10 mei, 2007

'CAPcartoon': Vlaamse kracht (VB)

cartoon door Ronny Barracuda

Hier onder kan u een zeer geestig artikel van onze collega-bloggers van links-socialisme over de betreffende VB-affiche lezen:

Vlaams Belang in penarie met verkiezingsaffiche

Het zit het Vlaams Belang in deze verkiezingscampagne niet mee. De partij botst nu op tegenkanting met haar belangrijkste affiche. VB-kopstuk Philip Dewinter had het werkstuk persoonlijk in elkaar geknutseld, aangezien zijn artdirector naar de Lijst Dedecker was vertrokken. Veel lessen uit het verleden werden er daarbij niet geleerd. En dan verwijzen we niet alleen naar de collaboratie tijdens WOII.

Terug naar de affiche in kwestie. Deze keer komt de onthutste reactie niet van niets vermoedende individuen die plots vaststellen dat ze op metershoge affiches een ruw anti-vreemdelingenstandpunt staan te verkondigen. Dan wel, tegen de achtergrond van een wijds korenveld, het radicaal-Vlaamse separatisme gestalte geven. Dit laatste aan de hand van een foto van een prettig middagje Bellewaerde, uit het familiealbum op My Space.

Deze maal tekent de leeuw op de nieuwe VB-affiche protest aan. Wellicht hoopte het VB het gedoe met vorige partijaffiches te omzeilen door een dier uit de savanne te laten opdraven. Moeilijker in positie te brengen dan Anke Van dermeersch na een avondje stappen kon zo'n beest niet zijn. En alles was aanlokkelijker dan het afzichtelijk ultraliberale economische programma van de partij. Mooi verkeerd gedacht, dus.

Moeilijk op te sporen was de ondertussen "bekende leeuw" op de VB-affiche niet. De viervoeter ging gisteren aankloppen bij de ombudsman van de Antwerpse stadsdiensten. De leeuw maakte er, met de snorharen tegen het loketraampje schurkend, verbaal en schriftelijk zijn grieven kenbaar.

"Dit is een schande. Ik weet van niks, zit rustig in mijn kooi wat rond te slenteren, tot ik plots hoor van de opzichters in de Antwerpse Zoo dat een neofascistische partij mijn kop gebruikt op haar plakwerk, en dit om zichzelf en haar tegen de arbeiders gerichte zaak populair te maken.

Vlaamse kracht! Ik ben nota bene afkomstig van een soort die enkel in oostelijk Afrika voorkomt. Mijn grootvader was een leeuw in het verzet tegen de Europese koloniale bezetter! Mijn vader en moeder militeerden in de savanne in de rode leeuwenvakbond, waarbij ze alle dieren verenigden in de strijd tegen het onderdrukkende safaritoerisme. Een schande is het, voor heel onze familie!

Kunnen die fascisten zich niet baseren op hun volkseigen beesten? Het koolmeesje, bijvoorbeeld. Vlaanderen, de Koolmees! Ik zie het zo voor mij. De fiere Vlaamse koolmees, ze zullen haar niet te-em-men! Hoe heet het baasje van die partij, eigenlijk? Ik begin hier bloed te ruiken."

De ombudsman, die angstvallig onder zijn loketraampje is weggedoken, piept: "Philip Dewinter. Hij was het. Ik niet, meneer. Ik heb niks tegen leeuwen uit Oost-Afrika. Behalve als ze een hoofddoek dragen, wat niet mag van onze burgemeester. Die heet Patrick Janssens, van de SP.a."

De klassebewuste leeuw schudt zijn manen heen en weer, en tokkelt ongeduldig met zijn klauwen op de rand voor het loketraampje. "Djeezus, nog nooit van godsdienstvrijheid gehoord? Ik vind dat moslimvrouwen het recht hebben om een hoofddoek te dragen, of er geen te dragen. Er zijn er hier blijkbaar meer die de arbeidersklasse willen verdelen.

Maar eerst moeten die rechtse affiches met mijn leeuwenkop erop eraf. Heb jij het adres van die Dewinter?"

De Antwerpse ombudsman steekt, weggekropen achter het loketraam, een arm in de lucht. Tussen zijn vingers bengelt een wit papiertje waar een adres staat opgekrabbeld. Vlaams Belang, Madouplein, Brussel. "Merci, kameraad. Ik heb honger. Ik denk dat ik mijn anti-imperialistische maag eens goed ga vullen met deze fanclub van het Vlaamse patronaat, die de leeuwen en de arbeidersklasse verdelen in de gerechtvaardigde strijd voor hun materiële belangen."

Philip Dewinter had het de laatste maanden niet onder de markt, met de overwinningsnederlaag in Antwerpen en de overlopers naar Lijst Dedecker. Maar dat hij in zijn eigen kantoor een gat uit de broek zou worden gebeten door de leeuw op zijn eigen partijaffiche, vond het VB-boegbeeld een wel zeer spijtig voorval.

"OK, OK, een koolmees zal het worden! En vergeet dat blank Europa!" waren de laatste woorden die Dewinter nog enigszins hoorbaar kon uitbrengen, nadat hij zich ijlings in het vrouwentoilet van het VB-hoofdkwartier had verschanst.

Geen opmerkingen: