13 september, 2006

Grootste ziekenhuis in Duitsland in staking juist voor verkiezingen

Op dinsdag 12 september gingen de werknemers van het universitair Ziekenhuis Charité in Berlijn in staking voor looneisen. Het Charité ziekenhuis is één van de grootste van Duitsland met ongeveer 15.000 werknemers en is ook de tweede grootste werkgever in Berlijn. Het personeel heeft de staking ingezet juist 5 dagen voor de Berlijnse regionale verkiezingen met als doel het stadsbestuur – die ook bij het management betrokken is- onder druk te zetten. Tot nu toe heeft de directie nog geen enkele toegeving gedaan ondanks het feit dat er al 26 onderhandelingsrondes plaatsgevonden hebben.

Verlede week stemde 91,98 % van de werknemers om in staking te gaan. Deze actie moet gezien worden tegen de achtergrond van scherpe besparingen en dreiging van privatisering in het ziekenhuis. Verlede week vrijdag bracht een Duitse nationale krant , Die Welt, uit dat patiënten in het Charité ziekenhuis officieel gerantsoeneerd worden op 1 liter mineraal water per dag.

De Berlijnse WASG is zeer actief betrokken bij de ondersteuning van de staking. De woordvoerder van de vakbond Verdi, Carsten Becker, is nummer drie op de verkiezingslijst van de WASG voor zondag. Voor meer info over de WASG kun je terecht op www.socialisme.be of www.sozialismus.info (website van onze Duitse zusterorganisatie SAV)

Geen opmerkingen: