21 juli, 2007

Links in Duitsland

Recent (16 juni) fusioneerden twee linkse partijen (de één al wat meer dan de andere) in Duitsland tot de ééngemaakte partij 'die Linke'. Na de fusie steeg de partij gevoelig in de opiniepeilingen naar 14 % van de stemmen.

De ene partij was de 'oude' ex-communistische Linkspartei.PDS uit Oost-Duitsland (de opvolger van de stalinistische SED) en de andere de nieuwe WASG uit West-Duitsland. De fusie gebeurde echter rap-rap zonder al te veel politieke principes en komt in de praktijk neer op een annexatie van de WASG door het loodzware partij-apparaat van de PDS.

Heel wat basismilitanten van de WASG waren niet akkoord met de snelle principeloze fusie waardoor er velen politiek inactief werden. Maar een deel van het originele ledental van de WASG gaat over naar de nieuwe partij. Andere delen van de WASG geven echter het politiek gevecht niet op.

Zo is de meerderheid van de Berlijnse WASG niet meegegaan in het fusieverhaal. Met de laatste deelstaatverkiezingen kwam de Berlijnse WASG op met een eigen lijst tegen de toen heersende rood-rode coalitie (SPD-PDS) van sociale afbraak (gecoverd door onze blogspot: zie archief september 2006) Dit gebeurde ondanks alle pogingen van de nationale WASG-bureaucratie om de onafhankelijke kandidatuur van de Berlijnse WASG onmogelijk te maken.


Die Berlijnse WASG-meerderheid met o.a. het nationaal gekende kopstuk Lucy Redler, heeft nu een eigen politieke formatie opgezet die verdergaat met de tradities van de originele WASG (o.a. werken aan de basis waardoor ze veel gelijkenissen vertoont met CAP) en heeft zich herdoopt in BASG: Berliner Alternative für Solidarität und Gegenwehr. Hun website vind je hier.

Een uitgebreid artikel in het Engels over de fusie en de BASG, geschreven door een voormalig lid van de nationale WASG-raad, vind je hier

SAV, de Duitse zusterorganisatie van LSP is actief in zowel de Berlijnse BASG als in die Linke in West-Duitsland aangezien de invloed van het PDS-apparaat daar veel minder is en de partij een veel linkser en oppositioneel imago heeft omdat ze nergens mee in het beleid zitten. De samenstelling van het lidmaatschap daar is bijgevolg veel gezonder: in plaats van een groot passief en ouder lidmaatschap onder leiding van een almachtig partij-apparaat wordt de partij in het Westen vooral gedragen door basisactivisten. In Oost-Duitsland vaart SAV een volledige onafhankelijke koers met eigen gemeenteraadsleden zoals in Rostock. Wie nu nog beweert dat marxisten rigide mensen zijn: 3 verschillende benaderingen in 1 land: dat is pas flexibel!

Geen opmerkingen: