21 augustus, 2006

Marxisten over cadeaus van 800 miljoen euro


Eerder hadden we het hier al over de diamantsector (zie artikel over de Borsbeekse bomen). We moeten nu vaststellen dat onze woorden nog liggen te gloeien in het haardvuur, terwijl de regering de diamantsector een fiscaal cadeau geeft van zo'n slordige 800 miljoen euro (zie De Standaard 14.08).

In deze optiek is het misschien eens goed het artikel in Knack te lezen over de 'Duistere Diamant'. (Ja hoor, het nieuws moet niet altijd van bij de marxisten komen, ook de burgerlijke pers kan verontwaardigd zijn...) Concreet gaat het hier over hoe de diamantsector in Antwerpen aan het verhuizen is naar lageloongebieden. Hoe arbeiders daarop in India worden uitgebuit en aan een hongerloon moeten werken. Dit alles met maar 1 doel: het verhogen van de winsten!

En wat doet onze regering dan? Juist: de bedrijven een handje toesteken in hun winsthonger... Meer nog, om deze gunstmaatregel te kunnen verlenen, heeft onze regering gebruik gemaakt van wat lijkt op een gigantische witwasoperatie (de voorraden van de sector worden 'geactualiseerd' zonder dat er belastingen dienen op betaald te worden, meer info op site LSP).

Is het dan verwonderlijk dat dezelfde regering op steeds meer protest(stemmen) kan rekenen? Het wordt tijd dat we ons protest bundelen binnen een beweging die de arbeiders écht vertegenwoordigt. Een beweging die dit neo-liberalisme de rekening kan presenteren!

Geen opmerkingen: