03 januari, 2007

Voor het eerst een 'socialist' in Amerikaanse Senaat

Gisteren konden we volgend bericht lezen op HLN.be met als titel: Voor het eerst een socialist in Amerikaanse Senaat.

"Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten maakt een socialist donderdag zijn opwachting in de Senaat. De 65-jarige Bernard Sanders uit de noordoostelijke staat Vermont haalde het bij de verkiezingen in november van een zakenman die meer dan 7 miljoen dollar in zijn campagne had gestoken." En verder: "Sanders doet al dertig jaar aan politiek. De jood uit Vermont met wortels in New York was van 1981 tot 1987 burgemeester van Burlington. Onder zijn ambt groeide de stad uit tot een van de meest welvarende steden in de VS en de burgemeester oogstte hierdoor heel wat populariteit. In 1990 behaalde hij een zetel in het Huis van Afgevaardigden en hij werd tot zeven keer toe herverkozen."

Bernie noemt zichzelf socialist maar verwijst dan altijd naar het “democratisch socialisme zoals in de Skandinavische landen.” Bernie is dus een sociaal-democraat en heeft ook al de nodige politieke bochten genomen maar hij blijft inderdaad wel een fenomeen in de Amerikaanse politieke arena. In vol Reagan-tijdperk in de jaren ’80 startte Sanders als burgemeester van Burlington verschillende ‘zustersteden-projecten’ op met steden in de Sovjetunie én Nicaragua (de ‘politieke niersteen’ van Ronald Reagan) Dat is inderdaad vrij ongezien in de VS. Garisson Nelson, professor politieke wetenschappen van de universiteit van Vermont beaamt het ‘vreemde eend in de bijt-statuut’ van Bernei Sanders: "Hij heeft geen politieke partij, geen persoonlijke rijkdom om zijn campagne te financieren, geen invloedrijke familie en is niet bepaald aantrekkelijk. En toch kiest de meest landelijke staat van de VS een socialistische jood uit New York als vertegenwoordiger".

Hij is alvast een voorbeeld dat er een potentieel is voor een ‘derde partij’ in het Amerikaanse tweepartijensysteem die zich dan nog eens duidelijk profileert als spreekbuis voor de werkende klasse. Keerzijde van de medaille is dat Bernie zelf een rem is op het proces voor de vorming van een onafhankelijke, progressieve arbeiderspartij aangezien hij bewust konkelfoest met de democraten en er de nodige (electorale) afspraken mee maakt.

Meer info:
http://bernie.house.gov/
http://bernie.org/

Geen opmerkingen: