26 september, 2006

Spontane staking bij SAPPI Lanaken vandaag

Op de website van het Laatste Nieuws http://www.hln.be/ wordt gemeld dat er vandaag bij papierproducent Sappi in Lanaken een spontane actie is uitgebroken onder het personeel van de technische dienst.

Een ABVV-delgee bij SAPPI, Theo Mewis (zie foto), was onlangs nog te gast bij CNAP Aalst op de ‘Avond voor een Andere Politiek’ om een woordje uitleg te geven over de herstructureringen in het bedrijf. Verspreid over 2 jaar tijd moeten 123 werknemers afvloeien op een totaal van ongeveer 700 mensen. De werknemers van de technische dienst protesteren met hun actie van vandaag tegen het eenzijdig afschaffen van een synergiepremie.

Verder bericht HLN dat: De werknemers van de technische dienst kregen maandag van de directie te horen dat de synergiepremie die de werknemers in Lanaken krijgen uitbetaald wanneer ze in de vestiging van Sappi in het Nederlandse Maastricht gaan werken, eenzijdig wordt afgeschaft. "Die beslissing is de mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De werknemers van de dienst hebben vandaag spontaan het werk neergelegd", zegt vakbondssecretaris Jan Staal van het ABVV.

De consultatiefase in het kader van de wet Renault loopt op zijn laatste benen. De onderhandelingen over een sociaal plan starten in principe op 2 oktober. Met hun beslissing van gisteren toont de directie duidelijk dat ze de weg van de confrontatie kiest. Anderzijds kan het ook zijn dat het management aftast hoe ver ze kunnen gaan en kijken ze hoe de werknemers reageren op hun provocatie. De actie van vandaag is echter een duidelijk signaal dat de arbeiders zich niet als lammetjes naar de slachtbank laten leiden. Wij wensen de werknemers alvast veel sterkte in hun strijd!

Geen opmerkingen: