04 april, 2007

SOS Democratie: Hypocrisie van het Vlaams Belang. Tijd voor een ANDERE politiek!

opiniestuk door Jan,
Blokbuster Aalst

Het Vlaams Belang stelt in haar verkiezingspropaganda dat het establishment hen monddood wil maken. Tevens stelt Vanhecke dat een meerderheid van de bevolking akkoord zou gaan met zijn harde, rechtse aanpak. De afgelopen jaren en maanden hebben echter aangetoond dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een ander alternatief. Een links alternatief.

Het VB buit traditioneel zijn rol als underdog uit om beter over te komen bij een breed publiek. Maar datzelfde publiek is de laatste jaren ook de stille getuige van de contradicties in de VB-propaganda. Hoe is het mogelijk dat een VB’er zoals Wim Wienen oproept om de politie in te zetten tegen stakerspiketten terwijl de partij zogezegd de arbeidersklasse steunt door te reageren op de vakbondsuitsluitingen van haar militanten? Het is vandaag voor vele syndicalisten duidelijk dat de harde, neoliberale aanpak van het VB niks zal verbeteren op de werkvloer, integendeel. Op de Blokbusterbetoging tegen het economische congres van het VB in 2005 waren dan ook vele syndicalisten aanwezig.

Verder wil het VB ons wijsmaken dat ze worden geboycot door de media en de bazen. Het VB heeft echter veel steun onder de omhooggevallen KMO-boeren en gebruikt die ook. Een pervers voorbeeld is de familiedag in Bobbejaanland laatstleden toen het park enkel toegankelijk was voor VB-militanten. Het VB heeft achter de schermen zowel burgerlijke bondgenoten als burgerlijke plannen …

Ook jongeren worden door het VB verleid. Hoewel het wordt ontkend, is het duidelijk dat de jarenlange racistische campagnes van het VB, in combinatie met werkloosheid en armoede ervoor hebben gezorgd dat vele jongeren een zondebok zoeken voor hun problemen. Blokbuster toont echter aan dat jongeren ook in staat zijn om de ware oorzaken van hun problemen aan te pakken via politieke acties en betogingen. De laatste anti-NSV betoging in Antwerpen was dan ook een sprekend voorbeeld.

Met de verkiezingen in aankomst is er nood aan een partij die brede lagen van arbeiders en jongeren kan vertegenwoordigen. Zo een partij zou een enorme kans zijn voor vakbondsmensen en jongeren om hun ideeën vorm te geven en acties uit te werken. Denken we hiermee dat we de kiesdrempel gaan overschrijden? Helemaal niet. Het ware wel prachtig maar het halen van hoge percentages op zich is niet ons doel. Er moet een krachtsverhouding uitgebouwd worden in de maatschappij waarmee we onze rechten kunnen verdedigen. Stel je eens voor hoe de strijd tegen het Generatiepact zou zijn verlopen mochten we over een echte brede en actieve arbeiderspartij beschikt hebben!

De strijd tegen extreemrechts kan een enorme boost krijgen via CAP. Een waardig politiek alternatief kan duizenden proteststemmen van het VB wegkapen. Onze kameraden zijn over de taalgrenzen actief. Overal in het land komen we tussen bij acties en stakingen. We laten ons niet verdelen door communautaire spelletjes. De klassenstrijd laat zich niet tegenhouden door taalbarrières.

Steun daarom als antifascist de CAP-campagne! Haal peterslijsten op of hang affiches uit in je buurt. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons. Tijd voor een andere politiek!

Geen opmerkingen: