20 oktober, 2006

School mag geld vragen voor eten in refter! Uitverkoop van diensten aan de bevolking: het begint altijd klein…

Voor diegenen die menen dat het wel allemaal zo geen vaart zal nemen met de uitverkoop van diensten aan de bevolking: er is alvast een freaky precedent in het Gemeenschapsonderwijs. In eerste instantie lijkt het zeer onschuldig maar een lawine begint ook zeer bescheiden.

Waar hebben we het over? Het Maerlant-atheneum in Blankenberge laat de leerlingen die 's middags blijven eten betalen (40 cent) voor het gebruik van de refter als ze niets kopen. Toppunt van alles: de school is zich van geen kwaad bewust. De regeling schijnt al meer dan 10 jaar te bestaan en is opgenomen in het schoolreglement dat de ouders ondertekenen bij de inschrijving. Volgens directrice Christine Helders doen andere scholen hetzelfde. En daarmee is de kous af?

Uiteraard bestaan er regels om dergelijke toestanden in te dijken maar die regels worden natuurlijk spitsvondig omzeild: daar is men in België immers olympisch kampioen in.

De commissie Zorgvuldig Bestuur van de Raad van Ouderverenigingen van het Gemeenschapsonderwijs verbiedt om geld te vragen voor het gebruik van de refter op zich … en nu komt de aap uit de mouw: wél kan een school een vergoeding vragen voor de middagopvang.

De perverse redenering van het gemeenschapsonderwijs doet hiermee een doos van Pandora open! De principes van gratis onderwijs en alles wat ermee samenhangt, worden hiermee naar de prullenmand verwezen als men allerhande ‘diensten’ in het schoolgebeuren gaat beginnen apart aanrekenen.

Het gemeenschapsonderwijs volgt een advies van de commissie Zorgvuldig Bestuur waarin men stelt dat: "Een school in die gebouwen (refter, sporthal) kan voorzien in dienstverlening zoals toezicht, maaltijden en andere. Hiervoor kan wel een vergoeding gevraagd worden, die evenredig is met de effectief gemaakte kosten." en dus "Het aanbieden van een refter voor het opeten van meegebrachte boterhammen is zo een dienst."

Dit heeft natuurlijk zijn redenen! De financiële middelen voor onderwijs zijn sinds de jaren ’80 serieus geslonken. Het aandeel van de onderwijsuitgaven in het BNP daalde in die periode met meer dan 30% van 7% in 1980 naar minder dan 5% nu, en dat terwijl vooral in het hoger onderwijs het aantal studenten fors toenam. Zulke maatregelen zoals in Blankenberge maken het de overheid nog gemakkelijker om nog meer de bijl te zetten in de financiële middelen van het onderwijs aangezien de scholen zelf op zoek gaan naar ‘alternatieve financiering’ die er meestal op neerkomt: de gebruiker betaalt (klinkt bekend, niet?)

De besparingen zetten ook de deur open voor allerhande privé-bedrijven om in het onderwijs binnen te sluipen via sponsoring en dergelijke. Reclame op school: waarom niet? Een lessenpakket aangeboden door een bedrijf: waarom niet? Zo zou je tot de situatie kunnen komen dat Mc Donalds gratis lessen milieu-opvoeding aanbiedt (en daarbij vergeten we even het feit dat ze grote stukken van het Amazonewoud vernietigen voor hun veestapel) of Coca Cola een workshop ‘democratie’ verzorgt (terwijl diezelfde firma er in Latijns Amerika een sport van maakt om syndicale militanten een kopje kleiner te maken met doodseskaders) In de VS zijn zulke praktijken al goed inge(ham)burgerd.

Zijn de linkse socialisten aan het overdrijven? We weten heel goed dat daar waar gratis diensten ineens betalend worden, de privé er als de kippen bij is om tenminste een deel van de koek in te pikken: er hangt immers geld aan vast.

Het enige alternatief om een echt gratis onderwijs te garanderen is een consequente strijd voor meer middelen zoals de ACOD-delegatie van de VUB eist: terug 7% van het BNP voor het onderwijsbudget!

Bron: belga

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Op "diensten" een bepaalde geldwaarde plakken is een eerste voorwaarde om die diensten te kunnen privatiseren. Wat niets kost kan ook niets opbrengen.

Anoniem zei

De hoge heren zijn zich natuurlijk van geen kwaad bewust ...

Maar laten we eens een rekensom maken:

gezin x heeft 3 kinderen die in zulk een school iedere middag hun boterhammetjes opeten én zelf nog een blikje meebrengen. Ze hoeven dus in principe niks te betalen.

De ouders mogen dan eind oktober 24 EURO ophoesten (968 BEF) want:

20 dagen school in oktober (woensdagen uitgezonderd)

3 kinderen

0.40 EURO per dag/kind =

24 EURO !!!

Een leuk cadeautje voor de minder gegoede en/of kroostrijke gezinnen ... maar ja, voor deze "dienst" moet je natuurlijk iets overhebben he. Welke "dienst"? Ah ja, dat je kinderen daar gewoon aan een tafeltje in een lokaal kunnen zitten ... Schandalige afzetterij is het! Geef onderwijs de middelen die het nodig heeft en dit zou nooit gebeuren!

Doe zo voort meneer Vandenbroucke!

Ik weet alvast op welke partij ik zal stemmen met de federale verkiezingen! Een partij die ons steunt in de strijd tegen neoliberale onderkruipers zoals uzelf en uw achterbakse vriendjes!

EEN NIEUWE ARBEIDERSPARTIJ!

Anoniem zei

Coca-Cola sponsort al een intelligentietest in ruil voor reclame in de test.
Commentaar van de commissie zorgvuldig bestuur: in de test is coca-cola niet herkenbaar.
Nochtans herkent een meerderheid van de kinderen het wel.
Commentaar ministerie consumentenzaken: coca-cola is een generich product, reclame mag dus!