02 april, 2007

Nog nieuws uit Duitsland.

WASG

Het politiek instrument sterft een stille dood maar het project leeft verder!

De nieuwe partij WASG (Electoraal Alternatief voor Werk en Sociale Rechtvaardigheid) is niet meer... Op 24 en 25 maart beslisten de nationale congressen van de Duitse linkse partijen WASG en de Linkspartei/PDS met een grote meerderheid om te fusioneren en de formatie “Die Linke” (“Links”) te vormen.

Onze Duitse kameraden van SAV nemen hier een genuanceerde positie in. Hieronder volgt een beknopt overzicht. Voor een uitgebreider artikel omtrent de kwestie verwijzen we graag naar het artikel van Sascha Stanicic van de SAV en verkozen in de Nationale Raad van WASG.

In Oost-Duitsland zullen we alvast niet meegaan in de nieuwe partij aangezien in dit landsgedeelte de PDS deel uitmaakt van het establishment via deelname aan lokale coalities en deelstaatregeringen. De sociale afbraakpolitiek is er niet minder om.

De Berlijnse WASG, die juist ontstaan is als reactie tegen de sociale afbraakpolitiek van de Berlijnse SPD-PDS coalitie, gaat niet mee in het fusieverhaal en zal zich omvormen tot een aparte regionale partij. De WASG beschikt over gemeenteraadsleden in de diverse Berlijnse kiesomschrijvingen en over een goede kern van activisten. De Berlijnse WASG is ook de afdeling van de meest bekende trotskiste van Duitsland: Lucy Redler, door de pers gedoopt als ‘Rote Lucy’.

In West-Duitsland zullen onze kameraden wel in de nieuwe fusiepartij gaan aangezien de PDS daar gezien wordt als een linkse oppositiepartij en bestaat uit voornamelijk activisten en niet overheerst wordt door de loodzware PDS-partijbureacratie van mandatarissen en vrijgestelden. De PDS heeft zich daar nog niet verbrand aan machtsdeelname.

Maandblad van de SAV in een nieuw kleedje (zie afbeelding)

Het maandblad van onze Duitse zusterorganisatie ‘Solidarität’ is vanaf april in een nieuw kleedje gestoken. De opsmuk bestaat in een reeks van nieuwe rubrieken, een geheel andere lay-out én kleurendruk. Doorheen de ervaring van de WASG heeft de SAV haar invloed duidelijk uitgebreid en beschikt ze ook over heel wat nieuwe leden, afdelingen en een reeks van gemeenteraadsleden. Ook kreeg de SAV een gezicht in de nationale massamedia via ‘Rote Lucy’. Onze propaganda-instrumenten moesten dan ook aangepast worden aan de nieuwe situatie.

website van de SAV: www.sozialismus.info

Geen opmerkingen: