14 april, 2007

artikel over CAP op HLN.be / belga

Op HLN.be lazen we gisteren:

Comité Andere Politiek strikt sp.a'er voor campagne in Limburg

De partij CAP (Comité Andere Politiek) trekt met voormalig burgemeester Jules D'Oultremont (sp.a) van Houthalen-Helchteren naar de federale verkiezingen. D'Oultremont werd aangeduid als lijsttrekker van de CAP-Kamerlijst.

D'Oultremont koos voor CAP na een serieus conflict met een aantal Limburgse sp.a-kopstukken. Uit ongenoegen met de gang van zaken in Houthalen-Helchteren, waar burgemeester Alain Yzermans (sp.a) de plak zwaait, richtte D'Oultremont ook de nieuwe politieke beweging Sociaal & Democratisch Houthalen-Helchteren op.

Ondemocratisch

Het Comité voor een Andere Politiek ontstond uit de bewegingen tegen de "ondemocratische Europese Grondwet" en tegen het Generatiepact. CAP beweert een politieke beweging van en voor gewone burgers te zijn. De nieuwe formatie werd op 28 oktober 2006 opgericht door onder andere Jef Sleeckx, die twintig jaar sp.a-parlementslid was, oud-sp.a-Europarlementslid Lode Van Outrive en oud-voorzitter Georges Debunne van het ABVV.

De start van de campagne van CAP-Limburg vond niet toevallig bij Ford in Genk plaats. "Werknemers van Ford Genk werden, net zoals de werknemers van Volkswagen Vorst in een recent verleden gconfronteerd met de neo en ultra Liberale realiteit : massaleafdankingen ondanks super-uitstekende bedrijfsresultaten", aldus de Limburgse partijleden.

CAP pleit in eerste instantie voor solidariteit, herverdeling aan werk, een versterking van de sociale zekerheid, rechtvaardige belastingen en een milieuvriendelijke economie. Het CAP wil naar eigen zeggen een alternatief vormen voor iedereen die ontgoocheldis in de werking van de traditionele partijen en een proteststem dreigen uit te brengen op rechts nationalistische partijen. (belga/hln)

Bedenking van marxisten.blogspot.com:

Houdt de VRT nog steeds vast aan het feit dat CAP geen nieuwswaarde heeft? De weigering om CAP laten mee te doen aan 'Doe de stemtest' lijkt meer en meer op een VRT-boycot onder druk van het politiek establishment, de SP.a op kop.

Hofnarren zoals Dedecker zijn ongevaarlijk (veel blauw geblaat maar weinig wol) en de PVDA is een gemakkelijke prooi om alles wat links is (links van SP.a en GROEN!) in het belachelijke te trekken... De journalisten moeten maar een paar standpunten van de PVDA over internationale kwesties oprakelen of gewoon wat spitten in hun onfris verleden.

Bij het CAP zijn zulke steken onder de gordel niet mogelijk gezien de zeer korte geschiedenis van de beweging en de onkreukbaarheid van het CAP-symbool bij uitstek, Jef Sleeckx. Een links alternatief dat moeilijk af te kraken valt, is niet interessant genoeg voor de 'staatszender' VRT.

Geen opmerkingen: