25 september, 2006

De ondragelijke lichtheid van het miljardairschap.

SATIRISCHE column ‘RODE brokken’ nr 1

De ondragelijke lichtheid van het miljardairschap of
de nieuwe Forbes-lijst van de 400 hardste werkers in de VS.


Om maar meteen met de deur in huis te vallen, time is money, you know... Het moet maar eens gedaan zijn om die arme sloebers en aanstellers in allerhande volkswijken, ghetto's en tutti quanti hier en in de Derde wereld ( ze betalen nog niet eens de huur voor de eerste 2 werelden!) voortdurend in de spotlights te zetten! Gelukkig is er nog het tijdschrift Forbes die de zielenpoten van miljardairs op deze kleine planeet hun schaarse momenten van aandacht schenkt. Echter aan de astronomische bedragen van hun vermogen zou je er aan twijfelen of zij op dezelfde planeet wonen als wij, gewone stervelingen die elke dag onze arbeidskracht moeten zien te verpatsen om te (over)leven. En als we daar dan nog in slagen om dit op een relatief deftige manier te doen, zouden we eigenlijk niet mogen vergeten een kaarsje te branden voor onze wilde weldoeners die speciaal zo rijk (als de zee diep en eigenlijk nog véél dieper) geworden zijn om ons werk te geven, de economie doen draaien, het risico van het ondernemen aandurven…kortom de last van de ganse wereld dragen. Maar denk je dat onze miljardairs hiervoor een bedankje krijgen al zij het maar een sluiks schouderklopje? Neeeeee, ondankbaarheid is ’s werelds loon zoals steeds blijkt. Erger nog; er zijn zelfs zo van die verdachte sujets (met of zonder krantje dat ze iedereen trachten aan te smeren) die durven beweren dat het klootzakken zijn die ons uitbuiten!

Nummer 1 zielenpoot van dienst is zoals vorig jaar: Bill Gates. Je kent hem wel: die Balkenende-kloon van Microsoft. Hij heeft zich serieus in het zweet gewerkt om een spaarpotje van 53 miljard dollar kunnen aan te leggen.

Zijn bloed-, zweet- en tranenspoor wordt op de voet gevolgd door Warren E. Buffet van de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Deze noeste werker heeft een kapitaaltje bij elkaar gesprokkeld van 46 miljard dollar. De achterstand op onze Bill heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de heer Warren soms wel eens in het geniep ontsnapt uit de bureau om een sigaretje te gaan roken. Ja, ja; zelfs onder onze weldoeners schuilt er wel eens een anarchistje!

De rest van het peleton volgt vanaf minder dan de helft van het fortuintje van de twee eerste olympische kapitaalatleten. Men zou deze heren wel al eens kunnen verdenken van een zekere luiheid. Zo heeft onze steeds goedlachse Bill het jullie toch niet geleerd! Voor een appeltje voor de dorst moet je al eens een half uurtje vroeger uit je bed willen komen!

Nummer drie is Sheldon Adelson, de casino-magnaat die 20,5 miljard dollar wist bij elkaar te zwoegen. Hij toont zich een goed leerling van ‘super-Bill’: de afgelopen 2 jaar verdiende hij 1 miljoen dollar per uur! Dat kan tellen als work-out! Ondanks deze intensieve training ligt er echter nog wat te veel vet op de Dollarspieren en de Euroceps: dat kan beter! Hopelijk scheurt hij niet zijn Yenpees in de spurt naar de top. Zal hij ooit de meester overtreffen? Ligt er een Wall Streetversie van ‘Kill Bill’ in het verschiet? Wie zal het zeggen?

De Walton familie heeft ook niet slecht geboerd met hun kruidenierswinkeltje op de hoek. Kwatongen beweren dat zij eigenlijk eigenaars zijn van ’s werelds grootste supermarktketen Wal-Mart. Maar daar is natuurlijk niets van aan. Ik zie ze elke dag ’s morgens vroeg hun winkeltje openen om 6 uur als ik passeer om de trein naar mijn werk te nemen. Dat kan ook niet anders als je weet dat er 4 familieleden in de top tien zitten. Jim C. Walton is het vlijtigst van de familie: hij heeft 15,7 miljard dollar in zijn sok onder het bed zitten (dat hij niet veel ziet aangezien hij altijd maar aan het werk is)

De 400 hardste werkers in Amerika verdienen samen 1,25 biljoen dollar (980 miljard Euro) We verkiezen de cijfers niet in getallen weer te geven aangezien we de lezer geen carpaal tunnel syndroom willen bezorgen door al die nulletjes te moeten wegscrollen .

De snotneuzen van dienst op de lijst zijn de oprichters van Google: Sergey Brin (14,1 miljard dollar) en Larry Page (14 miljard dollar). Zij staan respectievelijk op nummer 12 en 13. Zij hebben echter nog een zee van tijd als jonge dertigers om er nog een serieuze schep bovenop te doen: oefening baart kunst!

En hoe is het gesteld met de Belgische altruïsten? In de Forbes-lijst van de rijkste mensen ter wereld komen 2 landgenoten voor. De voormalige ijzerhandelaar Albert Frère heeft een schroothoopje ter waarde van 3 miljard Euro. In de VS zou hij daarmee op de 85e plaats komen. In het eerste half jaar van 2006 boekte de Frère-holding GBL nog een recordwinst van 2,718 miljard Euro.

Je vraagt je af waarom die stakers in oktober 2005 zo van hun neus maakten tegen het generatiepact, en natuurlijk die rode luieriken van het ABVV het luidst. Terwijl ‘den Albert’ nog een aardig centje bijverdient op zijn 80e zitten die laweitmakers al te puffen dat ze tot hun 65e moeten potjes stapelen of vijzen aandraaien in de fabriek. Met zo een houding zal je natuurlijk nooit een degelijk spaarpotje opbouwen! Ze zouden beter wat harder werken en minder staken. Michel Verschueren had gelijk toen hij naar aanleiding van de staking tegen het globaal plan op TV zei dat stakers luieriken zijn. Hij werd dan ook zeer onheus bejegend door het studiopubliek met het nodige ‘awoert’ geroep. Maar wat wil je met al die undercovercommunisten op de VRT (toen nog BRT) die dan later carrière maken bij rechtse politieke partijen: zó achterbaks zijn ze!

Waar waren we gebleven? Ah ja: de tweede rijkste Belg is een …genaturaliseerde Kazak: Patokh Chodiev. En durf nu nog eens beweren dat die vreemdelingen niet willen werken en zich niet integreren!

1 opmerking:

Finwë zei

waha super, kheb mij ier ver nen bult gelachen. Doe zo voort!