12 december, 2006

Werkgeversfederatie Agoria boos om te hoge oprotpremies bij Volkswagen.

Het is inderdaad ongehoord dat de werknemers van Volkswagen hoge oprotpremies krijgen: deze zijn immers een privilege voor managers die hun job niet doen…denken we maar aan Jan Coene van Picanol!

Wie vrijwillig opstapt bij Volkswagen, mag rekenen op een vergoeding tot 144.000 Euro. Wat op zich al opmerkelijk is: zelfs de interimarbeiders ontvangen een vertrekpremie; 25.000 Euro. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen arbeiders of bedienden.

Voor de vaste werknemers van Volkswagen voorziet de regeling in een premie van een maand brutoloon per jaar anciënniteit, op basis van het salaris van de nachtploeg. Voor wie meer dan 25 jaar anciënniteit heeft, betekent dat 144.000 Euro. Van die vertrekpremie houden de werknemers iets meer dan 50 procent over. Onnodig te vermelden dat het hier gaat om historisch hoge bedragen voor ons land. Zoals een arbeider in de bouw in een comment op HLN.be schreef: “Er is één ding dat we van VW kunnen leren in de bouw: STAKEN want dat brengt uiteindelijk precies toch goed op.”

Voor diegenen die menen dat deze premies te hoog zijn: de aandeelhouders die de grote winsten opstrijken (meer dan 1 miljard Euro verlede jaar) doen dit door…hun luie kloten te schuren terwijl de arbeiders de laatste jaren als citroenen zijn uitgeperst om de winsthyena’s hun honger te stillen. Vanuit dit perspectief is een ‘gouden schop onder de kont’ toch wel het minste dat de directie kan doen. Gisteren zijn alvast een 700-tal werknemers zich komen registreren voor de vertrekpremie.

We citeren Stephan Vanhaverbeke, directeur van het sociaal departement van Agoria, die al bleek wordt bij de gedachte alleen al van een zeer nare toekomst voor de bedrijfswinsten bij herstructureringen: “Dat is twee tot drie keer meer dan bij andere dergelijke herstructureringen in ons land…Dit akkoord zal natuurlijk aanstekelijk werken, dat is quasi onvermijdelijk. Maar iemand met een beetje gezond verstand, zou zeggen: wat zich daar heeft afgespeeld, is onredelijk. Dit mag de norm niet worden.” (HLN.be)

Ondertussen is ook bekend gemaakt dat de afdeling Henegouwen-Namen van ABVV Metaal op 11 januari gaat betogen voor de zetel van werkgeversfederatie Agoria in Charleroi. Ze willen hun solidariteit met de werknemers van VW Vorst betuigen. Ongeveer 35 procent van de getroffen werknemers komen immers uit die regio. De metallo's reageren op de houding bij de werkgevers, terwijl de sector grote winsten kent. De vakbond bekritiseert ook het flexibiliteitsakkoord dat met Agoria is ondertekend.

Geen opmerkingen: