18 oktober, 2006

Aftellen naar 28 oktober…en daarna?

Op 10 dagen voor de Dag voor een Andere Politiek puilt de mailbox van de nauwe medewerkers van het CAP uit van voorstellen, open brieven en werkteksten over hoe het verder moet na die bewuste 28 oktober.

Afgelopen zaterdag kwamen we met jongeren en vakbondsdelegees van CNAP-Aalst samen om enkele zaken te bediscussiëren. Naast een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen bespraken we ook het voorstel van motie voor 28 oktober. Op het einde van de conferentie zal er een korte tekst ter stemming voorgelegd worden dat geldt als soort van besluit van de dag en dat ook dienst zal doen als persbericht.

In eerste instantie moet 28 oktober een succes worden. Daarna zal ongetwijfeld de discussie losbarsten over de structuur van de beweging, een werkbare naam voor de federale verkiezingen, het verder uitdiepen van het programma, positionering tegenover andere organisaties en partijen en ga zo maar verder. Belangrijk zal zijn dat al deze kwesties op een democratische en zo breed mogelijke manier bediscussieerd worden in de lokale afdelingen/groepen.

Tot kort voor 28/10 worden nieuwe groepen opgezet in o.a. Brugge en Turnhout. Het is de bedoeling dat het oprichten van nieuwe afdelingen/groepen in een stroomversnelling terecht komt na de conferentie én dat de bestaande groepen geconsolideerd en uitgebreid worden.

De bovengenoemde discussiepunten zijn te belangrijk om ze te laten beslechten in beperkte clubjes in kunstmatige structuren. Overstructurering en centralisatie kan de adem van de nieuwe politieke formatie voortijdig afsnijden. Overkoepelende structuren moeten het overleg en debat stimuleren, niet versmachten maar mogen ook niet leiden tot immobilsme. De beweging zal zich op vrij spontane manier structureren naargelang de mogelijkheden en de noden. De dingen in organisatorische richting ‘forceren’ zal enkel contra-productief blijken.

Wat zeker en vast niet mag gebeuren is dat men de beweging opzadelt met een ‘neo-bureaucratie’ die bepaalt wie recht van spreken heeft en wie niet en die in de plaats van de basis beslissingen neemt en uitvoert. Vooral (maar zij niet alleen) de vele syndicalisten zullen allergisch reageren indien het die kant op zou gaan: we hebben al onze buik vol van de vakbondsbureaucratie, laat staan dat we er nog een tweede zouden bijnemen! Democratie in de discussies, de beslissingen én de uitvoering is fundamenteel: hierbij staat of valt de nieuwe politieke formatie.

Hier onder kan je het geamendeerd voorstel van motie voor 28 oktober lezen zoals we het in Aalst bediscussieerd hebben. Dit is uiteraard geen ‘te nemen of te laten’ voorstel maar eerder onze bijdrage tot de discussie.

VOORSTEL MOTIE 28 OKTOBER zoals door CNAP Aalst geamendeerd:

Het Comité voor een Andere Politiek en Une Autre Gauche zijn slechts de initiatiefnemers van een veel bredere beweging die wordt gedragen door vertegenwoordigers en militanten van vakbonden en andere sociale bewegingen. De deur blijft wijd open staan voor alle geïnteresseerden die zich willen engageren. Inderdaad, de beweging wil alle mogelijke bestaande linkse en progressieve initiatieven samenbrengen en zeker niet vervangen, maar meteen ook overstijgen en zich richten tot allen in België die op zoek zijn naar een geloofwaardig alternatief voor het huidige neoliberaal beleid. Het toenemend aantal plaatselijke comités speelt daarbij een belangrijke rol.

De beweging verzet zich tegen het neoliberale beleid van alle traditionele politieke partijen met hun kritiekloze goedkeuring van het liberaal en ondemocratisch ontwerp van Europese grondwet én van het generatiepact. Daar tegenover streeft de beweging naar een democratische maatschappij waarin niet langer geproduceerd wordt voor de winsten van enkelen, maar voor de behoeften van iedereen, zonder roofbouw te plegen op het milieu. Dergelijk project vertrekt vanuit de sociale noden en verzuchtingen van brede lagen van de bevolking, ongeacht of deze Vlaams, Waals of Brussels, mannelijk of vrouwelijk, niet-Belgisch, illegaal,…, is. Aan dit politiek project moet in de volgende maanden volop gewerkt worden en vandaag, op 28 oktober, is daartoe in werkgroepen slechts een aanzet gegeven. Er moet gewerkt worden aan de toekomst van de sociale zekerheid in de ruime zin van het woord, aan tewerkstelling, verloning en afdankingen, aan bescherming van de syndicale rechten, aan een ontvoogdend beleid t.a.v. diegenen die sociaal worden uitgesloten, aan de woningnood, het milieu, en het tot stand brengen van een werkelijk democratisch, sociaal en internationaal solidair Europa.

Drie stellingen werden aan de plenaire vergadering voorgelegd:

1° Het is eerst en vooral noodzakelijk de beweging verder uit te bouwen onder de vorm van een strijdbaar, positief politiek programma, dat radicaal het tegenovergestelde is van het huidig neoliberaal beleid.

2° We zullen deelnemen aan de eerstvolgende federale verkiezingen, zonder afbreuk te willen doen aan de dynamiek die nu eenmaal eigen is aan een beweging.

3° Tussen alle geïnteresseerde Vlamingen, Walen en Brusselaars moet zo intensief mogelijk worden samengewerkt. UAG en CAP moeten hun samenwerking onverminderd verder zetten en er naar streven één gezamenlijke efficiënte samenwerkingsvorm uit te bouwen, die zich zelf naargelang de noodzaak kan uitbreiden.

Geen opmerkingen: