24 mei, 2007

Waar de reclamejongens van SP.a hun 'JA!'-mosterd vandaan hebben...pijnlijke zaak!

Gelezen in De Standaard van 23 mei 2007:

Ja!

SP.A voert campagne met de kernachtige slogan 'Ja!'. Helemaal nieuw is dat idee niet, een opkomende partij in het Duitsland van de jaren dertig pakte uit met dezelfde kreet. Waarmee we uiteraard geen enkele andere parallel willen suggereren.

onze speurneuzen:

Er werd een hele reeks JA! affiches ontworpen door de NSDAP voor verschillende referenda, voornamelijk voor het referendum van 10 april 1938 dat ging over de vraag of Oostenrijk moest aansluiten bij nazi-Duitsland. (bron: German Propaganda Archive)

Het is dus geen verkiezingsaffiche en in die zin is de vergelijking die De Standaard maakt niet echt op haar plaats. Er zullen wel meer propaganda-affiches te vinden zijn van dictators met een oproep om ja te stemmen bij een referendum. Het is eerder een voorbeeld van historische slordigheid van de journalist in kwestie. Het blijft natuurlijk aangebrand en het zal er wel op zitten tussen de SP.a en haar reclameburo.

Mediamanipulatie: niet zo moeilijk!

Bij wijze van proef hebben we een collage gemaakt van deze NSDAP-affiches en de banner van de nieuwsbrief van Johan Vandelanotte: dat geeft pas een aangebrand effect! Oordeel zelf maar...

Daarmee willen we natuurlijk niet vervallen in de ideeën van het sociaal-fascisme. Van het Vlaams Belang, NSV en menig ander neofascistische satelietorganisatie waren we de overname van dergelijke symboliek ondertussen al gewoon. Bij SP.a is het gewoon een zéér dom toeval of een 'sluwe' reclamejongen die dacht eens origineel uit de hoek te komen (met een gepikt idee)...

Dus voor alle duidelijkheid:

NEE! Johan Vandelanotte en de SP.a-top zijn geen fascisten! Het zijn gewoon neoliberalen in een progressief-ethische verpakking met een rode strik rond.


1 opmerking:

RrrPro zei

OUCH!!! [leek me al met een narig gevoel bekend voor te komen .. daarom dus -.- ]