07 juli, 2009

16 juli in Gent: internationale publieke meeting: "20 jaar na de val van de muur‏"

Publieke bijeenkomst van het CWI (*):
(* internationale socialistische organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is)
"20 jaar na de val van het stalinisme"

1989 was een keerpunt in de geschiedenis. Er kwam een einde aan de stalinistische regimes in het Oostblok. Wereldwijd werd de illusie verspreid dat het kapitalisme het enige mogelijke systeem was dat bovendien zou zorgen voor meer welvaart en vooruitgang. 20 jaar later blijft er van die illusies weinig over. Het kapitalisme kent vandaag een bijzonder diepe crisis, wat de discussie over alternatieven terug op de agenda zet. Om die discussie te kunnen aangaan, moeten we lessen trekken uit wat fout is gelopen in het Oostblok.

Op de internationale zomerschool van het CWI komende week in Gent organiseren we op donderdagavond een publieke meeting waarop iedereen welkom is en waar we zullen ingaan op 20 jaar val van het stalinisme. We zullen het daarbij hebben over de val van deze regimes, de gevolgen hiervan en de toekomst voor het socialisme.

De meeting wordt voorgezeten door Lucy Redler, een gekende linkse socialiste uit Berlijn die door de Duitse media wel eens “Rode Lucy” werd genoemd. Onder de sprekers verschillende activisten die het stalinisme zelf hebben meegemaakt. Er zal worden gesproken door Igor Yasin, een linkse socialist uit Rusland, en René Henze uit Duitsland. René was in 1989 actief in de beweging voor meer democratie en socialisme en is tot vandaag nog steeds actief in die strijd als lid van de Duitse zusterorganisatie van LSP.

We zijn ook trots dat we een socialistische activist vanuit China kunnen aankondigen. De afgelopen jaren is het CWI systematischer tussengekomen in China en werd een kern opgebouwd rond de socialistische website Chinaworker.info. Een activist uit China zal op de meeting spreken over de situatie in dat land en de strijd voor socialisme in China.

De meeting zal worden afgesloten door Peter Taaffe, de algemeen secretaris van de Socialist Party (Engeland en Wales). Peter is een oudgediende van de strijd voor een socialistisch alternatief en speelt al enkele decennia een leidinggevende rol in onze internationale organisatie.

Deze meeting is een aanrader voor al wie kennis wil maken met het CWI en onze opvattingen. Mogelijk zal deze meeting geen antwoord bieden op al je vragen, maar het kan een nuttige kennismaking met een levendige, strijdbare en jonge internationale socialistische beweging zijn. Op onze zomerschool zullen er immers een 300-tal linkse socialisten vanuit heel Europa en zelfs van ver daarbuiten aanwezig zijn.

Hierbij de praktische details voor de meeting:

* Datum: donderdag 16 juli om 19u
* Plaats: auditorium E van de Blandijn, Blandijnberg te Gent
* Organisator: Actief Linkse Studenten in samenwerking met het CWI

website LSP: socialisme.be

website CWI: socialistworld.net

Geen opmerkingen: