de campagne voor de sociale verkiezingen. Ondanks dit werd het een zeer interessante avond met meer dan 20 aanwezigen waaronder uiteraard 3 Iraanse vrouwen, vakbondsdelegees, scholieren en studenten, vrouwen en mannen, gepensioneerden ... een ideale mix. Dus geen 'traditioneel onderonsje' van uitsluitend vrouwelijke veteranen van de feministische beweging uit de jaren '60-'70.

De avond werd ingeleid door Bart Van der Biest, vakbondsafgevaardigde in het Sint-Maria ziekenhuis in Halle. Daarmee wilden we onmiddellijk de toon zetten: opkomen voor vrouwenrechten is niet een zaak voor vrouwen alleen én ook niet enkel voor mannen die in typische 'vrouwensectoren' werken. In de ziekenhuissector zijn 80% van de werknemers vrouwen... en dat verklaart ook meteen voor een stuk de lage lonen daar.

Na een inleidende sneer naar het kleinburgerlijk feminisme was het de beurt aan de 2 spreeksters: Azar Behrouz over de situatie van de vrouw in Irak en Ivy Meert over hoe de koopkrachtdaling vrouwen extra hard treft. Na een uurtje was het dan de beurt aan de zaal voor vragen en opmerkingen. Iets over 22u werd de meeting afgesloten en werd er nog flink nagepraat aan de toog.

De aanwezige vakbondsmilitanten namen ook het initiatief om een oproep te lanceren via een interne kettingmail in het ABVV voor de betoging van 8 maart.

Onder vind je enkele foto's van de meeting. Om de Iraanse kameraden niet bloot te stellen aan vervolging door het Iraans regime hebben we de foto's bijgewerkt.

Geen opmerkingen: