26 september, 2007

Het cijfer van de week

artikel overgenomen van polsslagnonprofit.blogspot.com
Momenteel is er een nationale staking aan de gang bij General Motors in de VS. De staking gaat o.a. over looneisen en jobzekerheid. Over de ziekteverzekering zou er al een akkoord zijn maar de materie heeft wel een mobiliserend effect op de GM-gepensioneerden.

In de VS kost de ziekteverzekering (in privé handen) stukken van mensen waardoor er 47 miljoen mensen sowieso uit de boot vallen. Veel werkenden hangen af van hun werkgever wat de ziekteverzekering betreft. Deze situatie zorgt ervoor dat sommige Amerikanen blijven werken tot hun dood omdat ze anders de ziektekosten niet kunnen dragen... nooit op pensioen gaan: een nare gedachte!

Bij GM in de VS zouden de ziekteverzekeringskosten voor de 340.000 gepensioneerden van het bedrijf oplopen tot 50 miljard dollar (50.000.000.000!). De directie wil alles onderbrengen in een privaat fonds met een éénmalige betaling door GM. Elke syndicalist en werknemer met wat 'brains' weet dat er 'stront aan de knikker is' met zo een regeling: het is een financiële constructie die het doorvoeren van besparingen in de toekomst vergemakkelijkt.

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de gepensioneerden talrijk komen opdagen aan de stakerspiketten en tal van gepensioneerdenverenigingen hun solidariteit uitgesproken hebben met de stakers.

Geen opmerkingen: