18 april, 2007

SATIRISCHE column: STAKINGS BrOkkeN

STAKINGS BrOkkEn

Enkele uitgesproken meningen over het stakingsrecht…

Naar aanleiding van de staking in Zaventem en de treinstaking deze week ging de media op zoek naar allen die hun mening wilden ventileren over het ondertussen vermaledijde stakingsrecht. De redenen waarom de werknemers in staking gingen deden er even niet toe.

Een jongeman die om een MP3-speler wordt neergestoken zet gans het land in rouw. Vier treinbegeleiders die bont en blauw geslagen worden vallen echter niet onder het item ‘zinloos geweld’ aangezien er een reactie op kwam vanuit de georganiseerde arbeidersbeweging…Bleiten mag, eisen stellen en kracht bijzetten niet!

"Werknemers moeten hun plaats kennen!" , zal menig bedrijfsleider en politicus gedacht hebben. De AA (de Anonieme Aandeelhouders) waren misnoegd omdat ze gestoord werden tijdens het (laten voor)lezen van de krant door allerhande verontrustende stakingstijdingen. Het nieuws van Opel Antwerpen maakte echter alles goed: GM zet de schaar in het personeelsbestand (dat is altijd goed voor de beurswaarden) en de vakbond bij monde van Kennes (ABVV en SP.a –kandidaat bij de komende verkiezingen) gaf blijk van weinig intentie tot verzet. Hét ideale ochtendnieuws bij de croissants en kaviaar met Champagne: de werknemers van Opel Antwerpen worden als lammetjes overgeleverd door ‘hun woordvoerders’ aan de winsthyena’s (de geuzennaam van de AA; klinkt wel nog wat te ‘actief’ voor mensen die al nietsend fabelachtige sommen geld opstrijken)

We kunnen alleen maar hopen dat de arbeiders hun lessen getrokken hebben uit het Volkswagen-scenario en met een collectieve en georganiseerde ‘welgemeende fuck you’ naar het management ‘hun woordvoerders’ kunnen corrigeren.

De meningen over stakingsrecht
Karel Van Eetvelt
De roedel omhoog gevallen zelfstandigen van Karel Van Eetvelt, in de wandelgangen wel eens ‘Unizo’ genoemd, pleit voor een wettelijke waarborg voor openbare dienstverlening. De werkgeversorganisatie van de ‘lagergediplomeerde’ uitzuigers van het werkvolk, respecteert volgends de krant Metro het stakingsrecht, maar dan alleen als "ultiem laatste redmiddel bij uitzichtloze sociale conflicten." Dit wil zeggen: enkel tijdens zon- en feestdagen. Toen een andere journalist ’s morgens vroeg Karel uit zijn bed belde, gaf hij nog halfslapend de korte reactie: "Privatiseren die boel, dan is het probleem opgelost!" Echter een kwartier later aan de keukentafel, in kamerjas maar mét stropdas, en na twee sterke koffies viel Karel zijn Euro en corrigeerde zijn eerste uitlating tegenover de bewuste journalist. "Shit… het personenvervoer bij de NMBS: daar valt geen geld te rapen…euh… wij respecteren het stakingsrecht, maar dan alleen als ultiem laatste redmiddel bij uitzichtloze sociale conflicten."

Dylan Casaer

Verder willen we de lezer ook nog de reactie van de immer gebruinde Tony Blair van de Faluintjes, Dylan Casaer van de SP.a, niet onthouden. Dylan vindt dat de staking haar doel dreigt voorbij te schieten door de reizigers in de gordijnen te jagen, terwijl die net een bondgenoot kunnen zijn in de strijd voor meer veiligheid op de treinen. Tot hier toe alles OK maar dan komt de opmerking die onze dierbare Dylan typeert: hij pleit voor "creatievere acties", zoals een stille optocht of een betaalstaking… Een betaalstaking bij forenzen die allen een treinabonnement hebben: dat zal nogal een impact hebben! Gelukkig stelt hij zich niet de vraag wat de ‘dresscode’ is bij zo een betaalstaking… hoe is een echte socialist nu weer al gekleed?

Bart De Wever

De partijen Spirit, NVA en Open VLD zijn voorstander van een minimale dienstverlening die uiteraard in de wet moet ingeschreven worden. De overal-een-mening-over-hebbende Bart De Wever van NVA wist er aan toe te voegen dat: "Enkele tientallen personeelsleden die tienduizenden reizigers gijzelen", onaanvaardbaar is. Nu beginnen we ons toch ernstige vragen te stellen bij de telcapaciteiten van onze Vlaamse betweter… Aha: nú weten we vanwaar al die fabelachtige geldtransfers van Vlaanderen naar Wallonië komen…

De spreekwoordelijke hond met een hoed op

Woef, WOEF, WOEF! (Het is een schuimbekkende staker , waarschijnlijk van de Volkswagen-hooligans van de FGTB want hij zit al in mijn kuiten te bijten... blaffende honden bijten dus wél!)

de VVR

Het beste houden we natuurlijk voor het laatste… De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) vatte de staking van vrijdag bondig samen: "In de VS zouden de stakers zijn ontslagen, in Rusland zijn verdwenen in een werkkamp en in China stilletjes zijn geliquideerd". Wil je de combinatie van de drie? Stem dan op 10 juni voor een Vlaamse republiek onder leiding van het Vlaams Belang!

Geen opmerkingen: